International

Vot istoric în Israel. După 12 ani de guvernare a primului ministru Benjamin Netanyahu acesta va fi schimbat din funcție

Publicat: 13 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vot istoric în Israel. După 12 ani de guvernare a primului ministru Benjamin Netanyahu acesta va fi schimbat din funcție
Benjamin Netanyahu

Parlamentul israelian a început să dezbată formarea unui nou guvern care ar pune capăt celor 12 ani de guvernare a primului ministru Benjamin Netanyahu. Viitorul guvern – o coaliție de partide fără precedent. Knesset-ul se reuneşte în sesiune specială pentru a le permite centristului şi liderului opoziţiei Yair Lapid precum şi liderului dreptei radicale Naftali Bennett să-şi prezinte echipa, care va face obiectul unui vot în cursul serii.

Această coaliţie eterogenă – reunind două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta şi o formaţiune arabă – a întrunit majoritatea necesară de 61 de deputaţi din cei 120 din Parlament. Şi, cu excepţia unei schimbări de ultim moment, coaliţia ar urma să obţină aprobarea oficialilor aleşi, ceea ce va încheia mandatul lui Benjamin Netanyahu, care a fost şeful guvernului timp de 12 ani fără întrerupere.

Confruntat timp de un an cu un proces de corupţie, Benjamin Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, a fost ţinta unei noi manifestaţii de protest sâmbătă seara

Ce au spus principalele partide?

Vorbind în primele minute ale dezbaterii, domnul Bennett i-a mulțumit domnului Netanyahu pentru anii săi de serviciu în Israel și a spus că noua coaliție nu va permite Iranului să achiziționeze arme nucleare.

La rândul său, domnul Netanyahu a promis că opoziția va avea o „voce puternică și clară” dacă va fi demis din funcția de prim-ministru.

„Dacă destinul nostru este să fim în opoziție, o vom face cu capul sus până vom înlătura acest guvern rău și ne vom întoarce pentru a conduce țara pe drumul nostru”, a spus el.

De ce s-a întâmplat asta?

Netanyahu a îndeplinit cinci mandate record, mai întâi din 1996 până în 1999, apoi continuu din 2009 până în 2021.

El a convocat alegeri în aprilie 2019, dar nu a reușit să obțină suficient sprijin pentru a forma un nou guvern de coaliție. Au urmat încă două alegeri, fiecare dintre ele încheindu-se neconcludent.

A treia alegere a avut ca rezultat un guvern al unității naționale în care domnul Netanyahu a fost de acord să împartă puterea cu liderul opoziției de atunci Benny Gantz. Dar aranjamentul s-a prăbușit în decembrie, declanșând a patra alegere.

Adauga un comentariu