Local

Patronul ieșean Vasile Pleșca: „Le dau salarii de 1.000 de euro, dar tinerii aleg străinătatea pentru că e «cool»!“

Publicat: 31 mai 2020

Proprietarul producătorului de carne Avastar din Paşcani, Vasile Pleşca, susține că nivelul ridicat al fluctuaţiei de personal este una dintre cele mai mari provocări ale antreprenorilor români din industria cărnii, care, după ce specializează angajaţii la locul de muncă, constată că aceştia pleacă în străinătate, principalul motiv fiind cel financiar, potrivit zf.ro.

„Noi pregătim forţă de muncă pentru afară. Anual îmi pleacă 100-130 de şoferi sau măcelari în străinătate, deşi le dau salariu de 1.000 de euro brut/lună. Mulţi s-au întors acum, după 10-15 ani de muncă în afară, persoane de peste 45 de ani, şi vor să lucreze la noi. Celor tineri încă li se pare cool să se strângă şi să plece mai mulţi în Germania sau în Anglia“, a spus Vasile Pleşca.

Acesta precizează că angajaţii de peste 40 de ani sunt mai stabili.

Vasile Pleşca gestionează o companie cu peste 220 de angajaţi şi livrează carnea proaspătă de porc, vită şi oaie în magazine, fabrici de preparate din carne, dar şi către carmangerii, neavând propria reţea de magazine.

Cine este Vasile Pleșca

Vasile Pleşca s-a născut într-o familie numeroasă (opt fraţi), unde munca era la loc de cinste. Creşterea animalelor era o ocupaţie de bază a părinţilor săi.

A urmat Liceul Agro – Industrial din Rădăuţi, după care a plecat în armată. La întoarcere din armată, avea două opţiuni: să rămână acasă şi să spere că cineva va remarca cât de bine ştie să „joace” balonul rotund sau să se angajeze la un abator, unde mai lucrau alţi trei fraţi de-ai săi (actualul Kosarom – punct de lucru Paşcani).

După nici trei zile de la eliberarea din cătănie, Vasile a fost primit ca muncitor necalificat la abatorul din Paşcani, unde şase luni a lucrat de probă, după care a fost angajat.

În acea unitate de industrie a cărnii, Vasile Pleşca a învăţat meserie, a prins experienţă, ocupând mai multe funcţii.

De la stat, la privat

După ce a adunat destulă experienţă în industria cărnii, s-a sfătuit cu o altă soră de-a lui să-şi deschidă o afacere pe cont propriu. Au ales un nume al societăţii legat şi de Dumnezeu (el considerându-se un om credincios), AVA (care înseamnă părinte, dar conţine şi iniţialele numelor celor doi fraţi asociaţi – Anişoara şi Vasile), la care au adăugat STAR – „AVA STAR” Roşcani.

Vasile Pleşca a cumpărat, în 1992, patru hectare de teren în Roşcani, unde fusese CAP–ul satului, dar unde mai rămăseseră doar două ziduri, restul fuseseră furate. În perioada 1992 – 1994, s-au derulat lucrările de construcţie a abatorului din Roşcani, unde urmau să fie sacrificate bovine şi porcine cumpărate din gospodăriile particulare. Carnea era apoi comercializată în stare proaspătă.

În anul 2004, întreprinzătorul din Roşcani s-a gândit că fără un sprijin financiar din afară, pentru modernizarea abatorului (sală de tăiere, curăţare, refrigerare) nu va putea rezista pe piaţă. Apăruseră tot mai multe abatoare şi concurenţa era foarte mare. A cules toate informaţiile necesare cu privire la Programul SAPARD România şi s-a gândit că accesând nişte fonduri nerambursabile îşi va pune afacerea la punct.

La sfârşitul anului 2006, a primit un răspuns de la o bancă, care i-a acordat un credit în valoare de 40 de miliarde de lei vechi, bani în posesia cărora a intrat abia în aprilie, anul următor. A fost cel mai mare risc pe care şi l-a asumat Pleşca, de când începuse afacerea cu carne.

În tot acest timp, directorul general de la AVA STAR a lucrat şi la dosarul SAPARD (studiu de fezabilitate şi multe, multe acte). Tot la sfârşitul anului 2006, i-au fost aprobaţi banii de la SAPARD.

Mare parte din materia primă (bovine) provine de la o fermă proprie pe care o are Vasile Pleşca la Paşcani (fermă de îngrăşare bovine), dar şi de la gospodăriile săteşti şi alte ferme autorizate din ţară.

Comentarii
 • In Germania, salariul, in abator, este min. 1500 euro net. Deci, daca ofera patronul nostru 1000 euro brut, angajatul primeste efectiv, vreo 2500lei in mână .

 • Mergi si cumpara un kg de carne in Germania, apoi sa imi spui cate kg poti cumpara cu salariul din Romania. Oameni buni, nimeni nu a fost la lectiile de matematica?

 • Mai jegule . Traieste tu cu 1000 euro brut adica 500 euro net . Cand chiria e 300€ si utilitatile 200€.

  Ce tupeu are …cata nesimtire

 • 1000 de euro BRUT adică 550 euro . Nu m-ai pui la socoteală atitudinea patronului, eu le dau , datorită mie etc..
  Apropo ați uitat sa puneți semnul de publicitate

 • Șoferii tot 16 ore conduc nonstop, cu foaie de concediu? Când nu mai deversezi gunoaiele pe strada și plătești 2200euro net poate mai vin muncitori… Pana atunci sa lucri tu cu măta și tot neamul tău…

 • Ca sa nu se mire de ce pleacă tinerii în Anglia ii recomand acestui domn sa caute câteva anunțuri de angajări de aici (Anglia) în domeniul în care el activează. După ce compara salariile brute sa compare și netul. După calculele mele brutul e cel puțin dublu cât despre taxe sunt undeva la jumătate fata de cele din România. Când un tânăr va avea casa lui și 1000 de euro net va zic ca nu va mai pleca din țară. De aceea va vin cei de peste 45 sa lucreze. Au o casa, după 10-15 ani,
  au un minim de pensie asigurata (175 de lire pe săptămâna in cazul Angliei și sper sa nu fi făcut vreo greșeală iar cine vrea sa caute este liber sa ma corecteze) și nu vor decât sa trăiască în liniște cu un viitor asigurat deja. În varianta celor 1000 de euro brut un cuplu tânăr ar trebui sa își facă un credit pe 30 de ani, sa faceți ce vreți cu iei pentru ca le este frica sa mai zică ceva sau sa facă vreo schimbare din cauza băncilor și a creditelor. Sa trăiască de azi pe mâine iar după ce scăpa de credite 30 de ani mai târziu sa trăiască cu o pensie mizerabila și să-și aștepte sfârșitul? Asta da viață….

Adauga un comentariu