International

Pentru a depăși criza provocată de COVID-19, Spania pregăteşte un plan de investiţii

Publicat: 03 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pentru a depăși criza provocată de COVID-19 Spania pregăteşte un plan de investiţii

Spania pregăteşte un plan de investiţii în valoare de 150 miliarde de euro (168,41 miliarde de dolari) – care va fi finanţat prin fonduri europene şi va ajuta economia să se redreseze în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), a anunţat vineri premierul Pedro Sanchez, transmit AP şi Reuters. „Va fi un plan public de investiţii care va mobiliza de asemenea şi resurse private”, a declarat Sanchez într-un discurs rostit la sediul Guvernului.

Conform planului UE, Spania va primi aproximativ 140 miliarde de euro din fondul special de redresare.

Vineri, Guvernul de la Madrid a anunţat că va pune la dispoziţia companiilor care se confruntă cu dificultăţi încă 50 miliarde de euro (56 miliarde de dolari). Vor fi acordate împrumuturi garantate de stat în valoare de 40 miliarde de euro pentru noile investiţii, în special în domeniul tehnologiei şi al „economiei verzi”. Precedenta schemă de garantare a împrumuturilor, lansată în martie şi în valoare de 100 miliarde de euro, a atras un interes uriaş din partea mediului de afaceri.

De asemenea, Executivul spaniol a anunţat că va pune deoparte zece miliarde de euro pentru a ajuta companiile de importanţă strategică care au probleme cu lichidităţile, prin achiziţionarea de acţiuni sau datorii ale companiilor, de exemplu. Una dintre naţiunile cel mai afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), Spania se îndreaptă în acest an spre cea mai slabă performanţă economică înregistrată vreodată, cu un declin estimat între 9% şi 11,6%.

Joi, premierul spaniol a anunţat o reformă fiscală ”inevitabilă” ca urmare a crizei economice şi sanitare provocate de epidemia COVID-19 şi are pentru aceasta în vedere o creştere a impozitelor, mai ales a celor percepute marilor companii. După enormul efort bugetar realizat în ultimele luni, ”va trebui să reducem datoria publică, să reducem deficitul public şi să creştem încasările fiscale ale statului”, a spus Sanchez într-un interviu acordat postului LaSexta.

Premierul spaniol a precizat că doreşte de asemenea să grăbească instituirea unor taxe de mediu.

În cazul unui al doilea val de infecţii, Banca Centrală a Spaniei a avertizat recent că economia ar putea înregistra un declin de 15,1% în 2020. De asemenea, nivelul datoriei publice ca procentaj din PIB ar putea creşte până la 126,7% în 2020 şi la aproximativ 130% în 2021 şi în 2022, în timp ce deficitul ar urma să ajungă anul acesta până la 14% din PIB, de la 2,8% din PIB în 2019.

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat un declin de 5,2% în primul trimestru al anului, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE) publicate recent. Este cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, şi depăşeşte estimările analiştilor, de 4,4%.

Adauga un comentariu