Titlurile zilei

Panică într-un bloc din Iași. Locatarii sunt terorizați de câteva săptămâni. Nimeni nu are curaj să deschidă ușa de la parter – FOTO/VIDEO

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 10 Comentarii
Panică într-un bloc din Iași. Locatarii sunt terorizați de câteva săptămâni. Nimeni nu are curaj să deschidă ușa de la parter - FOTOVIDEO
Locatarii din bloc au mai avut probleme și la rețeaua de apă caldă în trecut

Locatarii din blocul A2, din zona Țesătura, Iași, s-au trezit cu gândaci în pat în ultima săptămână. Totul ar fi plecat de la o canalizare improvizată la uscătorul blocului

Pe bulevardul Țuțora, la blocul A2, locatarii sunt disperați de câteva zile, deoarece apartamentele lor sunt pline de gândaci. Deși dezinsecția a fost realizată acum două luni, insectele au reapărut. Oamenii au descoperit și sursa de unde provin, iar acum cer explicații președintelui asociației de proprietari.

Locatarii unui bloc din Iași au fost invadați de gândaci

Locatarii sunt nemulțumiți că uscătorul de la parter se dărâmă și nimeni nu face nimic. Un bărbat din bloc a transmis mai multe sesizări în ultimii ani, însă problemele nu au fost rezolvate. Din cauza unei canalizări de la uscător persistă și un miros insuportabil. Acum, oamenii nici nu pot să deschidă ușa.

„De un an este situația asta, însă niciodată nu a fost ca acum. La parterul blocului, avem un uscător, e dezastru ce se întâmplă acolo, se dărâmă tot. Oricum nu poți să îți duci hainele la uscat acolo, mai tare ți le murdărești. Am descoperit că la uscător este un canal unde se scurge apa din bucătăriile oamenilor din bloc. Doar că nu este un circuit de canalizare continuu, este o gaură în beton și curge apa acolo. Nu vă zic ce miros este uneori acolo, mai ales acum, că s-a încălzit afară”, povestește Iulian Ungureanu, locatar în bloc.

În urmă cu câteva seri, oamenii s-au trezit cu locuințele pline de gândaci de canalizare. Pe casa scării, sunt insecte pe jos, pe care locatarii le-au călcat în picioare. Ieri, 23 mai 2024, firma SC Mior SRL a trimis o echipă pentru a efectua dezinsecția. Compania este deținută de Scarlat Orzescu și se ocupă și de partea de dezinsecție din municipiul Iași, având contract cu primăria.

„În ultima săptămână, au apărut și gândacii, sunt foarte mari, 4-5 cm, sunt negri și maronii. Eu am apartament la etajul patru și m-am trezit, într-o seară, cu un gândac în pat, cum mergea pe plapumă. Am zis că așa ceva nu se mai poate. Problema este că ziua nu prea îi vezi, seara apar mulți, am văzut zeci de gândaci pe scări. Eu tot fac sesizări, de câțiva ani, la administrator și la președinte, să renoveze uscătorul ăla și să acopere gaura de canal, nimic, trebuie să mă rog de ei.

Președintele, el se ocupă, noi l-am ales, a venit să discutăm și atât, nu știu ce urmărește, dar sunt nevoit să îl împing de la spate să facă și el ceva. Am făcut sesizări peste tot, chiar și la poliție, dar nu intervine nimeni. Au chemat dezinsecția ca să scape de gândaci, doar a mai fost acum două luni, degeaba, dacă nu se ocupă de sursă. După câteva săptămâni, apar iar gândacii, toți locatarii din bloc au. Le-am cerut cartea tehnică, să văd și eu dacă apare canalul respectiv, mi-au spus că nu o mai au. Păi, este posibil așa ceva”, a mai spus Iulian Ungureanu.

Președintele asociației: „Degeaba, dacă oamenii nu dau bani”

Președintele asociației de proprietari a fost și a discutat cu oamenii și spune că nu are ce să facă, dacă aceștia nu plătesc pentru reparații. Astfel, este foarte probabil ca problema să nu fie rezolvată, iar locatarii să trăiască în aceleași condiții.

„Noi am rezolvat, în anii trecuți, aproape toate problemele din blocurile pe care le administrăm. Acum, văd că domnul Ungureanu a mai descoperit și acel canal. Am făcut dezinsecția chiar ieri, nu pentru că ne-a sesizat el, avem un grafic pe care îl respectăm. În continuare, vom cere niște oferte ca să refacem uscătorul respectiv și să rezolvăm cu canalul, dar degeaba, dacă oamenii nu dau bani pentru aceste lucruri.

Noi venim cu ofertele la ei, cu tabel, facem ședință în casa scării, însă dacă ei nu sunt de acord să plătească, cum să facem? Blocurile sunt foarte vechi, sunt probleme, însă trebuie să înțeleagă și oamenii că trebuie să contribuie. În ceea ce privește canalul, acesta era de când a fost făcut blocul, nu este nicio improvizație”, a precizat Cristian Paraschiv, președintele asociației de proprietari Țuțora 3.

Firma de dezinsecție a mai intervenit la acest bloc, însă problema este veche.

