Coronavirus

Pașaportul COVID-19, valabil doar pentru cetățenii imunizați cu vaccinurile aprobate

Publicat: 13 mart. 2021
pasaport covid
Paşaportul COVID ar putea deveni obligatoriu

Viitorul pașaport COVID-19 va fi valabil doar pentru cetățenii europeni imunizați cu vaccinurile aprobate în blocul comunitar.

Astfel, persoanele care s-au vaccinat cu alte seruri în afară de Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson nu vor putea beneficia de un certificat de călătorie.

Totodată, oficialii spun că liberă circulația nu va fi condiționată de vaccinare. Turiștii vor putea vizită alte țări dacă se testează sau dacă dovedesc imunitate după ce s-au vindecat de coronavirus.

Comisarii încearcă să meargă cât mai repede acum în Parlamentul European cu propunerea de a implementa certificatul verde până la vara, astfel încât să fie posibilă redeschiderea turismului.

Pașaportul COVID, din iulie în toată Uniunea Europeană

Pașaportul de vaccinare anti-coronavirus ar putea fi introdus la nivelul Uniunii Europene în luna iulie a acestui an.

Propunerea legislativă va fi dezbătută însă de oficialii europeni la sfârșitul acestei luni.

„Urmează ca în a doua jumătate a acestei luni să existe o inițiativă legislativă pe care Comisia Europeană să o prezinte la reuniunea informală de la sfârșitul lunii martie. Este vorba despre un certificat digital care să ateste, sau nu, dacă o persoană este vaccinată. Mai mulți lideri europeni, printre care și cancelarului german, Angela Merkel, și președintele Franței, au subliniat faptul că nu este un instrument prin care oamenii vor fi împiedicați să meargă într-o altă țară.

Va fi un certificat standardizat, la nivel european, securizat, pentru a nu putea fi falsificat. O aplicație, probabil pe telefonul mobil. Asta nu înseamnă că cei care nu au fost vaccinați sau nu au acest pașaport digital, nu vor mai avea dreptul să călătorească. Se vor supune unor restricții care există deja. Mai devreme de luna iulie nu văd posibilă introducerea acestuia”, a declarat europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi.

Pașaportul COVID-19, obligatoriu în Spania din luna mai

În timp ce din ce în ce mai multe țări iau în calcul pașaportul de vaccinare, acesta ar putea deveni realitate în Spania, începând cu luna mai, spune ministrul spaniol al Turismului, Reyes Maroto.

Reyes Maroto a declarat miercuri că Spania ar putea începe să folosească paşaportul de vaccinare împotriva COVID-19 în luna mai, când va avea loc Târgul internaţional de turism FITUR, la Madrid.

„Am putea fi în măsură să începem să implementăm pașaportul digital (când începe FITUR, pe 19 mai)”, a declarat Reyes Maroto pentru postul TV Antena 3, potrivit Reuters.

Confruntaţi cu o pandemie care a ucis peste 900.000 de persoane în Europa şi a împins continentul în cea mai adâncă recesiune, liderii din Uniunea Europeană au fost de acord să colaboreze în privinţa unor certificate de vaccinare pentru a da un impuls industriei turismului, grav afectată de pandemie.

Pașaport pentru vaccin

Din 2021, dacă doriți să călătoriți, este posibil să aveţi nevoie de pașaport pentru vaccin care să dovedească faptul s-a efectuat imunizarea anti-COVID-19, pentru a putea călători liberi în toată lumea.

Mai multe companii și grupuri de tehnologie au început să dezvolte aplicații sau sisteme pentru smartphone-uri pentru ca persoanele fizice să încarce detalii despre testările și vaccinările anti-COVID-19 la care au luat parte. Astfel se vor crea acreditări digitale care ar putea fi consultate pentru a primi acces la de concerte, stadioane, cinematografe, birouri sau chiar în țări, potrivit CNN.

„Poți fi testat de fiecare dată când treci o frontieră. Nu poți fi vaccinat de fiecare dată când treci o frontieră”, a declarat pentru CNN Business Thomas Crampton, ofițer șef de marketing și comunicare pentru The Commons Project.

Adauga un comentariu