Calatorii

Paşaportul COVID ar putea deveni obligatoriu în România! De ce este necesar acest document la noi în ţară

Publicat: 09 mart. 2021
pasaport covid
Paşaportul COVID ar putea deveni obligatoriu

Paşaportul COVID ar putea deveni obligatoriu în România! Vicepremierului Dan Bârna a făcut primele declaraţii despre motivele pentru care acest paşaport este necesar în ţara noastră.

Vicepremierul a anunţat că autorităţile române nu au în calcul să ţină străinii în carantină atunci când sosesc în ţara noastră. Un paşaport COVID ar putea facilita acest lucru, turiştii putând demonstra că sunt vaccinaţi şi au testul COVID făcut.

Paşaportul COVID ar putea deveni obligatoriu în România

Paşaportul european de vaccinare ar putea fi obligatoriu şi în ţara noastră, potrivit declaraţiilor făcute de vicepremierul Dan Bârna. Acesta a admis aceasta obligativitate şi a explicat că acest lucru se va întâmpla în mod organic, tocmai pentru că oamenii vor să călătorească în continuare şi că sunt state care doresc acest document pentru deplasări.

Mai mult, Dan Bârna susţine că nici autorităţile române nu doresc să ţină străinii în carantină după sosirea lor în ţară. Paşaportul european ar facilita acest lucru, deoarece ar demonstra că turiştii sunt vaccinaţi şi au testul COVID făcut.

”Dacă oamenii pot să îţi dovedească că sunt vaccinaţi, că au testul făcut, atunci poţi să… are o logică. O să vedem până la urma formula tehnică la care se va ajunge, dar ideea este să ne adaptăm la această pandemie tocmai prin aceste instrumente în care cei care şi-au asumat vaccinarea sau cei care au şi test şi vaccinare pot să vină”, a afirmat Dan Bârna.

De altfel, unele ţări precum Franţa sau Belgia, şi-au arătat deja dezacordul, spunând că facilitarea călătoriilor doar pentru persoanele vaccinate ar putea constitui o adevărată nedreptate.

Angela Merkel, cancelara germana, a declarat că aceste paşapoarte COVID vor apărea chiar de la începutul acestei veri, reprezentând un certificat digital la nivelul Uniunii Europene care să ofere dovada vaccinării împotriva virusului chinezesc. Astfel, toţi europenii ar putea călători mai liber şi mai în siguranţă pe toată perioada verii.

Proteste împotriva vaccinării

La sfârşitul săptămânii trecute au avut loc mai multe proteste împotriva vaccinării obligatorii. Dan Bârna a afirmat că este dreptul oamenilor să protesteze, însă a subliniat că încrederea în specialiştii din medicina ar trebui să fie mult mai mare, decât în leacurile băbeşti.

Mai mult, vicepremierul a declarat că oamenii trebuie să fie mai bine informaţi în ceea ce priveşte vaccinul, ce conţine el, cum şi când ar trebui să fie administrat şi care sunt efectele lui.

”Oamenii trebuie să fie informaţi foarte clar despre ceea ce înseamnă vaccinul şi în momentul în care tu decizi că nu vrei să vaccinezi copilul, că aşa ai tu chef, fără nicio motivare a medicului, este o chestiune care este dreptul real al copilului la sănătate sau şansa părintelui să experimenteze pe spinarea lui”, a adăugat Dan Bârna.

IATA a anunţat şi lansarea unui permis de călătorie

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATĂ) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale. Este esenţial că guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, a apreciat IATĂ.

Perspectivele pentru companiile aeriene s-au înrăutăţit recent, comparativ cu previziunile IATĂ din decembrie, din cauza înăspririi restricţiilor de călătorie, dar Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni se pregăteşte de o redresare a călătoriilor în acest an. Vara aceasta va fi decisivă pentru multe companii aeriene şi turistice, care încearcă să supravieţuiască în urma restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciază IATA.

„Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor”, a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Acest permis de călătorie, care va fi lansat oficial la finalul lunii martie, va ajuta la facilitarea călătoriilor, punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.

Comentarii
  • Dan sbirna Asta nu gindeste sau are alte interese, pai DC s a vaccinate omul pt ce sa Mai faca si testul? Asta dovedeste CA vaccinul este o porcarie.

  • Mai trebuie anulata si Constitutia tarii si Declaratia Universala a Drepturilor Omului ca aceste aberatii dictatoriale sa fie lege !

Adauga un comentariu