Titlurile zilei

Patronul uneia dintre cele mai cunoscute afaceri din Iași a primit o ofertă de nerefuzat! Zece milioane de euro au fost puse pe masă pentru fabrica Exonia. ”Vine la pachet, din păcate, cu deplasarea în Kuweit”

Publicat: 07 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patronul uneia dintre cele mai cunoscute afaceri din Iași a primit o ofertă de nerefuzat Zece milioane de euro au fost puse pe masă pentru fabrica Exonia. Vine la pachet din păcate cu deplasarea în Kuweit
Tiberiu Stoian, fondatorul fabricii de ambalaje Exonia, a primit o ofertă de 10 milioane de euro pentru vânzarea afacerii

Tiberiu Stoian, fondatorul fabricii de ambalaje Exonia, din Iași, spune că a primit o ofertă din partea unui fond de investiții din Kuweit care a vrut să cumpere afacerea cu 10 milioane de euro. Antreprenorul spune că va refuza oferta, întrucât ar fi trebuit să se mute 6 luni în Kuweit și nu vrea să fie departe de familie. Compania va extinde capacitatea de producție și va face angajări la finalul acestui an

Un fond de investiții din Kuweit a vrut să cumpere cu 10 milioane de euro fabrica de ambalaje Exonia, din Iași, deținută de Tiberiu Stoian. Antreprenorul spune că primele discuții referitoare la ofertă au început anul trecut la un târg din Germania și au continuat la expoziția mondială din Dubai.

”Acesta a fost motivul pentru care ne-am prezentat la Dubai. Stabilisem de la expoziția din Germania, unde am fost anul trecut, o întâlnire cu un fond de investiții din Kuweit. Asociam această zonă cu una de conflict, dar surpriza foarte mare a fost că acest fond a prezentat oportunitatea de investiție și dezvoltarea unui proiect propriu, al lor, prin achiziția integrală a fabricii de ambalaje Exonia. Am primit o ofertă concretă. Din păcate, o să declinăm oferta pentru că implică faptul ca, după achiziția fabricii noastre și transferul integral al tehnologiei noastre în Kuweit, să fac parte din staff-ul de conducere și există obligația ca minimum 6 luni pe an să locuiesc acolo, ceea ce nu prea mă încântă foarte tare”, spune Tiberiu Stoian.

Tiberiu Stoian:”Nu sunt foarte comod cu ideea de a mă muta într-un stat islamic, nu aș accepta să stau departe de familie”

Fondatorul Exonia nu vrea să plece din Iași, ci să atragă investitori aici. Mai mult, o parte dintre angajații companiei ar trebui să se mute în această țară timp de 3 ani.

”Au constatat că și domeniul ambalajelor de hârtie e unul de viitor. Au studiat și evoluția companiei noastre de la înființare până în prezent ca evoluție de creștere și ne-au făcut o ofertă rezonabilă, destul de generoasă. Putea să fie negociabilă oferta, dar pentru că a depășit 10 milioane de euro, deja mi s-a părut o ofertă rezonabilă. Vine la pachet, din păcate, cu deplasarea. Ei sunt interesați de a transfera știința noastră, know-how-ul, tipul de a produce. Obligativitatea venea inclusiv cu necesitatea de a convinge o parte dintre colegi să se mute în Kuweit pentru minimum 36 de luni, astfel încât să existe posibilitatea de a școlariza personal local. Dacă și-ar dori continuarea colaborării, nu e nicio problemă. Dar nu sunt foarte comod cu ideea de a mă muta într-un stat islamic, nu aș accepta să stau departe de familie”, mai spune spune Tiberiu Stoian.

O altă afacere din Iași vândută în anul 2020 grupului suedez Holmbergs este Te-Rox Prod, înființată de Doina Cepalis.

Tiberiu Stoian, fondator Exonia: ”Vrem să devenim cea mai mare fabrică de ambalaje din Europa de Sud-Est”

Antreprenorul adaugă faptul că oferta fondului de investiții a fost făcută ca urmare a unor studii realizate în detaliu, ceea ce l-a impresionat. Pentru anul 2022 are planuri de creștere a capacității de producere a ambalajelor, ca urmare a creșterii cererii din partea clienților externi. Cifra de afaceri s-a dublat în anul 2021.

”Am fost plăcut impresionat de faptul că s-au pregătit foarte bine pentru întâlnirea noastră din Dubai. Au comandat un studiu de piață unde s-a analizat domeniul producției ambalajelor din hârtie din ultimii 10 ani, cu estimări de creștere pentru următorii 20 de ani. Sunt foarte atenți la detalii și mi-a plăcut asta. Prezentarea lor a fost de excepție, a regiunii investiționale și a companiei lor, care s-a orientat către investiții în energie regenerabilă, în câmpuri de panouri fotovoltaice, turbine eoliene. Este momentul oportun să creștem capacitatea de producție. Vom aduce un nou utilaj în fabrică, vom angaja 60 de persoane. Vrem să ne dezvoltăm în următorii 3 ani pentru a deveni cea mare fabrică de ambalaje din Europa de Sud-Est”, susține Tiberiu Stoian, fondator Exonia, care a făcut angajări și în anul 2021.

Afacerea a fost înființată în urmă cu 20 de ani.

Adauga un comentariu