Local

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi: Clasare în dosarul zădărnicirii combaterii bolilor

Publicat: 13 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi Clasare în dosarul zădărnicirii combaterii bolilor

În intervalul 06 – 12 mai 2020, La Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a fost soluționat un dosar penal fiind înregistrat încă un dosar, având ca obiect comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzute de art. 352 Cod penal, precum și infracțiunea de fals în declarații, prevăzută de art. 326 Cod penal, numărul dosarelor în lucru fiind de 11.

„În două din cauzele în lucru s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, persoanele cercetate având calitate de suspect, sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod penal, în celelalte cauze, urmărirea penală se efectuează în rem.

Aceste cauze sunt instrumentate de organele de poliție competente, sub supravegherea procurorilor desemnați.

În cauza soluționată în intervalul menționat, procurorul a emis ordonanță de clasare pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod penal, în temeiul art. 16 lit. b teza a doua Cod procedură penală, reținându-se că fapta nu a fost comisă cu formă de vinovăție prevăzută de lege.

În cauza respectivă, organele de cercetare penală au fost sesizate la data de 14.04.2020 cu privire la faptul că cetăţeanul ecuadorian R. E. G. a părăsit la data de 11.04.2020, un centru de carantină de pe raza municipiului Iaşi, în timp ce concubina acestuia, aflată şi ea, în carantină a fost între timp testată pozitiv cu virusul COVID 19.

Din cercetările efectuate s-a stabilit că persoana respectivă a fost în realitate transportată la o unitate medicală pentru tratarea unor probleme renale, fiind trasferată la un alt spital pentru investigații.

Fiind testat negativ pentru COVID 19, la finalizarea analizelor efectuate, cetățeanul ecuadorian s-a deplasat la domiciliu, unde s-a autoizolat. În urma sesizării reprezentanților DSP Iași, acesta a fost readus în centrul de carantină, unde a rămas timp de 14 zile, revenind ulterior la domiciliu.

Precizăm că informațiile comunicate nu sunt de natură să înfrângă prezumția de nevinovăție a persoanelor cercetate.”, potrivit Claudiei Monica Palaghia, prim-procuror.

Adauga un comentariu