Local

Paradă militară, desfăşurată cu prilejul Zilei Europei și a Independenţei de Stat a României, la Iaşi. Nicolae Ciucă, gură-cască în centrul orașului – UPDATE, GALERIE FOTO

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 25 Comentarii
Paradă militară desfăşurată cu prilejul Zilei Europei și a Independenţei de Stat a României la Iaşi. Nicolae Ciucă gură-cască în centrul orașului - UPDATE GALERIE FOTO
Paradă militară, la Iași

Astăzi, 10 mai 2024, pe bulevardul Independenței se desfășoară o paradă militară. Evenimentul este organizat cu prilejul aniversării Zilei Independenţei de Stat a României. Sunt prezenți în jur de 100 de militari.

UPDATE: Au ajuns la eveniment Rareș Bogdan și Nicolae Ciucă. Fostul premier este gură-cască la parada militară.

În aceste momente se intonează imnul României.

„Ziua de 10 mai are pentru noi multiple semnificații. La 10 mai principele Carol a semnat declarația de independență față de Imperiul Otoman. La 10 mai 1881, România a fost proclamată regat. Independența a fost obținută pe câmpul de luptă. Faptele de vitejie ale înaintașilor noștri ne-au inspirat pe toți cei care am ales să urmăm cariera militară și serviciul public”, a transmis Nicolae Ciucă.

Autoritățile locale depun coroane de flori la statuia Independenței.

Știre inițială

Dintre oficialități sunt prezenți Mihai Chirica, primarul Iașului, Costel Alexe, președintele CJ Iași, subprefecții Adina Gîrjan, Constantin Dolachi, actualul city manager Ciprian Bostan, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată, colonel Mădălin Tamas, Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași, Florin Chesaru, comandantul Jandarmeriei Iași, deputatul AUR Marius Ostaficiuc, liderul PMP Iași Petru Movilă.

Traficul rutier pe bulevard este închis complet. În acest context, CTP Iași a transmis care sunt modificările în circulația autobuzelor.

„În data de 10 mai 2024, între orele 09:00-11:00, pe Bulevardul Independenței vor avea loc evenimente festive prilejuite de Aniversarea Zilei Independenței de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei,

Pentru a facilita aceste evenimente, între orele sus menționate, vor avea loc următoarele modificări în circulația mijloacelor de transport public:

Autobuzele care operează pe traseele 20, 28, 41, 43, 43c și 46 vor circula pe următorul itinerariu: Târgu Cucu – Piața Unirii – Piața M. Eminescu în ambele sensuri de mers pe linia de tramvai.
Autobuzele de pe traseul 36 vor circula în ambele sensuri pe strada Gavril Muzicescu.
Vă rugăm să luați în considerare aceste modificări în planificarea călătoriilor dvs. și să vă planificați deplasările în consecință”, a transmis CTP Iași.

10 mai – Ziua Independenţei Naţionale a României

La 10 mai 2024 este aniversată Ziua Independenţei Naţionale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro.

La data de 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaţilor a fost prezentată de deputatul PNL Gigel Sorinel Ştirbu propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiecare an, la data de 10 mai a Zilei Independenţei Naţionale a României. În 22 decembrie 2016, Senatul a adoptat proiectul de lege destinat instituirii acestei zile. La 7 iunie 2021, s-a desfăşurat dezbaterea asupra proiectului de lege, în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, iar două zile mai târziu, la 9 iunie 2021, deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 166 de voturi favorabile, 5 împotrivă şi 92 de abţineri, iar un deputat nu a votat, conform www.cdep.ro.

În motivarea proiectului de lege, iniţiatorii au subliniat faptul că este nevoie de ”restabilirea adevărului istoric şi reluarea tradiţiei istorice dintre anii 1866-1974, când era sărbătorită ziua de 10 mai drept Zi Naţională a României.” În plus, iniţiatorii fac trimitere la semnificaţiile datei de 10 mai, potrivit expunerii de motive: ”în 10 mai 1881, România a fost proclamată regat, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social; în 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul în faţa Parlamentului Principatelor Unite; în 10 mai 1877, Senatul proclama independenţa statului român, când conducătorul statului român de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamaţia ‘Independenţa absolută României’, conferindu-i astfel putere de lege”, indică www.cdep.ro.

