Local

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2020. Toate detaliile despre hramul Cuvioasei de la Iași. Circuitul pelerinilor va fi organizat în condiții speciale

Publicat: 06 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2020. Toate detaliile despre hramul Cuvioasei de la Iași. Circuitul pelerinilor va fi organizat în condiții speciale
Coadă de pelerini la racla cu moaștele Sfintei Parascheva de la Iași

Sute de pelerini au început să ajungă la Iași pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinajul la Sfânta Parascheva 2020 se va desfășura în acest an în condiții speciale din cauza pandemiei COVID-19. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a stabilit deja un set de măsuri pe care credincioșii vor trebui să le respecte. În plus, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis ca evenimentele dedicate Sărbătorilor Iașului să fie mult mai restrânse

În această perioadă are loc hramul Sfintei Parascheva 2020 de la Iași, sărbătoare care an de an atrage un număr ridicat de credincioși. Anul acesta însă, autoritățile ieșene implicate în această sărbătoare au luat o serie de măsuri restrictive, pe care credincioșii veniți din întreaga țară vor trebui să le respecte.
Ca să se evite aglomerația, racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană mai devreme decât de obicei. Racla Cuviaosei va fi depusă în baldachinul special amenajat în dimineața zilei de 8 octombrie 2020 până pe 15 octombrie 2020.

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2020 la Iași. Culoar de acces către raclă cu distanțare fizică

Pelerinajul din acest an se va derula în condiții cu totul speciale din cauza pandemiei COVID-19. De exemplu, traseul cunoscut drept „Calea Sfinților” va avea o altă desfășurare. Cum un număr mare de credincioși nu este permis în același loc, s-a luat decizia ca racla să fie purtată de o mașină pe străzile mai importante din toate cartierele orașului, astfel încât oamenii să privească de la ferestre. De asemenea, va exista un culoar de acces către sfintele moaște care să asigure păstrarea distanțării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaște, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Catedralei Mitropolitane. În plus, vor fi puse la dispoziția pelerinilor măști oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces și pe parcursul rândului.

Iată traseul pelerinilor la hramul Cuvioasei de la Iași

Traseul pelerinilor la pelerinajul de Sfânta Parascheva din acest an va fi organizat pe o bandă carosabilă, nu pe trotuar. Traseul pentru hramul Cuvioasei va fi delimitat prin garduri de protecție și bandă puse la dispoziție de Servicii Publice SA și Jandarmerie. Traseul urmat de pelerini va fi următorul: Facultatea de Teologie, Str. Iordachi Lozonschi, str. Cloșca, str. Sfântul Petru Movilă, str. Alexandru Ipsilanti Vodă, bd. Regele Ferdinand I al României, Podu Roș, bd. Regele Mihai I. Traseul pelerinilor va fi parcurs în șir indian, cu o distanță de 1,5 metri între persoane și cu obligativitatea purtării permanente a măștii de protecție. Va fi făcut și un marcaj special pe care pelerinii vor trebui să-l respecte. Pe traseul pelerinilor, din 300 în 300 de metri, dacă situația o impune, vor fi montate corturi puse la dispoziție de Servicii Publice SA pentru realizarea filtrului epidemiologic, controlarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor.

Dozatoare automate cu dezinfectant pentru credincioșii aflați la rândul pentru racla Cuvioasei

Pelerinajul Sfânta Parascheva 2020 va aduce și alte măsuri pe care pelerinii vor trebui să le urmeze. Astfel, la dispoziția pelerinilor vor fi puse dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini și covorașe dezinfectante. Credincioșilor li se vor oferi un pachet ambalat care va conține câte o iconiță, un acatist al Sfintei Parascheva și o sticluță de aghiasmă. Intrarea și ieșirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite și create astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice. Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane, nici în curte nu se va putea staționa. Mai marii Mitropoliei au decis și faptul că pelerinii care vin la Iași trebuie să se asigure că au cazare proprie. Parohiile ieșene sau lăcașurile de cult nu vor oferi găzduire din cauza pandemiei COVID-19.

Nu se interzice sărutatul raclei Cuvioasei Parascheva. Iată explicațiile Mitropoliei ieșene

Reprezentanții Catedralei Mitropolitane au ținut să clarifice și faptul că nu se va interzice sărutatul raclei cu moaștele Sfintei Parascheva.

„Sfințenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înțelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creștini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfințenie nu te poți molipsi. Atingerea mecanică, atitudinea superstițioasă nu ajută. E nevoie și de o credință care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu și în folosul oamenilor. Așadar, e nevoie de discernământ și de evlavie înțeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a spus preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sărbătorile Iașului vor fi limitate. Fără concert la Palatul Culturii. Doar câteva sute de locuri la Liturghia din 14 octombrie 2020

Ieri, 5 octombrie 2020, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) al municipiului Iași a decis o serie de măsuri pentru această perioadă. În perioada în care are loc hramul Cuvioasei de la Iași se anulează evenimente precum Sărbătoarea Vinului, Masa Pelerinilor, Târgul Meșteșugarilor, Parcul de distracții, spectacolul și focul de artificii. Va fi organizat doar Târgul de Blănuri în zona Hala Centrală- strada Costache Negri, cu maximum 75 de comercianți. Seara Valorilor va fi organizată în trei zile succesive, respectiv 13, 14, 15 octombrie. Asta numai dacă în zilele respective rata de infectare în municipiul Iași cu virusul COVID-19 va fi de sub 1,5 cazuri la 1.000 locuitori. Porțiile din Ceaiul Pelerinilor vor fi oferite în pahare de unică folosință. De asemenea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu mai autorizează comercializarea de obiecte bisericești. Va fi amenajat un cort propriu pentru această activitate în zona intrării în curte.

Slujba din 14 octombrie 2020 va fi organizată pe o scenă amenajată în zona pietonalului Ștefan cel Mare. Participarea va fi permisă doar pe scaune, în limita a 500 de locuri. Vor mai fi câte 200 de locuri pe scaune și în fața Palatului Culturii și în Piața Unirii, Liturghia urmând a fi transmisă pe ecrane gigant.

Circulație restricționată în centrul municipiului Iași. Decizia a fost luată de CLSU

În perioada 8-15 octombrie 2020, de pelerinajul Sfintei Parascheva, circulația rutieră va fi închisă pe bulevardul Ștefan cel Mare, între strada I. C. Brătianu și Casa Modei și pe strada I. C. Bratianu, precum și pe alte artere. În toată perioada Sărbătorilor Iașului municipalitatea nu va elibera avize pentru comercializare în nicio zonă.

„Știu că Sărbătorile Iașului și, în special, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sunt momente de adâncă trăire spirituală și mult așteptate de toți creștinii-ortodocși și nu numai. Însă trăim vremuri dificile, în care asistăm la o creștere alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus și suntem nevoiți să fim foarte prudenți și să respectăm toate măsurile de protecție stipulate de lege și recomandate de specialiști”, a spus primarul Mihai Chirica.

Adauga un comentariu