Eveniment-Social

Părintele Damaschin din Iași a primit cea mai mare distincție a Bisericii Ortodoxe Române! Înaltpreasfințitul Părinte Teofan i-a oferit ” Crucea Patriarhală”

Publicat: 27 apr. 2021
Părintele Damaschin din Iași a primit cea mai mare distincție a Bisericii Ortodoxe Române

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent miercuri după-amiază în mijlocul voluntarilor ce sprijină misiunea Bisericii Maternității „Cuza Vodă” și Asociației „Glasul Vieții” din Iași. Ierarhul a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite în locașul de cult al unității medicale, iar la final, în semn de gratitudine pentru întreaga sa activitate social-filantropică, părintelui misionar Dan Damaschin i-a fost oferită de părintele mitropolit distincția „Crucea Patriarhală pentru clerici”, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit miercuri după-amiază Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Biserica Maternității „Cuza Vodă” din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie din Iaşi.

Slujirea arhierească a fost una deosebită, săvârşită numai la lumina lumânărilor. Întrucât Liturghia Darurilor înainte sfinţite este săvârşită sub semnul pocăinţei, veşmintele ierarhului și ale preoţilor slujitori au fost de culoare neagră, cernite.

„Venit-am aici pentru a aduce slavă lui Dumnezeu în acest loc unde se nasc atâția prunci, unde sunt atâtea nădejdi, unde sunt atâtea ridicări și căderi, unde sunt oameni minunați care încearcă să ajute ceea ce este cel mai scump pe lume: nașterea unui prunc. Venit-am și pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru toată lucrarea pe care părintele Dan Damaschin, împreună cu ostenitorii din spital și cu cei care, din oraș sau din alte părți, s-au alăturat efortului sfinției sale pentru a împlini aici o lucrare frumoasă îndreptată spre câteva lucruri esențiale ale Bisericii, ale neamului, ale lumii, ale lui Dumnezeu. S-au alăturat cu toții mărturisirii că nimic nu este mai sfânt pe lume decât o viață omenească. Valoarea ființei umane, cu tot ceea ce cuprinde ea, valoarea așezată de Dumnezeu în ființa omului și pe care omul uneori o apără, alteori o trădează, alteori este indiferent în raport cu ea, este cea mai importantă valoare pe acest pământ”.

„Acordarea «Crucii Patriarhale» – semnul înaltei prețuiri, de care se bucură misiunea noastră”

La finalul slujbei, în semn de gratitudine pentru întreaga sa activitate social-filantropică, părintelui Dan Damaschin i-a fost oferită de părintele mitropolit distincția „Crucea Patriarhală pentru clerici”, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Slujirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite a fost urmată de o altă mare bucurie: acordarea «Crucii Patriarhale» – semnul înaltei prețuiri, de care se bucură misiunea noastră din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și al creștinilor ortodocși români de pretutindeni. Smerite rugi și profundă recunoștință la un astfel de moment, Părintelui Patriarh Daniel, cel care m-a învățat, m-a sfințit întru preoție și m-a încredințat slujirii la altarul Domnului Iisus Hristos, de lângă altarul vieții al Maternității «Cuza Vodă» din Iași! Mulțumesc din suflet Părintelui Mitropolit Teofan pentru toată dragostea, sprijinul și încrederea pe care le împărtășește Bisericii Maternității «Cuza Vodă» și Asociatiei «Glasul Vieții». Părintești mulțumiri voluntarilor neobosiți și mult prea osteniți și, nu în ultimul rând, mulțumesc dumneavoastră, oameni minunați, care ne împingeți de la spate și vă îngrijiți ca iubirea Domnului Hristos față de mame și copii, prin jertfa dumneavoastră, să le aducă nemărginită fericire și speranță! Domnul Iisus Hristos să vă binecuvânteze!”, a scris părintele Dan Damaschin într-un mesaj postat după slujbă pe o rețea de socializare.

Părintele Dan Damaschin este, din anul 2005, preot misionar la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza-Vodă” Iaşi. Implicat în nenumărate proiecte caritabile, părintele Damaschin coordonează Asociaţia „Glasul Vieţii” și, prin intermediul voluntarilor, oferă asistență și ajutor copiilor și mamelor care se află în diferite situații dificile. Mii de copii din întreaga țară s-au bucurat și se bucură de sprijinul și susținerea părintelui Dan Damaschin. Aceștia primesc, prin intermediul Asociaţiei „Glasul Vieţii”, rechizite, produse de igienă, haine, încălțăminte, alimente și jucării, precum și excursii și sprijin educațional.

sursă: mmb.ro

Adauga un comentariu