Prima pagină » Local » Pacienții oncologici din întreaga zonă a Moldovei nu pot beneficia, în prezent, de radioterapie

Pacienții oncologici din întreaga zonă a Moldovei nu pot beneficia, în prezent, de radioterapie

25 aug. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Pacienții oncologici din întreaga zonă a Moldovei nu mai au acces, începând cu data de 12 august 2022, la radioterapie, deoarece acceleratorul liniar Varian Clinac iX, din cadrul Institutului de Oncologie Iași (IRO), s-a defectat

Ec. Mirela Grosu, managerul unității medicale, a precizat că piesa necesară pentru repararea acceleratorului va fi livrată cel târziu luni, 29 august 2022. Piesa aceasta a fost comandată din Elveția, de la o firmă cu care IRO Iași are contract de mentenanță. Ea joacă un rol esențial pentru verificarea poziționării pacientului și, de aceea, fără aceasta acceleratorul liniar Varian Clinac iX nu poate fi utilizat, deoarece nu se poate asigura respectarea acurateții iradierii terapeutice.

Luna aceasta, pacienții oncologici din întreaga zonă a Moldovei nu mai au acces la radioterapie

Mirela Grosu, managerul IRO Iași, a declarat că problema acceleratorul liniar Varian Clinac iX va fi rezolvată cel târziu în data de 31.08.2022. Defecțiunea a fost cauzată de către defectarea unei piese fără de care acceleratorul de radioterapie nu poate funcționa, deoarece nu se poate verifica acuratețea iradierii terapeutice.

„Referitor la problema tehnică survenită, în data de 12.08.2022, la acceleratorul liniar Varian Clinac iX, din serviciul nostru de Radioterapie, vă putem informa că piesa necesară remedierii acestei defecțiuni urmează să ajungă în România, cel mai târziu luni, 29.08.2022. Menționăm că aceasta a fost comandată din Elveția de firma cu care avem încheiat contractul de mentenanță. Piesa este esențială pentru verificarea poziționării pacientului și fără aceasta nu se poate asigura respectarea acurateții iradierii terapeutice. Sperăm ca ulterior datei de 31.08.2022 să putem relua activitatea la acest accelerator în parametri normali”, a declarat Mirela Grosu.

Mirela Grosu: „Toți pacienții vor beneficia de recalcularea dozimetrică și, acolo unde este necesar, de suplimentarea dozei”

Managerul IRO Iași a precizat că pacienții nu vor avea de suferit, deoarece cu toții vor beneficia de recalcularea dozimetrică și, dacă este cazul, de suplimentarea dozei, astfel încât să se recupereze această perioadă de pauză în tratamentul de radioterapie.

„În ceea ce privește etalarea prelungită a tratamentului și consecințele acesteia asupra eficacității lui, vă informez că toți pacienții vor beneficia de recalcularea dozimetrică și, acolo unde este necesar, de suplimentarea dozei, astfel încât să poată fi compensată această pauză”, a precizat managerul IRO Iași.

IRO Iași dispune de 2 acceleratoare liniare de particule, însă tehnicile de iradiere sunt diferite, astfel încât pacienții nu pot fi transferați de la acceleratorul funcțional la cel defect.

 „În cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași sunt disponibile 2 acceleratoare liniare de particule cu energii diferite, tehnicile de iradiere utilizate în tratament fiind diferite. Din acest motiv, nu este posibil să transferăm pacienții de pe un accelerator defect pe cel funcțional decât în anumite condiții ce țin de localizarea tumorală tratată, precum și de tehnica utilizată, ceea ce limitează dramatic situațiile în care acest lucru este posibil”, a declarat Mirela Grosu.

Radioterapia este o procedură extrem de importantă în procesul de vindecare a pacienților oncologici și poate a fi făcută înainte sau după intervenția chirurgicală de extirpare a unei tumori. Există însă și cazuri în care radioterapia este singura opțiune de tratament sau în care aceasta trebuie completată de chimioterapie.

Pacienții oncologici din întreaga zonă a Moldovei nu-și mai pot efectua ședințele de radioterapie încă din data de 12 august.

Comentarii
  • A ajuns la dementa

    Nu este de mirare
    Si sotul meu a fost la Radioterapie si a murit cu zile din cauza celor care si-au batut joc .
    Lasat intr-o rezerva la etj 3 flamand,insetat fara tf( era pus in dulap)

  • Si tatal meu a murit de cancer, cu chimio facuta la acest spital. Vreau sa subliniez atitudinea dezgustatoare si sictirul medicilor de la acest spital, de cred niste Dumnezei. Rusine, o sa ajungeti si voi intre patru scanduri, medici care ati uitat de juramantul lui Hipocrate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *