Economic Local

Palatul Copiilor din Iași va fi reabilitat cu fonduri de la Ministerul Educației! Investiția este de 2,5 milioane de euro

Publicat: 09 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Palatul Copiilor din Iași va fi reabilitat cu fonduri de la Ministerul Educației Investiția este de 25 milioane de euro
Ministerul Educației și Cercetării a alocat o sumă importantă pentru reabilitarea corpului B al Palatului Copiilor Iași

Ministerul Educației și Cercetării a alocat sume importante pentru reabilitarea și consolidarea „Casei Beldiman”, de pe strada Săulescu, din Iași. După reabilitare, imobilul va fi folosit pentru activitatea Palatului Copiilor. Comisia de evaluare va alege oferta constructorilor cu prețul cel mai mic

Corpul B al Palatului Copiilor de pe strada Săulescu, din Iași, va fi reabilitat cu fonduri alocate de Ministerul Educației și Cercetării. Clădirea este cunoscută și sub denumirea de „Casa Beldiman”, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice. Pe data de 23.10.2020, Palatul Copiilor va organiza licitația pentru consolidarea clădirii. Prevederea bugetară a procedurii este de 12.401.184 lei, fără TVA, aproximativ 2,5 milioane de euro.

„Prin consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii din strada Săulescu nr.10 din Iași se repune în circuitul cultural și istoric un imobil cu semnificație în istoria locală și națională. Clădirea va fi debarasată de unele anexe parazite care s-au alipit corpului inițial, iar funcționalul propus, reprodus după liniile structurii originale, va reda caracteristicile arhitecturale de epocă (neoclasicism cu elemente gotice). De asemenea, odată cu refacerea șarpantei și a plasticii arhitecturale a fațadelor, se vor reconstitui elementele decorative inițiale cu utilizarea preponderentă a materialelor naturale, conform uzanței la data construirii”, se arată în caietul de sarcini.

Spațiul util va fi mărit prin mansardarea monumentului istoric

Conform proiectului, funcțiunea clădirii nu va fi modificată. Mai mult, suprafața utilă a clădirii va fi mărită prin mansardarea imobilului. Regimul de înălțime a clădirii este P+E, cu o suprafață desfășurată de 1.051 metri pătrați.

„În prezent, clădirea este pusă în conservare și a fost eliberată în vederea reabilitării. Există un acces principal care conducea către un hol central principal transformat în cameră pentru cerc aplicativ. Ca și la alte clădiri similare mai există un acces secundar, dispus lateral, în care se află scara care conduce către etaj. Diverșii proprietari au mai creat și alte accesuri prin transformarea ferestrelor de la parter în uși. Accesul de pe fațada principală este cel original, monumental. Intrarea se realizează la nivelul terenului și este protejată de acel baldachin sculptat în piatră, probabil refăcut după prăbușirea celui inițial, cu reducerea dimensiunilor acestuia”, se mai arată în documentația procedurii.

Primăria Iași a semnat un contract de 1 milion de euro pentru reabilitarea monumentului Berthelot

Starea deplorabilă a „Casei Berthelot” a fost semnalată de cotidianul BZI încă din luna mai 2017. Ulterior, municipalitatea ieșeană a încheiat un contract pentru reabilitarea clădirii, în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Licitația a fost câștigată de către firma Iasicon SA, condusă de afaceristul Titel Sinescu. Clădirea este un simbol pentru Centenarul Marii Uniiri, mai ales că în perioada Primului Război Mondial a fost reședința unui general francez. „General francez, Henri Mathias Berthelot, a trăit în intervalul 1861-1931. În calitate de șef al Misiunii militare franceze în România, în cursul Primului Război Mondial, generalul a locuit în clădirea din Copou timp de un an. Activitatea militară a francezului a fost decisivă pentru lupta împotriva armatei germane. Francezul a contribuit la organizarea armatei, având aproximativ 400.000 de oameni, flancată de alte trei armate rusești, de aproximativ un milion de militari”, au arătat istoricii.

Adauga un comentariu