Părintele Calistrat Chifan a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre rugăciunile cantitative. În ce constau acestea și cât de importante sunt?
Rugăciunea poate fi atât cantitativă, cât și calitativă. Ea trebuie făcută cu multă seriozitate și nu formal, fiindcă nu cantitatea, ci calitatea rugăciunii contează. Potrivit oamenilor bisericii, „rugăciunea este, după însușirea ei, însoțirea și unirea omului și a lui Dumnezeu, iar după lucrarea ei, susținătoarea lumii.”
Părintele Calistrat Chifan, despre rugăciunile cantitative: „Cantitatea întărește fondul, cofrajul dă forma”
Rugăciunile cantitative sau de cantitate, așa cum le-a numit părintele Calistrat Chifan, sunt acele rugăciuni rostite în număr mare, fără implicarea sufletească a credinciosului. Astfel că, mai folositoare și mai calitativă este o singură rugăciune spusă din suflet, decât o sumedenie de rugăciuni, acatiste, psalmi sau cântări, rostite în grabă.
Potrivit duhovnicului, bine primită de Dumnezeu este și rugăciunea spusă în drum spre locul de muncă, în mașină sau în mijlocul de transport în comun. Dacă este spusă din suflet, orice rugăciune ajunge la Domnul.
„Sunt creștini care știu o sumedenie de rugăciuni pe de rost și pot apărea rugăciuni de cantitate. Cantitatea întărește fondul, cofrajul dă forma. Deci dacă am temelie sănătoasă, atunci și rugăciunea va fi sănătoasă. Și vedem oameni care știu acatiste pe de rost, care știu psalmi pe de rost, care știu cântări pe de rost, care știu Liturghia pe de rost, știu anumite rugăciuni de seară, de dimineață, de orice fel și spun așa: „Părinte, nu mă pun în genunchi să fac, dar cât merg cu autobuzul, mă rog.” E primit, nici nu se pune problema. Merge pe drum, e primit, conduce la volan, e primit. Dar nu este tot una, asta trebuie să ținem minte și asta vreau să accentuez, nu este tot una cu ceea ce dedici tu lui Dumnezeu. Adică ce ar face preotul dacă s-ar sui în mașină și ar începe Liturghia de acasă până la Biserică și când ajunge numai ține predica și dă anafură? Nu există așa ceva.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Mult mai mult folos ar avea un creștin și mult mai mult ar crește duhovnicește, dacă ar face acest lucru”
Părintele Calistrat a dezvăluit, în emisiunea BZI LIVE, care sunt pașii pe care îi respectă fiecare preot, atunci când se pregătește de Sfânta Liturghie. Pentru început, rostește o rugăciune plină de har, care este urmată de închinarea la sfintele icoane. Apoi, preotul intră în Altar, face metanie la Sfânta Masă și îmbracă veștmintele sfinte. În final, începe slujba și binecuvântează toți credincioșii.
„Așa cum preotul intră în biserică și spune: „Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în Sfânt Altarul Tău, în mijlocul Bisercii Lui voi da, trimite, Doamne, Duhul Tău cel Sfânt și sfințește slujba aceasta și mă învrednicește pe mine, robul Tău, a fi vrednic de ea.” Păi te închini frumos la icoane și intri în Sfântul Altar și faci metanie la Sfânta Masă, iei pe tine reverenda, iei pe tine stiharul, veștmintele cu rugăciunile aferente, te duci și iei sfintele prescuri, pregătești pentru Liturghie, tămâiezi biserica, dai drumul la Utrenie, dai drumul la acatist, dai drumul la ceasuri, la tot ce este, la doxologie și pregătești Liturghia pregătitoare și o faci în toate veștmintele și în toată rânduiala, dând o binecuvântare de slujbă, așa este și în viața personală. Mult mai mult folos ar avea un creștin și mult mai mult ar crește duhovnicește, dacă ar face acest lucru.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.