Ar putea anxietatea să provoace într-adevăr pierderea pigmentării părului, adica sa conduca la aparitia parului alb? Sau este o simplă legendă urbană?
Părul soției lui Ludovic al XVI-lea s-a albit complet în noaptea dinaintea execuției din 16 octombrie 1793? La aproape 130 de ani de la eveniment, acesta este înca un mister, la fel și adevarul cu privire la existența „sindromului Maria-Antoaneta”.
Părul nostru poate deveni alb sub efectul stresului? Cat adevăr exista în aceasta afirmatie?
În primul rând, este important să rețineți că apariția părului cenușiu (apoi alb) se datorează rarității celulelor pigmentare numite melanocite. Este o problemă genetică care apare odată cu vârsta, iar ereditatea poate fi una dintre cauze, cred specialistii.
Cu toate acestea, potrivit autorilor unui studiu publicat în revista Nature, stresul ar putea fi într-adevăr responsabil pentru dispariția acestor melanocite. După ce au supus șoarecii de laborator unor forme de stres „cronic și imprevizibil”, oamenii de știință au observat că o supraproducție de noradrenalină eliberată pentru a lupta împotriva efectelor acestor atacuri a dus la epuizarea permanentă a rezervelor de melanocite ale rozătoarelor și albirea părului lor.
Dar acest lucru este valabil și pentru oameni? Nu s-a dovedit niciodată. Dar este posibil!