Mii de bugetari, care lucrează acum de acasă, vor încasa la sfârşitul lunii mai puţini bani. Asta pentru că în regim de telemuncă, sporurile de condiţii vătămătoare dispar.
Nivelul sporului pentru condiții periculoase de muncă este între 5 şi 15% din salariul de baza, în funcţie de factorii de risc la care se expune salariatul. Aşa numitul ”spor de antena” se plăteşte însă în majoritatea instituţiilor publice, deşi pericolul ar fi acelaşi ca în cazul unui angajat care lucrează în mediul privat.
Coronavirusul a schimbat modul în care se lucreză în instituţiile publice. În multe instituţii se lucreză cu 50% din personal, pe ture sau de acasă. Majoritatea celor care lucreză de acasă vor încasa însă mai puţin bani luna aceasta.
Spre exemplu, la Ministerul Agriculturii programul de muncă începe în două intervale orare, de la 7:30 şi de la ora 10. Din totalul efectivului, 200 de angajați ai ministerului Agriculturii cu funcții de execuție își vor desfășura activitatea la domiciliu, perioadă în care nu beneficiază de sporul pentru condiții vătămătoare. La fel se întâmplă şi în cazul salariaţilor care lucrează de acasă de la Ministerul Economiei sau de la Ministerul Mediului
Sunt şi instituţii care în acesta perioadă îşi fac propriile reguli. Spre exemplu, producătorul de energie electrică Nuclearelectrica va acorda în aceasta perioada spor de consemn personalului esenţial izolat. Sporul de consemn implică ca angajatul să fie la dispoziţia angajatorului după orele de muncă. El poate fi chemat oricând la muncă în situaţii de urgenţă.
O altă regulă ieşită din comun se aplică şi în cazul salariaţilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Aici angajaţii sunt obligaţi să declare pe proprie răspundere zilnic, la sosire, că nu au intrat în contact cu purtătorii de coronavirus.