Palpitațiile la inimă și tremuratul sunt cauzate în primul rând de efortul fizic, stările emoționale ale persoanei, alcool sau țigări. Cu toate acestea, ele pot apărea și din cauza unor afecțiuni de natură cardiacă. Pentru a fi siguri că nu vă confruntați cu o boală este necesar să consultați medicul specialist.
De obicei, palpitații durează de la câteva secunde până la câteva minute și sunt inofensive. Însă, în repetate rânduri acestea pot anunța anumite afecțiuni.
Palpitații la inimă și tremurat: cele mai frecvente cauze
Palpitațiile se manifestă prin bătăile rapide ale inimii. De cele mai multe ori acestea sunt cauzate de stres, anxietate, atacuri de panică sau efort fizic. Cu toate că de obicei sunt inofensive, acestea pot ascunde și o boală a inimii precum aritmia. Printre cauzele acestora se numără factorii declanșatori ce țin de stilul de viață a persoanei, de natura emoțională sau psihică, schimbările hormonale sau problemele de natură cardiacă. Un stil de viață nesănătos ce include consumul de alcool, țigări, alimente grase sau picante poate duce la palpitații. De asemenea consumul crescut de cofeină și somnul insuficient, pot produce bătăi ale inimii mai rapide și tremurat. De cele mai multe ori, în aceste cazuri, palpitațiile trec de la sine.
Stările emoționale ale unei persoane pot produce de asemenea palpitații, în cazul în care vă confruntați cu anxietate, nervozitate sau atacuri de panică. De cele mai multe ori, în situațiile date, persoanele se confruntă și cu tremurul mâinilor. În cazul acesta, exercițiile de respirație vă pot ajuta. Totodată, femeile ce se confruntă cu schimbările hormonale în timpul sarcinii, menopauzei sau a menstruației pot avea palpitații. Însă, acestea nu sunt un motiv de îngrijorare, trecând de la sine. Chiar dacă unii factori declanșatori nu au un motiv de îngrijorare, palpitațiile pot prezice și o boală de natură cardiacă. Printre cele mai frecvente boli se numără: tahicardia și bradicardia. Totodată acestea pot fi asociate și cu alte boli precum anemia, deshidratarea, hipoglicemia și glanda tiroidă hiperactivă. Unele afecțiuni pot fi însoțite și de înțepături la inimă.
Tratamente în cazul palpitațiilor
În primul rând trebuie să renunțați la consumul de cofeină sau alte alimente excitante ce pot genera palpitațiile. De asemenea, în cazul în care acestea sunt produse de către un medicament se va renunța la el. Dacă afecțiunea este produsă de către o anumită boală, medicul vă va prescrie ce medicament ar trebui să luați pentru a controla ritmul cardiac și pulsul. În cazul în care rețeta nu își face efectul, iar afecțiunea este periculoasă pentru viața pacientului, doctorul vă poate recomanda tratamente invazive precum implantarea unui stimulator cardiac sau electroșocul.
Dacă se constantă că de fapt nu aveți nici o problemă de natură cardiacă, medicul specialist vă poate recomandă să faceți anumite schimbări la stilul alimentar. Mâncarea de dietă poate avea un efect benefic asupra organismului, ajutându-vă să reduceți palpitațiile. De asemenea, reducerea stresului și tratarea anxietății trebuie avute în vedere. Printre tratamentele naturale în reducerea palpitațiilor se numără uleiul esențial de lavandă, coada șoricelului, menta și valeriana.
Palpitațiile la inimă și tremuratul pot fi destul de îngrijorătoare. Însă, de cele mai multe ori acestea pot fi ameliorate prin schimbarea stilului de viață sau eliminarea factorului declanșator. Totodată, trebuie să aveți în vedere că trebuie să consultați medicul specialist pentru a înlătura orice dubiu cu privire la o boală de natură cardiacă.