Pensionarii care pot avea două surse de venit sunt cei care au muncit legal în Italia, fie că locuiesc încă acolo sau s-au întors în țară. Aceștia pot beneficia de o a doua pensie din partea statului italian, în baza legislației europene pentru pensiile comunitare. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească.
Pensionarii care pot avea două surse de venit!
Persoanele care au lucrat legal atât în România, cât și în Italia, au dreptul la o pensie comunitară. Această pensie este calculată proporțional cu anii de contribuție în fiecare țară. Chiar dacă persoana nu a atins stagiul minim de cotizare de 15 ani în România, perioadele lucrate în Italia pot fi cumulate pentru a îndeplini această condiție. Dacă o persoană a atins vârsta de pensionare în România, dar nu și în Italia, va primi partea de pensie aferentă României, iar partea italiană va fi acordată la împlinirea vârstei legale din Italia.
Pensionarii care vor avea parte de acest beneficiu la pensie trebuie să știe ce documente trebuie depuse la dosar. Dacă persoana locuiește încă în Italia, dosarul trebuie depus la Institutul Național de Previdență Socială (INPS). Acesta va transmite cererea către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) din România pentru calcularea părții de pensie aferente anilor lucrați în România. Dacă persoana s-a întors în România, dosarul se depune la CNPP, care va contacta INPS pentru a obține informațiile necesare privind contribuțiile din Italia.
Cum se acordă pensia comunitară pentru români
Persoanele care au lucrat în România și în alte state europene trebuie să depună cererea de pensie fie la Casa de Pensii din România, fie la instituția competentă din statul de domiciliu. Persoana care vrea să beneficieze de pensie comunitară sau de pensie internațională trebuie să anexeze câteva documente importante precum carnet de muncă, adeverințe de vechime, diplome sau acte de stare civilă. Totodată, formularele europene E202 și E207 sunt obligatorii în dosarul de pensie comunitară.
Drepturile se stabilesc separat în fiecare stat, iar pensia se acordă proporțional cu perioada de contribuție în fiecare țară. Plata pensiei se poate face fie în România, fie în țara de reședință, la alegerea beneficiarului de pensie comunitară. Noua lege a pensiilor vine în ajutorul viitorilor pensionari prin valorificarea vechimii și veniturilor obținute în alte țări. Pensia comunitară, cunoscută și ca pensie internațională, este destinată persoanelor care au muncit în alte state europene și au achitat contribuțiile sociale aferente. Stagiul de cotizare realizat în străinătate se cumulează cu cel din România, iar fiecare stat acordă pensia proporțional cu perioada de contribuție realizată pe teritoriul său. Conform legislației, beneficiile obținute într-un stat pot fi plătite în alt stat unde decide să se stabilească pensionarul.
Românii care au lucrat mulți ani în străinătate trebuie să știe că în cazul lor se aplică principiul echivalenței perioadelor de muncă. Conform acestuia, anii lucrați în străinătate se adună cu cei realizați în România, pentru a calcula dreptul la pensie al cetățeanului. De exemplu, dacă o persoană a lucrat 15 ani în România și 10 ani în Germania, ambele perioade vor fi luate în considerare la stabilirea pensiei. Beneficiarii pensiilor românești care au lucrat în străinătate pot solicita recalcularea pensiei, astfel încât să primească cea mai avantajoasă variantă: fie pensia calculată conform regulamentelor europene, fie pensia națională.