Local

Patru roboți pentru stingerea incendiilor au ajuns la ISU Iași. Pompierii vor fi instruiți pentru a controla mașinăriile – FOTO

Publicat: 09 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patru roboți pentru stingerea incendiilor au ajuns la ISU Iași. Pompierii vor fi instruiți pentru a controla mașinăriile - FOTO
Roboții vor fi puși în funcțiune după ce se vor efectua toate verificările

Au început pregătirile la ISU Iași după ce a ajuns o unitate de roboți pentru intervenții. Astfel, pompierii vor beneficia de o autospecială destinată pentru transportarea acestora, dar și de patru roboți mai mici ce vor fi folosiți la acțiuni

Din cadrul echipei de pompieri, patru persoane au plecat la Cluj pentru a face instrucția unde vor învăța cum să manevreze roboții. Aceștia sunt dotați cu tot felul de echipamente pentru detectarea compușilor chimici sau nucleari care ar putea reprezenta un pericol. De asemenea, vor fi folosiți în zonele periculoase, pentru a nu pune în pericol viețile umane.

Patru roboți au ajuns la ISU Iași

o poză cu mașini de pompieri
Pompierii vor fi instruiți pentru a controla roboții

O nouă soluție a apărut în acest domeniu, folosirea roboților pe post de pompieri atunci când situația este mult prea periculoasă. La Iași au ajuns primele exemplare de acest fel, pentru a ajuta pompierii pentru o mai bună intervenție în teren. Înainte de a fi puși în funcțiune, aceștia urmează niște stagii de pregătire pentru a-i putea controla. După, cei care au urmat instrucția își vor învăța colegii să folosească unitatea de roboți. Astfel, oricine se află în serviciu va fi capabil să folosească această unitate.

„Roboții au ajuns deja, dar și o autospecială pentru transportarea lor. Această unitate este esențială în ceea ce privește intervenția în zonele periculoase, avem exemplu cum a fost la accidentul de la Mihăilești. Trebuie să urmăm un proces pentru a pune în funcțiune unitatea de roboți, trebuie să facem toate verificările. Acum au plecat patru pompieri de la noi să învețe cum să controleze roboții. Mai apoi, aceștia, la rândul lor, îi vor învăța și pe colegii lor pentru ca oricine se află în serviciu să fie capabil să folosească astfel de soluții”, a declarat Ionuț Grădinaru, inspector-șef ISU Iași.

Inspectorul-șef anunță mai multe investiții

o poză cu un robot pompier
Roboții vor fi folosiți în situațiile periculoase

După modelele din alte țări, serviciul de intervenție a pompierilor căută să se perfecționeze pentru a-și crește eficiența. Inspectorul-șef căută mereu să îmbunătățească echipamentul și tehnica folosită de pompierii săi.

„Și nu ne vom opri aici, vor mai fi și alte surprize în ceea ce privește echipamentul pompierilor din Iași. Roboții deja sunt folosiți de alte state, când a fost incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris, unde pompierii au folosit roboții pentru a putea interveni în locurile-cheie, pentru a opri incendiul. Încercăm întotdeauna să ne îmbunătățim tehnica și echipamentul. Uneori este greu să fim eficienți, nu neapărat din cauza noastră, e destul de dificil să ajungi la un incendiu la 70 km de Iași”, a specificat Ionuț Grădinaru, inspector-șef ISU Iași.

Patru roboți vor intra în funcțiune la ISU Iași. După ce vor fi făcute toate verificările, aceștia vor fi folosiți în intervențiile periculoase.

Adauga un comentariu