Actualitate

Parlamentul din Israel va fi dizolvat pentru a organiza alegeri anticipate

Publicat: 28 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Parlamentul din Israel va fi dizolvat pentru a organiza alegeri anticipate
Parlamentul din Israel va fi dizovat după ce actuala coaliție se va rupe

Situaţie tensionată în Israel unde parlamentul va fi dizolvat pentru organizarea alegerilor anticipate. Acest lucru se întâmplă pentru a cincea oară în ultimii patru ani. Asta în condițiile în care actuala coaliție anunța mari reforme și stabilitate politică.

În iunie 2021 a fost un vot istoric după ce premierul ultimilor 12 ani, Benjamin Netanyahu, a fost schimbat din funcție. Totuşi pare că lucrurile nu stau deloc bine în țară.

Alegeri anticipate în Israel unde Parlamentul va fi dizolvat

Comisia parlamentară responsabilă a dat undă verde unui proiect de lege care prevede dizolvarea parlamentului din Israle pentru a fi organizate alegeri anticipate. Este un prim pas într-un stat care nu îşi găseşte liniştea politică în ultimii patru ani.

Decizia de dizolvarea a Parlamentului a fost luată în contextul în care coaliţia istorică se destramă. Acest lucru a fost făcut public de către premierul Naftali Bennet care a explicat faptul că nu mai sunt șanse de colaborare. După acest anunţ, o comisie parlamentară a început să studieze proiectul de lege ce deschide calea spre o nouă serie de alegeri anticipate. Votul a fost dat, iar cel mai probabil, alegerile anticipate, vor avea locpe 25 octombrie sau pe 1 noiembrie.

Este bine de menţionat faptul că actuala comisie parlamentară reunește deputaţi din opoziţie dar şi din coaliţia care este incă la putere. De altfel, după dizolvarea Parlamentului, ministrul de externe, Yair Lapid va prelua frâile Guvernului.

Coaliția unică în istoria Israelului a durat un singur an

Menţionăm faptul că actuala coaliție este una unică în istoria Israelului şi s-a înfiinţat în iunie 2021. Coaliția era formată din partide de dreapta, de stânga şi chiar de o formaţiune arabă, lucru nemaintâlnit în Israel. Benjamin Netanyahu a pierdut alegerile din Israel în martie 2021, iar în acest fel a luat sfârșit 12 ani de șefie a Guvernului. Fostul premier a pierdut alegerile mai ales în contextul valului pandemic pe care l-a traversat țara, dar şi pentru că acuzațiile de corupție din jurul său au făcut obiectul unor dezbateri în spaţiul public.

De subliniat faptul că actuala coaliție a suferit rând pe rând mai multe eşecuri. Unul dintre cele mai mari eşecuri a fost înregistrat pe data de 6 iunie în momentul în care un proiect de lege care viza extinderea aplicării legii israeliene şi la cei 475.000 de coloniști israelieni care trăiesc în Cisiordania a fost respins printr-o majoritate de voturi. Această lege trebuia reînnoită până pe 30 iunie, altfel coloniştii din Cisiordania – teritoriu palestinian ocupat din 1967 – riscă să îşi piardă protecţia legală, conform legii israeliene. În cazul dizolvării parlamentului, această lege se prelungeşte în mod automat.

Așadar, vom avea alegeri anticipate după ce în Israel, Parlamentul a fost dizolvat.

Adauga un comentariu