Părintele Calistrat Chifan a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre nunta la români. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectau acum zeci de ani.
Tradițiile și obiceiurile populare din cadrul nunților s-au schimbat de-a lungul timpului. Chiar dacă există obiceiuri diferite în fiecare țară și în fiecare religie, elemente precum aruncarea buchetului și purtarea rochiei albe de către mireasă sunt tradiții general acceptate, pe care le urmează aproape toată lumea. Printre acestea se regăsesc: bărbieritul mirelui, gătitul miresei, hora și turta miresei, aruncarea cu orez în calea tinerilor căsătoriți, furtul miresei și altele asemenea.
Părintele Calistrat Chifan, despre nunta la români: „Pe vremuri, la țară, se îmbrăca o copiliță mireasă și se aducea în locul miresei mirelui”
Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că, în urmă cu zeci de ani, o copiliță era îmbrăcată în mireasă și se aducea în locul miresei mirelui. Mireasa acestuia era furată și ascunsă într-o altă cameră, protejată de cavalerii de onoare. Pentru a o recupera, mirele trebuia să îndeplinească o promisiune și să le ofere acestora un lucru cerut de ei. Tradiția privind furtul miresei este respectată și în zilele noastre, dar, potrivit duhovnicului, a devenit obsesivă și ușor bolnăvicioasă, care strică gustul nunții și naște o carență psihică.
„Pe vremuri, la țară, se îmbrăca o copiliță mireasă și se aducea în locul miresei mirelui. Chipurile, mireasa era ascunsă și furată, ea era într-o altă cameră. Trebuia să treci de ușa respectivă, spunând acelor cavaleri de onoare o promisiune că le dai ceva și ei îți dădeau mireasa cea adevărată. Cât era asta micuță se striga un obicei sau ceva. Ei, acum, acest furt al miresei a devenit și o chestie obsesivă, ușor bolnăvicioasă, ușor cu tente obscene, care strică din gustul nunții și automat naște și acea carență psihică.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan, despre furtul miresei: „Apare gelozia, apare neînțelegerea”
Potrivit părintelui Calistrat, furtul miresei duce la apariția geloziei și a neînțelegerii. În unele cazuri, s-a întâmplat ca mireasa să plece cu banii de la nuntă, să plece cu nașul ori cu un alt prieten de la nuntă, lăsându-l pe mire singur.
„Mirii sunt băieți buni, dar ei știu cum au fost înainte de nuntă și atunci știu și își închipuiesc ce s-ar putea întâmpla și apare gelozia, neînțelegerea și cel mai groaznic lucru, care s-a întâmplat și-s cazuri rare, dar au existat. După nuntă, mireasa a plecat cu banii, le avea cu financiarul ori a plecat cu nașul, ori a plecat cu oarecare alt prieten de nuntă și l-a lăsat pe mire vorbind singur. Sau poate invers, mirele a plecat și a lăsat-o pe mireasă. Sunt multe nebunii de genul ăsta. Acestea se numesc nunți de interes, dar aici trebuie avut grijă, pentru că și învățătura Sfântului Ioan Gură de Aur spune așa: „Mirii trebuie întâi să se cunoască sufletește.” Aceasta poți să o faci prin părinți și este și în ziua de azi, unde încă se păstrează și am întâlnit lucrul acesta, când băiatul mi-a spus: „Părinte, azi am un pic de sărbătoare. Să mă binecuvântați să fie bine. Vreau să prezint prietena părinților.” E o chestie de multă demnitate și de bun simț, să își vadă viitoarea noră cum arată.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.