Prima pagină » Culinar » Pâine pentru diabetici – Rețetă gustoasă și sănătoasă

Pâine pentru diabetici – Rețetă gustoasă și sănătoasă

09 sept. 2025, 11:18,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta de pâine pentru diabetici este o alegere sigură pentru persoanele care trebuie să își regleze glicemia, întrucât respectă principalele indicații nutriționale.

Prin folosirea unor tipuri speciale de făină, a semințelor și a îndulcitorilor naturali sau prin eliminarea lor, pâinea poate deveni nu doar mai sănătoasă, ci și mai gustoasă.

Rețeta de pâine pentru diabetici

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de făină integrală de grâu, de 50 grame de făină de secară, de 20 grame de semințe de in, de 20 grame de semințe de floarea-soarelui, de 10 grame de semințe de dovleac, de 7 grame de drojdie uscată, de 1 linguriță de sare și de 350 ml de apă călduță.

Într-un bol mare, amestecă tipurile de făină și sarea, după care adaugă drojdia activată în apa călduță. Frământă aluatul pentru aproximativ 10 minute, apoi la final adaugă și semințele. Lasă aluatul la dospit timp de o oră, acoperit cu un prosop curat, apoi așează-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Se coace la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 40-45 de minute. Opțional, după ce pâinea este gata, poți distribui un amestec de usturoi, pătrunjel și unt, în mod egal, pe toată suprafața pâinii, apoi reintrodu-o în cuptorul cald pentru încă 3-5 minute.

Această rețetă este foarte potrivită, întrucât folosești făină integrală, care are un indice glicemic mai mic și ajută la menținerea unei digestii lente, prevenind creșterile bruște de glicemie. Semințele adăugate aduc și ele un aport de fibre și grăsimi sănătoase, ceea ce transformă pâinea într-un aliment sățios și nutritiv.

Rețetă cu ovăz și iaurt grecesc

Această rețetă are mai puține calorii și are un conținut ridicat de fibre. Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 250 grame de fulgi de ovăz măcinați fin, de 100 grame de făină de hrișcă, de 150 grame de iaurt grecesc cu 2% grăsime, de 2 ouă, de 1 linguriță de praf de copt, de 1 jumătate de linguriță de sare și de 100 ml de lapte.

Începe prin a amesteca întâi ingredientele uscate, apoi în alt bol bate ouăle împreună cu iaurtul grecesc și apa. După omogenizare, adaugă amestecul treptat peste ingredientele uscate. Omogenizează totul și pune compoziția într-o tavă de chec, apoi pune-o în cuptor la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 35 de minute, până când prinde o crustă aurie.

Această pâine are o textură mai densă, dar foarte plăcută, fiind bogată în fibre și proteine datorită ovăzului și iaurtului. Se digeră lent și ajută la menținerea senzației de sațietate pe termen lung. În plus, ouăle și iaurtul contribuie la un aport proteic foarte important pentru o alimentație echilibrată.

Este o rețetă perfectă pentru micul dejun sau o gustare rapidă, mai ales alături de o salată de legume proaspete. Trebuie tăiată pâinea în bucăți egale, apoi servită caldă sau rece.

Indiferent de varianta aleasă, această pâine pentru diabetici este o variantă delicioasă și sănătoasă, foarte ușor de făcut, de aceea, merită cu siguranță încercată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025