„La blocul A2 au fost mereu probleme și cred că se caută să se facă scandal aiurea. Noi avem un contract cu asociația de proprietari, am făcut dezinsecția gratis. Din câte am înțeles, la parter, este un canal, o scurgere, iar de acolo este foarte posibil să vină gândacii. Totuși, în blocul respectiv mai este o problemă, la parter este un apartament unde locuiește o femeie și are mormane de gunoaie în casă. Când dăm cu soluție, gândacii își găsesc adăpost în apartamentul respectiv.

Vă asigur că, în următoarele săptămâni, toți gândacii care vor intra în bloc vor muri datorită substanței eliberate. Dacă domnul Ungureanu îmi arată peste câteva săptămâni că mai sunt gândaci în bloc, eu sunt dispus să trimit din nou o echipă”, a spus Scarlat Orzescu, patronul firmei SC Mior SRL.

Locatarii blocului A2 din Iași vor să scape cât mai repede de gândaci, însă nu au ajuns la un consens cu administrația.

Comentarii
  • Administratorul asociației și cei care au făcut modificări ,improvizații la canal să răspundă. Poliția, DSP,Primaria direcția de fond locativ să-și facă treaba

  • De un an sunt gandaci si in apartamentele locatarilor de la blocul CL6, scara B, soseaua Arcu 39.
    Va rog sa ne ajutati!…

  • Unde este fondul de rulment? L-au papat ….Pentru asa ceva exista un fond de rulment, asa ca, voi astia de la administratiile blocurilor, respectati legea. Altfel parnaia va mananca!!

  • Desființate aceste asociații sovietice de proprietari...sunt inutile ! Platim utilitătile cu cardul( inclusiv pensionarii au card pt pensii, energie,ajutoare UE,etc). Chiar NU mai vrem intermediari spune:

    „Președintele asociației de proprietari a fost și a discutat cu oamenii și spune că nu are ce să facă, …”

    Dar de salarii babane pentru ei …este bani?!🤪

    Glumă,glumă dar toate asociațiile de proprietari trebuiesc DESFIINȚATE. Punct!

    La Eon am contor,la gaz e contor, dar la apă nu vor să incheie contract individual pe apartament pe motiv să mânânce și asociațiile de proprietari o pâine pe spinarea noastră !

    În Germania nu am plătit asociație de proprietari pentru că nu există asa ceva (am platit doar chirie,lumină,gaz,apă rece,net si taxa radio…atât). Vrem un oraș ca în afară ! Fară comuniști !!! Huooo…😋

  • De un an sunt gândaci si la CL ,6 scara A de pe Strada Arcu nr 36 dar cei de la asociație au o singură grija ,cum sa se imbuibeze cu banii locatarilor!

  • Pt Mihai.Este adevarat ca trebuie sa rezolve problema ca de asta sunt platiti,dar cand vin cu ce este de plata la locatari si acestia maraie ca nu dau bani ce vrei?Sa vina angajatii de la asociatie cu bani de acasa ca sa iti faca confort tie?Daca luam mai multe blocuri din Iasi, fiecare are o particularitate si nu o sa gasim doua blocuri cu aceleasi nevoi, in functie de cat de bun a fost administratorul si s-a implicat sunt probleme minore.

  • Sunt si unii proprietari de o nesimtire ce n-ai vazut. Mai sunt pe la niste blocuri din Podu Rosu, le curge apa in cap alora de la etajul 4. Aia de la etajul 4 fac adunari, instiintari, lipesc afise, dar cand e sa dea bani, asteapta sa dea doar cei de la parter pana la etajul 3. Si apoi se plang pe la colturi „Ca ce ma fac, ca-mi ploua in cap?!”. Foarte multi din asa-zisii ieseni/oraseni sunt doar niste taranusi sau fii de taranusi adusi cu forta la oras acum cateva multe zeci de ani in urma si n-au invatat nimic in timpul asta. Au ramas cu sa-si puna cartoane pe la gardurile din gradina din jurul blocului si sa creasca ceapa si rosioare si sa depoziteze anvelope vechi. Atat. In rest, cooperare, bun-simt, trait in societate … n-ai cu cine. Te uiti si pe listele de la asociatie, familie de 3 adulti, cu apometru prin radio – 3 mc de apa consumati intr-o luna. Vorbisem cu niste vecini de la alta scara care au 2 baieti mici, au zis ca probabil pe saptamana consuma 3 mc de apa. Lumea se spala, spala vase, haine, se spala pe dinti, face dus, trage apa la baie, se spala pe maini dupa ce a folosit baia, doar taranusii nu prea. Bine ca pot sa coboare printre blocuri sa dea de mancare la porumbei, cum le-a ramas lor in cap de cand traiau la tara si dadeau de mancare la gaini. Aceleasi tipologii de oameni. Cu astia nu ai ce sa faci la bloc. N-ai ce bani sa strangi sa renovezi, sa schimbi, sa faci nimic. Si daca faci pe banii tai, te dau prostalanii in judecata. Pentru ca atata ii duce capul.

Adauga un comentariu