Prima pagină » Eveniment-Social » Palatul Culturii din Iași, în pericol! Managerul instituției, dr. Lăcrămioara Stratulat, anunță o situație gravă
Palatul Culturii din Iași, în pericol! Managerul instituției, dr. Lăcrămioara Stratulat, anunță o situație gravă

Palatul Culturii din Iași, în pericol! Managerul instituției, dr. Lăcrămioara Stratulat, anunță o situație gravă

02 mart. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Situație periculoasă în care se află inclusiv Palatul Culturii din Iași! Managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, dr. Lăcrămioara Stratulat, avertizează că muzeele din oraș și județ, respectiv din România se află într-o stare de fapt gravă. Începând cu anul 2020, pe fondul crizei sanitare fără precedent pe care o traversează societatea românească, reducerea accesului la resurse financiare i-a împins pe unii reprezentanți ai autorităților locale spre o măsură extremă

Managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, dr. Lăcrămioara Stratulat, anunță accentuarea unui fenomen extrem de grav, care vizează direct modul organic de dezvoltare a culturii ca parte a celei europene și pune în pericol inclusiv palatul Culturii din Iași. Astfel, Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) a luat act cu deosebită îngrijorare de apariția și accentuarea unui fenomen extrem de grav, care vizează direct modul organic de dezvoltare a culturii ca parte a celei europene.

Dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, avertizează că muzeele din oraș și județ, respectiv din România se află într-o stare de fapt gravă. Începând cu anul 2020, pe fondul crizei sanitare fără precedent pe care o traversează societatea românească, reducerea accesului la resurse financiare a împins unii reprezentanți ai autorităților locale spre o măsură extremă. Este vorba despre reorganizarea prin comasare și/sau desființare de instituții culturale sau de posturi specifice acestora, inclusiv muzee.

Unele localități riscă să-și piardă irevocabil instituții și specialiști în domeniul muzeal

Așa cum o demonstrează o serie de proiecte de hotărâre ale unor Consilii Locale (CL) din țară, în a doua parte a anului 2020 și la începutul anului 2021 s-au propus restructurări de posturi specifice muzeelor (precum cel de conservator) sau comasări de muzee cu alte instituții de cultură din alte domenii (biblioteci, așezăminte culturale etc.), având ca efect înființarea de structuri noi hibride, depersonalizate.

„Exemplele nefericite provin din toate zonele țării, fapt ce indică apariția unui veritabil fenomen. Unele localități riscă să-și piardă irevocabil instituții și specialiști în domeniul muzeal. Nu mai pare a fi o excepție, ci o nouă regulă. Apariția acestui fenomen, care a generat un întreg lanț de probleme structurale și care are ca efect imediat imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor obligatorii pentru deținătorii de bunuri culturale clasate sau susceptibile de a fi clasate în Patrimoniul Cultural Național, ne obligă să apelăm public la Președintele României, la Parlament și la Guvern”, arată dr. Lăcrămioara Stratulat, în documentul semnat de colegii din Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Muzeele sunt esențiale pentru sănătatea mintală a cetățenilor din România

Astfel, mai departe, se solicită opiniei publice să fie solidară cu instituțiile sale de cultură, aflate chiar la baza piramidei salariale din sistemul public românesc, și să nu asiste pasiv la desființarea de către autoritățile publice locale și centrale a muzeelor în numele unor iluzorii „economii la buget”.

„Nu credem că aceste economii vor fi reale în condițiile în care muzeele și muzeografii României au alocate cele mai mici salarii și resurse financiare din sistemul public național. Invităm public alături de noi toate asociațiile profesionale și organismele de specialitate din domeniul muzeal să semneze acest apel la instituirea unui moratoriu în cultură și să oprim în ultimul ceas producerea de daune iremediabile pentru sistemul de valorificare și de protejare a patrimoniului cultural. Muzeele sunt esențiale pentru sănătatea mintală a cetățenilor!”, conchide Consiliul Director al Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Comments are closed.

`
`