Actualitate

Pelerinaj Sfânta Parascheva! Număr record de credincioşi la Iaşi

Publicat: 14 oct. 2019

Pelerinaj Sfânta Parascheva! Cuvioasa Parascheva (în greacă Αγία Παρασκευή, „Sfânta Vineri”), cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. S-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie.

Pelerinaj Sfânta Parascheva! În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria să, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam. Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Până la această oră au trecut pe la racla cu sfintele moaşte aproximativ 100.000 de pelerini! Numărului pelerinilor constituie un record în ultimii ani, Rândul se afla la stâlpul 70. În aceste momente se estimează că un număr de aproximatiuv 40-45.000 de oameni aşteaptă să se închine.loading...

Adauga un comentariu