Potrivit Articolului 2 (1), Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei prevăzute la Art. 1, respectiv Ziua Independenţei Naţionale a României. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităţilor publice centrale, precum şi ale instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate, conform textului legii.

Preşedintele României Klaus Iohannis a promulgat, prin Decretul nr. 811 din 8 iulie 2021, Legea nr. 189 privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 681/9 iulie 2021, potrivit portalului Camerei Deputaţilor – www.cdep.ro.

Comentarii
  • Lea citit dottorul ciuciu îîî și ralexul său care îi miroase bășinile prin piețe în căutare de păntrujel –

  • Ce caută cel mai arogant ardelean – Rareș Bogdan – la Iași, atât de des în ultima vreme? La inaugurarea lui T4, acum de ziua Independenței?! Nu dă doi bani pe moldoveni și ieșeni, dar oportunistul are nevoie de voturi pentru europarlamentare? Prostul arogant are chef de plimbăreală pe continent pe banii românilor și de salarii – bombă?! Dragi ieșeni, la tomberonul istoriei cu acest dobitoc nesimțit. Vă ia de fraieri. Ducă-se la Clujul lui. Sau la Sibiu. Dar acolo nu dă nimeni doi bani pe el. Uitați-vă în ochii lui și veți vedea un monument de incompetență și aroganță!!!

  • Multe comentarii, unele indecente, am cuvinte dure ironice, dar nu le folosesc.
    Ca de obicei ,,Caravana trece, câinii latră, proștii rămân.

  • Vai vai… două doamne rujate și pensate prezente la ceremonie…doamna Rareșela…și doamna Mihaela Chirica,nu puteau rata să vadă niște bărbați… soldați recte… Nu le este rușine…

  • Noroc ca nu-i iar ziua URINII…ca se facea iar de ra/h/at Chirica, bubuie analfabetismul care NU TREBUIE SA DISPARA din IASI, tot in el :))))

  • De ce nu va duceti la Rares Bogdan,Alexe,Chirica si la Maciuca sa-i dati afara din oras , sa-i huiduiti pana fug? De ce va revoltati doar pe internet? Aveti frica sa deschideti gura ca in comunism ? Suntrm in dictatura comunista observ.Atunci aplaudati-i ticalosilor si pupati-le mainile in genunchi. Blestemati sa fie toti cei care voteaza Pu-la – me( pnl- ul lui lohanis) si Psd( pcr- ul lui ciolanu)

  • N-ati fost atenti! Toti au dus mana la piept la intonarea imnului numai unul nu. Asta este individul care nu are nimic cu aceasta tara si cu acest popor. El suge leafa de aici ca sa ne spurce la greu.

  • V-a lovit frontal adevarul spus de Calin Georgescu, ca Romania este o corporatie conform legii din 15 Mai 1991, incat l-ati scos rapid pentru ca poporul roman IDIOT sa nu stie pe ce lume traieste.Felicitari.Asa se va intampla si cand veti fi spanzurati: Nimeni nu va sti ca v-a luat Satana.

    Iata o alta proba de democratie satanista marca UE: ,,Un politician german, Marie Therese Kaiser, a fost amendat cu 6.000 de dolari pentru că a postat statisticile privind violurile migranților. Odată ce criminalizează libertatea de exprimare, adevărul devine ilegal, iar ei au puterea nelimitată de a face orice doresc cu tine și cu copiii tăi. Aceasta este democrația? Uniunea Europeană? Mai bine să ardă în flăcări dacă astea sunt “valorile” lor – care valori ? Tiranie, cenzură și represiune politico-judiciară.’’

  • MaCiuca un porc slinos sudoripar ANALfabet si CURVA malagambista de pizdel Rares mooooistul cordit si mincinos plus ciquita piticul zimbaret ….. o triada de CURVI imputiti PeNaLi ……….

  • au salarii faraonice si pensii speciale, masini, soferi, vile cu ziduri de 3m, cantina la Parlamernt cu meniuri de restaurant de lux dar la preturi de cantina studenteasca. trebuie fugariti de popor cu furci si toapoare prin toata tara pe unde se perinda tot anul asta electoral.

Adauga un comentariu