Un sfert din pacienții diagnosticați cu coronavirus în județul Iași sunt cadre medicale. Statisticile arată că cei mai afectați de pandemie au fost asistenții și infirmierele. Aproape 50% dintre cadrele medicale infectate cu coronavirus s-au vindecat.
La nivelul județului Iași, de la începutul pandemiei și până în acest moment, 86 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus. Dintre acestea, 40 sunt deja vindecate și externate de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat faptul că 9 medici, 19 asistenți medicali și 12 infirmieri au scăpat de coronavirus. De la începutul pandemiei, pe raza județului Iași s-au înregistrat 17 medici infectați cu COVID-19, 34 asistenți medicali, 33 de infirmieri, 1 brancardier și 1 registrator.
„Cazurile depistate pozitiv în rândul cadrelor medicale sunt din focarele înregistrate în spitale sau sunt cazuri izolate, înregistrate în afara locului de muncă sau în urma detașării la spitale din alte județe”, au specificat reprezentanții DSP Iași.
Cei mai mulți infectați cu coronavirus sunt asistenți medicali și infirmiere
Statistica actualizată de către reprezentanții DSP Iași arată faptul că aproximativ un sfert din numărul total de îmbolnăviri cu coronavirus este reprezentat de cadre medicale. Din 325 de cazuri confirmate cu COVID-19 pe raza județului Iași, 86 sunt cadre medicale. Chiar de la prima vedere se observă faptul că cei mai afectați de pandemie au fost asistenții medicali și infirmierii, în total 67. Acest lucru nu este de mirare, având în vedere faptul că aceștia petrec cel mai mult timp lângă patul pacientului.
„Din câte am înțeles, în majoritatea cazurilor de infectare cu coronavirus în rândul asistenților și infirmierelor din Iași, s-a demonstrat că de vină erau diverși pacienți care nu declaraseră că sunt infectați sau nu știau acest lucru. Aceștia au fost tratați ca fiind pacienți non-covid, și anume fără echipamente specifice, motiv pentru care au existat atât de multe cazuri de infectare cu coronavirus. Să nu uităm totuși că 80 la sută din timpul unui bolnav internat în spital este petrecut alături de infirmieri și asistenți.
Din acest motiv, cred eu, există mai multe cazuri de îmbolnăvire în rândul acestor angajați. Dacă e să ne raportăm la cele mai actuale cazuri de la Iași, din Spitalul «C.I. Parhon» și cele din Spitalul «Sf. Spiridon», în ambele situații virusul s-a răspândit în rândul cadrelor medicale prin pacienți internați care aveau rezultatele testelor negative sau care nu au declarat că sunt infectate”, a specificat Liliana Pintilie, președintele Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România, filiala Iași.
La Iași sunt mai puține cazuri decât în alte orașe
Reamintim faptul că la nivelul județului Iași, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Spitalul Municipal Pașcani. În Iași, conform datelor emise de către DSP, au existat cadre medicale infectate cu coronavirus la Spitalul „Sf. Spiridon”, la Secțiile de Ortopedie, respectiv Gastroenterologie, la Spitalul „Parhon”, la Spitalul „Sf. Maria”, dar și la Institutul Regional de Oncologie Iași. Dacă este să facem o analiză mai fină, putem observa cu ușurință că la Iași situația a fost ținută sub control, iar numărul de cadre medicale infectate cu coronavirus este extrem de mic, comparativ cu alte orașe. Ieri, (n.r.- 12 martie), în județul Botoșani erau înregistrate 250 de cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2. Un document emis de către Centrul Județean de Comunicare coordonat de Instituția Prefectului arată că din 251 de angajați, 30 sunt medici, 124 asistenți medicali, 67 infirmieri și 30 personal auxiliar.