Prima pagină » International » Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE
Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE

13 mai 2025, 18:21,
Redacția BZI în International

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a votat marţi Raportul anual în privinţa Republicii Moldova, inclusiv un amendament prin care cere accelerarea aderării la UE a Republicii Moldova şi a Ucrainei şi sporirea sprijinului în acest sens, în contextul ameninţărilor venite din partea Rusiei. Raportul urmează să fie supus votului final în plenul Parlamentului European în luna iunie, transmite News.ro.

„În urma unui amendament pe care l-am depus împreună cu colegii din Partidul Naţional Liberal şi din Grupul PPE din Parlamentul European, raportul salută angajamentul autorităţilor din Republica Moldova de a finaliza procesul de screening al legislaţiei în contextul aderării la UE şi de a deschide primele capitole efective de negociere în următoarele luni”, a declarat, pe Facebook, eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

„În acest sens, solicităm Comisiei Europene să ofere un sprijin mai consistent autorităţilor de la Chişinău pentru ca aceste obiective să fie atinse, iar procesul de aderare să fie accelerat”, menţionează Mureşan, care este raportor şi preşedinte al Delegaţiei Comisiei parlamentare de asociere UE – Moldova.

„În contextul ameninţărilor venite din partea Rusiei la adresa Uniunii Europene şi a ţărilor din vecinătate, accelerarea integrării europene a Republicii Moldova, dar şi a Ucrainei, trebuie să devină o prioritate strategică pentru UE în perioada următoare”, arată eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022. În luna iunie a aceluiaşi an, Republica Moldova a devenit ţară candidată la aderare, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova şi Ucraina.

Ca orizont al aderării propriu-zise, oficialii europeni au vorbit adesea despre anul 2030.

Aflată recent într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai, comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a UE în 3 ani şi 10 luni.

Invitată la TV8, preşedinta Maia Sandu a declarat că Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la UE până la sfârşitul anului 2027, adică în 2 ani şi jumătate. „Ulterior, în anul 2028, toate statele membre ale UE vor trebui să ratifice acordul nostru. Atunci vom încheia acest proces, până la finele mandatului actualei Comisii Europene”, a precizat şefa statului, citată de NewsMaker.

Maia Sandu a atras atenţia, însă, că integrarea Republicii Moldova în blocul comunitar va depinde de voinţa politică de la Chişinău, în special de următorul Parlament care va fi ales la toamnă: „Este real – putem încheia negocierile până în decembrie 2027. Sunt toate premisele ca integrarea europeană să aibă loc, aderarea Republicii Moldova la UE să aibă în următorii ani. Noi nu vorbim de 10-15 ani, dar totul depinde de noi, să asigurăm sprijinul parlamentar şi să continuăm să muncim în toate instituţiile”, a subliniat şefa statului.

Alegerile parlamentare din toamna anului 2025 vor fi cruciale

Deputaţii europeni au remarcat faptul că atât referendumul constituţional referitor la integrarea europeană, cât şi ultimele alegeri prezidenţiale din Moldova, desfăşurate la sfârşitul anului 2024, au confirmat sprijinul majorităţii moldovenilor pentru aderarea la UE şi reformele pro-europene. În ciuda faptului că au fost supuse unei campanii hibride masive din partea Rusiei şi a intermediarilor săi, deputaţii europeni spun că atât referendumul, cât şi alegerile s-au desfăşurat în mod profesionist şi „cu un extraordinar simţ al datoriei şi al dedicării”.

De asemenea, aceştia remarcă faptul că alegerile parlamentare din toamna anului 2025 vor fi cruciale pentru continuarea traiectoriei pro-europene a Moldovei şi avertizează cu privire la intensificarea probabilă a interferenţelor străine, în special ruseşti, şi a atacurilor hibride.

În raport, eurodeputaţii solicită Comisiei Europene să sprijine autorităţile moldovene în punerea în aplicare a agendei de reforme necesare pentru absorbţia eficientă a fondurilor europene pe care le au la dispoziţie.

De asemenea, având în vedere că o reformă cuprinzătoare a justiţiei este esenţială pentru succesul reformelor democratice şi legate de aderarea Moldovei la UE, deputaţii europeni doresc ca UE să continue să sprijine în mod activ reforma justiţiei din ţară. De asemenea, aceştia subliniază necesitatea ca autorităţile moldovene să continue să abordeze probleme fundamentale precum spălarea banilor şi corupţia.

În contextul extinderii UE, raportul salută cooperarea constantă şi în creştere a Moldovei cu UE pe probleme de politică externă. Deputaţii europeni doresc ca ţara să continue această evoluţie, inclusiv atunci când vine vorba de prevenirea eludării sancţiunilor împotriva Rusiei şi Belarusului.

Deputaţii europeni subliniază rolul Moldovei ca un contribuitor-cheie la securitatea regională şi europeană, prin sprijinul neclintit al ţării pentru Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, inclusiv prin primirea refugiaţilor ucraineni.

Raportul solicită şi liberalizarea permanentă a comerţului dintre UE şi Republica Moldova

Siegfried Mureşan menţionează că raportul solicită şi liberalizarea permanentă a comerţului dintre UE şi Republica Moldova.

„Această măsură ar înlocui actuala liberalizare temporară, introdusă după declanşarea războiului din Ucraina de către Rusia, care a permis produselor agricole moldoveneşti – private de accesul la pieţele din est – să fie redirecţionate către piaţa europeană. Liberalizarea temporară a dus deja la o creştere semnificativă a exporturilor produselor agricole moldoveneşti către UE, în beneficiul producătorilor locali. O liberalizare permanentă ar oferi însă mai multă predictibilitate producătorilor autohtoni şi ar creşte încrederea investitorilor în economia din Republica Moldova”, argumentează europarlamentarul român.

Deputaţii europeni din Comisia pentru afaceri externe (AFET) subliniază progresele constante ale Moldovei în ceea ce priveşte reformele legate de aderarea la UE, în ciuda provocărilor interne şi externe semnificative, cum ar fi efectele războiului continuu al Rusiei împotriva Ucrainei vecine şi interferenţa Moscovei în procesele democratice ale ţării, se spune şi într-un comunicat al AFET.

Lăudând angajamentul exemplar al Moldovei, ţară candidată la UE, de a avansa în progresul său spre integrarea în UE, raportul aprobat marţi dimineaţă de deputaţii din Comisia pentru afaceri externe, cu 52 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 3 abţineri, recunoaşte că relaţiile UE-Moldova au intrat într-o nouă fază, precizează comunicatul.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Cum a fost surprinsă Mihaela Botezatu, văduva lui Silviu Prigoană, la mormântul soțului ei. Cum arată locul de veci la șapte luni
Playtech.ro
Mii de hoteluri din Turcia au fost închise. Turiştii români, sfătuiţi să verifice locaţiile în care au cazare în această perioadă
observatornews.ro
Mama lui Sebi, ucis în accidentul din 2 Mai, a leşinat în sala de judecată. Pascu, din nou în faţa instanţei
Playsport.ro
Diplomat român bătut în Rusia și evacuat de urgență. FSB este principalul...
Evz.ro
Filmul lunii pe Netflix. Un mix savuros de comedie și dramă
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Informaţia momentului despre Traian Băsescu! Toţi aşteptau o veste bună, ce se întâmplă cu fostul preşedinte după operaţie
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Soţia celui mai temut interlop al României tună şi fulgeră: S-ar putea să se trezească BALAURUL!
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`