Titlurile zilei

EXCLUSIV! Probleme uriașe în construirea spitalului mobil COVID-19 de la Lețcani! Partenerul lui Maricel Popa rupe tăcerea! Totul despre minciunile din jurul unității medicale

Publicat: 06 mai 2020

Spitalul mobil pentru tratarea pacienților cu COVID-19 de la Lețcani devine treptat un proiect utopic. Unul dintre partenerii din cadrul proiectului rupe tăcerea și acuză jocurile de culise făcute de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Acesta a scos din bugetul instituției peste 14 milioane de euro pentru unitatea mobilă. Spitalul nu poate fi ridicat la Parcul Agroindustrial de la Lețcani, platforma fiind insuficientă. În plus, Maricel Popa nu a luat toate avizele necesare și a demarat proiectul în necunoștință de cauză

Dezastrul bate la ușa Consiliului Județean. Spitalul mobil pentru tratarea pacienților cu COVID-19 de la Lețcani poate rămâne doar o tentativă electorală a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Spitalul ar urma să fie ridicat pe platforma Parcului agroindustrial „Transagropolis” de la Lețcani, proiect aflat încă în monitorizare europeană până în 2021. Partener în cadrul parcului agroindustrial este Consiliul Local al comunei Lețcani, pe teritoriul căruia se află această unitate.

Numai că Maricel Popa nu a luat legătura cu nimeni de la Lețcani când a demarat procedura privind spitalul, deși Consiliul Local are o cotă parte din parcul agroindustrial. O idee bună, care îi aparține lui Cristian Stanciu, liderul consilierilor județeni ai PSD, este pe cale să fie îngropată de Maricel Popa.
Mai mult, Consiliul Județean nici nu a luat avizele de la Primăria Lețcani pentru amplasarea unității medicale pe teritoriul comunei. S-au împlinit două săptămâni de când a fost anunțat câștigătorul licitației, respectiv firma turcă SDI Global LLC A.Ș. Turcii au ofertat 13.2 milioane de euro pentru spitalul mobil. Numai că de atunci lucrurile s-au complicat, turcii se pare că nu au mai dat niciun semn, iar Maricel Popa încearcă să tragă de timp.

Nicio hârtie de la Ministerul Sănătății pentru spitalul mobil

Peste toate acestea, Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani, a arătat că la ei nu a ajuns nicio adresă de la Consiliul Județean. Dacă spitalul era inclus în ordonanțele militare, atunci totul se derula prin Ministerul Sănătății. Cum s-a dat doar o hotărâre de Consiliu Județean, acest lucru nu a fost suficient, iar spitalul mobil pentru pacienții cu COVID-19 mai are nevoie de avize.

„Domnul Maricel Popa nu m-a întrebat nici de sănătate. Parcul Transagropolis este pe teritoriul comunei, Consiliul Local Lețcani este proprietarul terenului. Suprafața a fost dată în administrare Consiliului Județean Iași, iar noi suntem și parteneri în proiectul Transagropolis. A venit la mine directorul din Consiliu, Iogen Gânju, să mă întrebe unde să arunce pământul de acolo, atât. Pentru acest proiect este nevoie de autorizație de construcție, autorizație care se dă de la Primărie. Dar nu a venit nimeni de la Consiliul Județean pentru asta. Săptămâna viitoare ar trebui să vină cu modulele. Așteptăm să vedem ce se întâmplă”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Parcul industrial este în monitorizare europeană

Un alt aspect pe care Maricel Popa nu l-a luat în calcul este legat și de proiectul Transagropolis. Parcul agroindustrial are o valoare de 18,7 milioane de lei, din care 12,1 milioane de lei finanțarea europeană nerambursabilă. Cu chiu cu vai s-au găsit acolo clienți pentru spațiile din interior, iar obiectivul încă se află în monitorizare. În caietul de sarcini al spitalului mobil pentru pacienții cu coronavirus nu se specifică nimic de destinația Transagropolis.

