Local

Parcări pe 4 nivele în municipiul Iași! Lista zonelor care vor fi transformate în spații pentru mașini! Harta amplasamentelor – GALERIE FOTO

Publicat: 22 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Parcări pe 4 nivele în municipiul Iași Lista zonelor care vor fi transformate în spații pentru mașini Harta amplasamentelor  GALERIE FOTO
Primele parcări mari din municipiul Iași vor fi realizate la Tehnopolis și în zona Valea Lupului

Noi parcări vor apărea în municipiul Iași, în principalele puncte de intrare în oraș. Parcările vor fi de tipul park&ride, studiul de fezabilitate urmând a fi derulat în următoarele 6 luni. Parcările, a câte 4 nivele fiecare, vor prelua autoturismele care intră în municipiu, acestea fiind conectate cu mijloacele de transport în comun

Municipalitatea a demarat un proiect privind construcția unor parcări supraetajate în mai multe puncte de intrare în oraș. Parcările de tipul park&ride vor fi amenajate în zona intrărilor în oraș, pentru preluarea mașinilor care intră în Iași. Vizate sunt mai multe zone, printre care Tehnopolis, din capăt CUG, dar și Valea Lupului, acestea fiind primele două amplasamente luate în calcul. În plus, vor mai apărea astfel de investiții în zona Bucium, C. A. Rosetti, zona Breazu – aleea Mihail Sadoveanu, dar și Calea Chișinăului și strada Aurel Vlaicu.

Studiu de fezabilitate pentru primele parcări noi din Iași! Prima va fi construită la Tehnopolis

O primă parcare este cea de la Tehnopolis. Municipalitatea va întocmi un studiu de fezabilitate în următoarele 6 luni, pentru amenajarea parcării pe 3 sau 4 nivele. Studiul va fi realizat de SC 3B Construction Project SRL din Iași pentru 126 mii lei (25 mii euro). Firma a fost înființată în anul 2017. În cursul lui 2021, a avut o cifră de afaceri de 3,3 milioane lei, un profit de 1,7 milioane lei și datorii de aproape 1 milion lei, la un număr de numai 4 angajați.

Prin noua parcare din zona Tehnopolis – Fortus SA, șoferii care vin dinspre DJ 248 vor lăsa mașinile și vor putea folosi ruta tramvaiului 9 sau autobuzele 27, 41 sau 44, administrate de Compania de Transport Public (CTP) Iași. Conform unui calcul derulat de Primăria Iași, prin zona CUG – Nicolina intră zilnic 23.400 de autoturisme, ceea ce face ca, anual, numărul mașinilor să depășească 8.5 milioane doar în această zonă din oraș. În plus, municipalitatea a demarat un alt proiect pe platforma de la Fortus SA Iași.

O nouă parcare pe 4 nivele lângă Antibiotice SA

O altă parcare de acest tip va fi construită în zona Valea Lupului, în dreptul fabricii Antibiotice SA, într-o zonă cu linii de înaltă tensiune. Însă, proiectul de la Valea Lupului va fi derulat începând cu anul viitor, după finalizarea celei de la Tehnopolis.

„Este evidentă necesitatea unei parcări de tipul park&ride, cel puțin la nivelul uneia dintre intrările în municipiul Iași. Ca urmare a faptului că execuția unei astfel de lucrări necesită înainte de toate un teren de dimensiuni relativ mari, situat în imediata vecinătate a arterei de intrare, dar și în proximitatea stațiilor mijloacelor de transport în comun, municipiul Iași a identificat acest teren în zona capăt CUG. Parcarea de tip suprateran va fi executată sub forma unei structuri P+3 sau P+4, deschisă și cu posibilitatea folosirii planșeului peste ultimul nivel tot ca platformă de parcare. În acest sens, aticul de la ultimul nivel va fi din beton armat și va avea o înălțime de minimum 120 cm”, se arată în caietul de sarcini.

Ulterior, se va trece și la construcția altor parcări mari în municipiul Iași, fondurile urmând a fi alocate prin surse guvernamentale.

Comentarii
  • Ce vorbiti voi de parcari…Nistor si cu Grigoras nu au viziune, nu stiu decat licitatii pe milioane lunar. Scot tot la licitatie de nu gasesti un loc liber daca te duci in vizita la cineva. De locuri verzi ce sa mai zic, e scumpa vopseaua. Niste penibili in frunte cu primarul care tot ii da cu masurile antipoluare, dar are in iasi masini electrice de vreo 2 ani si nu le vede de-a lungu buevardelor sau pe strazile cu sens unic une se parcheaza langa bordura , dar un loc verde nu ar trasa. Demagogie si declaratii sforaitoare

Adauga un comentariu