Local

Peisaj natural superb la Iași! Câmp cu maci în localitatea Hălceni, comuna Șipote – Galerie Foto

Publicat: 03 iun. 2020

Un peisaj natural superb, a unui câmp de maci, a fost surprins în județul Iași! Se afla la 52 de kilometri de oraşul Iaşi, în localitatea Hălceni, județul Iași. Secvenţele sunt deosebite, suprafața plină de mii și mii de maci fiind de-a dreptul unică. De precizat că, localitatea Hălceni este cunoscută și pentru zona de pescuit unde, an de an, pasionații aleg să admire superbele peisaje cu maci dar și să se relaxeze în acest loc unde pot să aibă parte de capturi de peste consistente. Aceste flori superbe încântă privirile, marcând într-un mod deosebit începutul verii. Pe lângă frumusețea acestora, de-a lungul timpului au fost create o serie de legende despre apariția macilor. De asemenea, oamenii le-au atribuit caracteristici atât cu tentă creștină cât și în legătură cu momente din viața fiecărui om.

Legende și semnificația macului

În Grecia antică macii se regăsesc pe fetele monedelor fiind asociaţi cu bogăţia şi fertilitatea. Totuşi aceştia au fost asociaţi de-a lungul timpului cu moartea din cauza culorii roşie care e asemnata cu sângele. De asemenea a fost considerat simbolul somnului deoarece din această floare se extrage opium. În Imperiul Roman oamenii o încadrau printre plantele funerare. Totuşi, proprietăţile halucinogene atrăgeau atenţia din ce în ce mai mult asupra acestei flori.

În credinţa medievală creştină se credea că macul ar fi apărut din sângele unor sfinţi martiri. Exista un număr considerabil de legende în jurul acestei flori. Una dintre cele mai cunoscute afirma că în Sâmbăta Mare, când toate florile s-au hotărât să privegheze, numai macul somnoros a adormit venindu-şi în fire la strigătele de bucurie ale semenelor: „Hristos a înviat!” Atunci, macul s-a ruşinat aşa de tare încât a devenit aşa de roşu aprins.

Ce simbolizează macul în dicționarul de simboluri

În dicționarul de simboluri macul este atribuit sentimentului de regret dar şi de speranţa ca orice perioadă dificilă sau durere va putea fi depăşită. De asemenea în creștinism această floare este considerată simbolul odihnei sufletelor celor adormiţi. Având aceasta insemnatata pentru creştini, flori de mac sunt aşezate pe mormintele eroilor necunoscuţi în zilele de comemorare.

Comentarii
  • Ați omis sa puneți câteva imagini cu rugămințile proprietarului terenului de a nu se mai intra in lan. Vineri când am trecut pe acolo, erau cca 30 de mașini parcate și hoarde de artiști și modele călcau in picioare minunăția asta. Asta se intampla pe tot parcursul zilei. Pentru ce mai muncește fermierul acela? Avea o cultura de mac…

Adauga un comentariu