„Transagropolis este proiect european, implementat în 2016, cu monitorizare de 5 ani. Deci, este în monitorizare până la anul și nu poate ca destinația sa să fie schimbată. Trebuie să se specifice clar în caietul de sarcini că dacă se face spital de campanie, finanțarea pentru Transagropolis să nu fie în pericol. Este proiectul lor, Maricel Popa vrea să-și facă ceva campanie pe tema asta. Noi suntem expuși cu acest spital. Accesul e la drumul european, traficul este cum este, și nu toată lumea a fost de acord. Însă dacă este în beneficiul locuitorilor din Moldova, nu ne putem împotrivi. Însă totul trebuie făcut cât se poate de legal”, a mai spus primarul comunei Lețcani.

Apel la afaceriști pentru asfaltarea în grabă

Zilele trecute, Maricel Popa și-a dat seama că spitalul nu poate fi ridicat pe actuala platformă a Transagropolis și a cerut sprijinul unor afaceriști care să asfalteze în plus 6.000 mp de teren. Nici pentru acest lucru Consiliul Județean nu a venit la Primăria Lețcani să ceară autorizație. Recent însă, Maricel Popa a susținut că a găsit pe cineva dispus să-l ajute. Însă, ca de obicei, șeful CJ ține acest lucru ascuns.
Politicienii Iașului i-au cerut din nou explicații președintelui CJ pentru a veni cu lămuriri asupra acestui proiect.

„Conform caietului de sarcini, firma care a câștigat licitația trebuia să achite garanția de bună execuție, în cuantum de aproximativ 130 mii de euro, reprezentând 1 la sută din valoarea totală a spitalului. În condițiile în care nici până la acest moment nu știm nimic, iar Maricel Popa face apel la constructori să asfalteze 6.000 mp pe platforma de la Lețcani, demonstrează, încă o dată, amatorismul acestuia în abordarea unor proiecte de asemenea anvergură. Să nu știi care este suprafața spitalului după ce ai făcut și achiziția, arată bătaia de joc cu care a fost abordat proiectul.

De faptul că spitalul va fi operațional după ieșirea din starea de urgență, nici nu mai discutăm, pentru că s-ar putea să se dovedească că a fost o investiție inutilă, mai ales în condițiile în care spitalele ieșene încă mai dispun de paturi libere pentru pacienții infectați de COVID”, a spus deputatul ieșean Petru Movilă.

Comentarii
 • Era imposibil sa nu mănânce kakat jegul betiv Baghiu,o lighioană nesimțită aflată in slujba mafiei imobiliare ce îl plătește ca să atace oamenii onorabili!Nenorocitule,vezi ca ai COVID! Sa vină IZOLETA să îl ridice de candriul betiv!

 • Laicule văd că nu te lași până nu te va călca pe căpete MAFIA IMOBILIARĂ ! Vezi să te văd plutind mortăciune pe Bahlui ! Ți-o cauti cu lumânarea fosilă nemernică !

 • Popa este un schizofrenic cu mari probleme psihice care a falimentat toate fabricile luate de la stat și acum urmează județul unde nu a făcut nimic inafara de a se lauda cu realizările managerului Eva, mai bine folosea banii ăștia pentru a dota suplimentar spitalele existente

 • După toată tărășenia întâmplată cu spitalul de la Lețcani nu pot decât să concluzionez că numitul Popa Maricel nu numai că a zădărnicit combaterea transmiterii bolilor, ci efectiv acest politruc iresponsabil și incompetent a fratenizat cu virusul.

