Părintele Calistrat a vorbit despre propunerea de introducere a orelor de educație sexuală în școli. Acesta consideră că această măsură nu este una negativă atâta timp cât vor fi organizate ore susținute de medici specialiști care să le explice separat, atât fetelor cât și băieților despre această problemă.
Această măsură este una controversată deoarece multe persoane o consideră un abuz. Totuși, România se confruntă cu un număr ridicat de mame minore dar și cu puternice lacune ale persoanelor în ceea ce privește metodele de contracepție sau riscurile la care se supun.
”Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani. Atunci este vârstă și când un copil primește buletinul și este și vârsta pubertății, când războiul hormonilor intră în trupul lui și începe să își facă activitatea biologică. Legat de problematica părinților, ca om care spovedesc tot felul de oameni, la orice fel de vârstă, să știți că cei mici, la vârsta de 12-13 ani iau cunoștință cu lumea pornografică.
«Noi ne luptăm de ceea ce numim hormonii»
Când avem de a face cu părinți responsabili sau cu niște părinți care și-l educă pe cel mic într-un mod civilizat și moral, etic, părinții pun accent pe două lucruri: 1. să fie educat prin învățătura pe care a dobândit-o în sânul familie, să pună accent pe școală și pe valorile intelectuale, iar după vârsta de 12-13 ani, nu cred că e o rușine ca părinții să vorbească despre aceste lucruri.
Noi ne luptăm de ceea ce numim hormonii. Avem atâtea cadre sanitare, spre exemplu endocrinologul și doctorul de boli venerice, care poate fi prezent în școli de la clasele de la a VIII-a la a XII-a, cu fetele separat, tot ce ține de etica feminină și separat cu băieții. Atunci nu e o greșeală și nu cred că e abuz. Noi nu avem ce căuta cu educația sexuală de la 1-7 ani, unde copilul e inocent, rușine, sfiala, pudicitatea, iar mintea lor e ca un burete”, a spus Părintele Calistrat.