Curtea Constituțională a României (CCR) a decis să declare neconstituțională eliminarea pensiilor speciale. Se pare totuși că PNL a găsit incă o soluţie ca pensiile speciale să fie eliminate. Parlamentarul Daniel Fenechiu susține că noua lege va putea fi votată după motivarea CCR în maxim o lună.
Neconstituționalitatea eliminării pensiilor speciale a fost admisă cu o majoritate de voturi de către CCR după ce 70 de foști parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021.
Cum va elimina PNL pensiile speciale
Daniel Fenechiu, parlamentar PNL a declarat că pensiile speciale vor fi eliminate din nou. Parlamentarul a menţionat faptul că va corecta legea într-o lună, sau chiar într-o sesiune extraordinară. Avocat de profesie, Fenechiu explică faptul că Parlamentul trebuie să aştepte decizia Curții şi să consulte motivele pentru care legea eliminării pensiilor a fost declarată neconstituțională. Ulterior, Parlamentul va reveni cu o lege care să nu fie viciată. Întrebat dacă parlamentarii au adoptat legea ştiind că este viciată şi că va fi declarată neconstituțională de CCR, Daniel Fenechiu a precizat că la acel moment nici el şi niciun alt coleg nu a avut vreo temere referitoare la o eventuală problemă:
” Chiar nu știu ce are în vedere Curtea, pentru că avea procedura de urgență declarată, avea rapoartele de rigoare, a avut o majoritate fantastică, adică exceptând 30 de parlamentari care s-au abținut să voteze, toți cei care au fost în sală au votat pentru, deci nu-mi dau seama ce s-a greșit acolo (…). Nu am sesizat la momentul respectiv nimic. Este posibil ca totul mergând pe repede înainte, fiind o presiune extraordinară, să-mi fi scăpat și mie ceva, însă nu am văzut nimic care să îmi dea o bănuială că ar fi neconstituțional (…). Vreau să vă asigur că în ceea ce privește PNL, în nici un caz nu ne-am dorit o formă care să pice la Curte”, răspunde Fenechiu.
CCR a decis că eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională
După ce 70 de foști parlamentari au atacat în instanță legea care prevede eliminarea pensiilor speciale, CCR a declarat că actul normativ adoptat de Parlament este neconstituțional. Magistrații au menționat în comunicatul emis faptul că legea a fost adoptată în doar o singură zi și că nu au fost respectate procedurile generale, iar toate termenele au fost încălcate:
Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”. Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. (…) se arată într-un comunicat emis de CCR.
Legea eliminării pensiilor speciale a fost depusă de PSD dar a fost votată și de parlamentari din PNL sau USR. Legea pensiilor speciale făcea referire la foștii parlamentari care urmau să încaseze sume mari de bani în funcție de câte mandate au avut.
Stilul de lucru al CCR demonstrează că egalitatea în drepturi dintre un pensionar care a contribuit la sistemul legal de pensii si un ales ,magistrat sau alt beneficiar de pensie specială nu trebuie respectată.În acest caz,haideti sa nu mai contribuim la sistem si ,totuși ,să beneficiem de drepturi!…
De ce nu postati comentariul?Deranjeaza pe cineva?
PSD, PNL si UDMR au infiintat toate pensiile speciale nesimtite din Romania, nu altcineva: si pentru parlamentari, si pentru judecatori, si pentru aviatori, si pentru primari etc.
Acum, astea trei partide doar se fac ca vor sa le desfiinteze, iar fraierii creduli pun botul la minciunile lor.
Si judecatorii pusi de PSD, PNL, UDMR si Iohannis la CCR, care iau si ei pensii speciale, nu-s de acord cu desfiintarea lor…