 • Un isteric care țipa la angajații CJ, habar nu are legislație și nu înțelege cum funcționează bugetul. Sper sa scăpăm de el cât mai curand

 • Am văzut la tv ca a adus un miliard de euro in Iași deci nu are deloc simtul realității , asta pe lângă niște greșeli de exprimare de preșcolar, deci arată analfabetism clar

 • Cititi si va minunati ce fac bortaniile astea de bisnitari politici de 30 de ani in coace, in ce colcăieli mafiote sunt bagati laolalta cu Serviciile , ca sa nu muriti prosti!!! In anii ’90 toti acesti scrobiti la 4 ace, grizonati, cameleonizati cu ochelari de sticla ca sa para intelectuali si cu părul lasat mare pe-o parte , erau bisnițari si șmenari in fața la Select sau la hotel Unirea, azi mari politicieni de valoare. Cartea este un cutremur de care le tremura cctul tururor trusturilor de presa si NU comenteaza nimic de frica represaliilor!! Se intituleaza : „Spovedania lui Rizea” si a aparut acum 3 zile!

 • Va face o mare brânza cu spitalul asta…eficientă covid 0. Nu m-as mira sa ajungem și fără bani și fără spital funcțional

 • am auzit ca personajul a scos la licitație locurile in consiliu local Iași, cât merge masa? dai un ban, dar stai in fata

 • după aeroport și direcția de drumuri era timpul sa pună pe butuci și Euronest cu complicitatea politrucilor pa care i-a infiltrat lângă directoarea de-acolo.Nebunul a riscat eligibilitatea asociației pentru toate proiectele pe viitor

 • Spitalul asta virtual, sau imaginar, are sa vina ca si Autostrada A8 sau SRU.
  Chirica ca virgula Chirica, un laudaros de nota 10, dar Popa si mai laudaros cu acest spital.
  Cam asta-i politica Bahluiana. Chirica – PNL vs. Popa – PSD.
  Lauda, lauda si iar lauda.
  Apropo, Chirica & Popa nu se laudau ei amandoi ca ne fac si polivalenta/arena/stadion ??

 • Doamne oameni buni cum ați putut crede că acest individ mincinos va face ceva bun , de ce nu a atribuit lucrarea imaginară unei firme din România . Nu ar fi avut capac dacă totuși se va face vor veni turcii să execute lucrarea ? nici vorbă ei vor veni cu un diplomat vor subcontracta lucrarea unei firme de la noi iar turcalăii vor lua bănuții dar nu înainte de a da bir împăratului !

 • Vedeți că ăla care îl apără pe Aragaz este animalul de Laici Ovidiu Mugurel ! Băgață-i multă carne în frigider acestui mizerabil !

 • Laicu Mugurel un hoț care a închiriat pentru DRDP un sediu cu 50000 euro/luna, sediu pentru care Reiffeisen plătea 8000.Verificati-i achizițiile acestui țap bătrân și libidinos PRMist

 • Da da si sa nu uitati dl Popa la deschidera spitalului va rog sa vina ansamblu profesionist aia 50 platiti din bani nostri sa va cante voua la toate betiile asa se aude in oras

 • Baghiule,ai mâncat kkat astăzi că o să-ți dubleze ratia de spirt ( ai grijă,bea numai Mona ca sa nu o mierlești ) Gabelo ! Vino și la mine să-ți dau Multe Urări Europene! Dilimane ești un BOULEAN!

 • Nic un ajutor de la „soseta ” de la Piatra Neamt!!!?? Nici de la smenarul BENEA de la Bacau!??Nici de la ginel cel care i-a luat in chirie statia de sortare spalare de la TIMISESTI si cea de asfalt !???

 • Aragaz are zilele numărate in psd, organizațiile psd vor fi preluate in curând de doi parlamentari de Iași…tic-tac tic-tac mafioților

 • V-am zis că trece pandemia…trec sa am nepoți …și apoi aveți spitalul po…..poiii…..ce dreacu mai…are rădăcini comuniste….șpagă&faliment…aldp?tehnoton?& Co
  Suntem rușinea luminii…până și aia din Africa rad de noi

Adauga un comentariu