Medicamente

Paracetamol: cel mult 3 g pe zi. Mai mult = pericol imens pentru ficat

Publicat: 16 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Paracetamol cel mult 3 g pe zi. Mai mult  pericol imens pentru ficat
Paracetamolul distruge ficatul

Paracetamolul distruge ficatul! Supradozaj = pericol. Depășirea dozei poate distruge ficatul: acest mesaj de alertă ar trebui sa fie scris pe cutiile medicamentelor care contin paracetamol.

Paracetamolul este un medicament sigur și eficient în condiții normale de utilizare, adică atunci când nu depășiți 3 g pe zi și nu luați mai mult de un gram pe doză. Este, de asemenea, primul calmant care se recomandă să se administreze în mod automat în caz de dureri sau febră, înainte de antiinflamatoarele nesteroidiene (cum ar fi ibuprofenul) și aspirina.

Paracetamolul distruge ficatul

Dar paracetamolul este, de asemenea, un medicament care poate fi toxic pentru ficat dacă este supradozat, provocând pagube care pot fi ireversibile. Acesta este motivul pentru care autoritățile din domeniul sănătății din Franta de exemplu au decis să consolideze informațiile prezente pe cutiile medicamentelor pe bază de paracetamol, pentru a face pacienții și profesioniștii din sănătate conștienți de riscurile legate de utilizarea necorespunzătoare. De acum încolo, masajul „Supradozaj = pericol. Depășirea dozei poate distruge ficatul” va apărea pe toate cutiile de Doliprane, Efferalgan, Dafalgan… pe scurt de toate medicamentele care au paracetamol ca ingredient activ.

Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor din Franta reamintește precauțiile obișnuite:

Nu mai mult de 3 g pe zi la adulți cu peste 50 kg, împărțiți în mai multe doze distanțate între 4 și 6 ore între ele.

Doza poate merge până la 4 g pe zi, pe baza de prescripție medicală.

Nu depășiți 5 zile de tratament, așa cum este cazul medicamentelor anti-inflamatorii nesteroidiene.

Adauga un comentariu