Actualitate

Pacienții care s-au tratat de coronavirus pot salva vieți! Începând din această săptămână pot dona plasma din sânge la CRTS Iași

Publicat: 04 mai 2020

Începând cu această săptămână, pacienții care s-au vindecat de coronavirus pot dona plasma din sânge pentru pacienții aflați în stare critică. Tot ceea ce trebuie să faceți este să anunțați reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iași că sunteți dispuși să donați. Așa cum spune șefa centrului, prof. dr. Lavinia Scripcariu, procedura nu este deloc grea și, mai mult decât atât, pleacă acasă cu satisfacția că au putut salva o viață. Totodată, aceștia primesc bonuri de masă

Săptămâna trecută, șefa CRTS Iași a anunțat că, la finalul acestei săptămâni, aparatul de plasmafereză va putea fi utilizat. Tot ceea ce se mai așteaptă până la punearea lui în funcțiune este ultima sesiune de instructaj pentru personalul medical. Deja s-au semnat acordurile între CRTS și spitale, iar reprezentanții centrului așteaptă listele cu pacienți vindecați de la unitățile medicale responsabile. Ieșenii trebuie să înțeleagă cât bine pot face prin a dona și totodată că procedura este simplă.

„Pacienții vindecați de COVID-19 contactați și care acceptă propunearea noastră vor fi chemați la centru și dacă se vor încadra ca vârstă, ca greutate și ca stare de sănătate în criteriile noastre, vom începe procedurile. Procedura în sine durează 40 de minute, iar donatorul pleacă acasă cu bonuri de masă. Totodată, acesta trebuie să știe că nu este o procedură dificilă. Este o procedură care se realizează cu circuit închis, donatorul stă confortabil pe canapea, în timp ce aparatul își face treaba”, spune prof. dr. Lavinia Scripcariu.

Procedura care a salvat sute de vieți

Reamintim faptul că aparatul de plasmafereză, în 40 de minute cât durează procedura, colectează 600 de ml de plasmă din sângele pacientului vindecat. Ulterior, plasma este administrată unui pacient cu coronavirus aflat în stare critică. Procedura este deja utilizată în străinătate și sute de persoane au fost deja salvate prin intermediul ei. Plasma recoltată de la pacientul vindecat creează anticorpi în organismul bolnavului. Anticorpii vor lupta împotriva bolii.

Adauga un comentariu