Titlurile zilei

Patronul Hotelului Indiana vrea să construiască o parcare subterană în centrul Iașului! Investiția este costisitoare. Terenul va fi pus la dispoziție de Primărie – FOTO

Publicat: 18 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Primăria Iași a eliberat luna trecută 378 de certificate de urbanism, beneficiari fiind atât persoane juridice, cât și fizice. Patronul hotelului Indiana împreună cu reprezentanții societății Radu SRL, condusă de Gheorghe Radu, vor să concesioneze de la primărie terenul de pe strada Bașotă nr. 2. Va fi construită o parcare pe mai multe niveluri în subteran și suprateran. Durata de execuție este estimată la o perioadă de 4-5 ani

Noi proiecte imobiliare au fost anunțate în această perioadă. Patronul hotelului Indiana din centrul Iașului vrea să îmbunătățească activitatea unității cu o parcare nouă ce va fi amenajată pe mai multe niveluri în subteran și suprateran. Este estimat un număr de aproape 100 de locuri de parcare. Însă, terenul va fi pus la dispoziție de municipalitatea ieșeană. Luna trecută a fost eliberat un certificat de urbanism pentru concesionarea terenului de pe strada Bașotă, nr. 2, beneficiari fiind reprezentanții societăților Indiana SRL și Radu SRL. Cel mai probabil, Primăria Iași va scoate terenul la licitație, după ce se va stabili valoarea redevenței anuale. Parcarea va deservi hotelul și clădirea de birouri, dar și o parte dintre firmele din împrejurimi. Deocamdată nu se cunosc detalii despre valoarea investiției. Cert este că un astfel de proiect se poate întinde și pe o perioadă de patru ani.

Este ciudat cum Marian Creţu vrea să construiască acum o parcare la Hotel Indiana, din moment ce hotelul este scos deja la vânzare! Patronul restaurantului Moara de Foc, Marian Crețu, a început o campanie de lichidare a bunurilor. Prețul este și unul pe măsură, de 2 milioane de euro, dar care pare negociabil. Contactat telefonic, Marian Crețu nu a motivat gestul, dar, cel mai probabil are nevoie de lichidități pentru alt proiect imobiliar.

Investiții și la Moara de Foc

Patronul hotelului Indiana vrea să investească major și în zona Moara de Foc, unde deține restaurantul cu același nume. Recent, omul de afaceri a întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), pentru amplasamentul unde se află restaurantul Moara de Foc. Acesta a fost supus și consultării publice. Prin societatea Indiana SRL, și-a propus să transforme localul din strada Păcurari 167A. Pe locul restaurantului ar urma să fie construit un ansamblu hotelier și rezidențial, cu un regim de înălțime de 2S + P + M + 8E + 9E (retras). Hotelul va avea maximum 4 stele. Suprafața studiată a terenului este de 2.942 metri patrați. În total, proiectul prevede construirea a patru imobile cu diferite regimuri de înălțime. La acel moment, omul de afaceri a explicat că încearcă să obțină și o finanțare europeană. Costul proiectului s-ar ridica undeva la nivelul sumei de 5 milioane de euro. Și în cazul acestui proiect, implementarea poate dura în jur de patru ani.

Bloc în CUG

Un certificat de urbanism a fost eliberat și pe numele societății Antares Internațional SRL. Documentul este necesar pentru demolarea construcțiilor existente pe un teren de 7.179 metri pătrați, din strada Hlincea nr. 33 B, în apropiere de Providența. Conform planului Urbanistic Zonal (PUZ), urmează să fie construit un ansamblu de locuințe colective cu un regim de înălțime propus de 2S+P+10E. Procentul de ocupare a terenului este de 40 la sută, iar clădirea nu poate depăși înălțimea de 40 de metri. În ceea ce privește asigurarea spațiilor verzi, PUZ-ul prevede un minimum de 15 la sută din suprafața totală a terenului. La parterul clădirii vor fi amenajate spații comerciale. Societatea Antares Internațional SRL este deținută de omul de afaceri Gheorghe Cristian Florea. Societatea, cu obiect de activitate „lucrări de instalații electrice”, a înregistrat în perioada 2016-2018 o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane de euro. Pe an, profitul declarat a fost de aproape 100.000 de euro. Firma figurează cu un număr de 10 angajați.

Și patronul Coseli s-a băgat

Nu în ultimul rând, certificat de urbanism a obținut și Ionel Budeanu, patronul societății Coseli SA. Budeanu a cerut aprobare pentru patru blocuri cu regimul de înălțime D+P+10E+Eth pe o suprafață de 5.292 metri pătrați, situată pe bd. Poitiers, nr. 10, în apropierea hypermarketului Selgros. Proiectul se află în portofoliul Styl Imobil Company SRL, unde Budeanu deține majoritatea părților. Proiectul a întâmpinat probleme când a fost analizat în Comisia de Monumente, la finalul anului trecut. Membrii comisiei au respins proiectul deoarece în prezentare blocurile erau lipite, obturând vizibilitatea spre mănăstirea Cetățuia.

Cine este controversatul Ionel Budeanu?

Ionel Budeanu este un controversat afacerist ieşean care a fost implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri! Este considerat Regele E-urilor, pentru că toate esenţele produse la fabrica lui sunt pline de E-uri! De asemenea, Ionel Budeanu a fost acuzat că a furat reţeta pentru toate esenţele produse în fabrica lui. A fost şi un proces pe rol, prin care foştii acţionari îl acuzau pe Ionel Budeanu de faptul că reţetele au fost furate de la Valentin Dan Oana. Pentru aceste reţete, Valentin Dan Oana trebuia să primească nişte bani, dar Ioan Budeanu a construit un mecanism complex pentru a transfera banii de la Coseli SA către alte firme controlate doar de el şi de membrii familiei sale. Există date conform cărora unele spaţii închiriate de firma au fost cumpărate pe numele unor rude ale fraţilor Budeanu, motiv pentru care chiriile plătite de Coseli SA sunt astronomice. În acelaşi timp, şi valoarea cheltuielilor de reabilitare a acestor spaţii este exorbitanta.

O altă afacere prin care banii de la Coseli SA au fost, pur şi simplu, aspiraţi de Ioan Budeanu & Co a constat în aducerea din Occident a unor mijloace de transport vechi, pentru a căror reparaţie şi întreţinere erau alocate sume importante, pentru a scoate bani din firma producătoare de arome alimentare. Practic, banii sunt făcuţi prin producătorul de arome şi sunt cheltuiţi, adică intra în conturile personale ale fraţilor Budeanu, prin intermediul firmelor-capusa. Chiar şi în aceste condiţii, SC Coseli SA a obţinut profituri importante în ultimii ani şi refuza să accepte retragerea asociatului în condiţiile platii unor despăgubiri de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi.

A vrut să construiască o centrală lângă o arie protejată

Un alt scandal în care a fost implicat afaceristul Ioan Budeanu este cel al construcţiei în anul 2012 a unei centrale electrică la câţiva paşi de aria protejată „Dealul lui Dumnezeu” Firmă pe care o conduce, SC Coseli SA, a primit atunci un refuz privind emiterea avizului de mediu necesar. Când a primit refuzul, autorităţile de mediu au semnalat eventualele pericole ale construirii centralei asupra mai multor habitate şi specii de animale.

Adauga un comentariu