Prima pagină » Actualitate » Percheziții în România și Republica Moldova. Înşelăciune cu criptomonede şi spălare de bani
Percheziții în România și Republica Moldova. Înşelăciune cu criptomonede şi spălare de bani

Percheziții în România și Republica Moldova. Înşelăciune cu criptomonede şi spălare de bani

02 mart. 2023, 20:20,
în Actualitate

Poliţiştii din Timiş au efectuat 12 percheziţii în judeţele Timiş, Constanţa, Braşov, Iaşi, Hunedoara şi în municipiul Bucureşti, concomitent cu acestea fiind efectuate 13 percheziţii în Republica Moldova într-un dosar de înşelăciune cu criptomonede şi spălare de bani, informează, joi, IGPR, potrivit Agerpres.

Nouă mandate de aducere au fost puse în executare şi doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

„Percheziţiile fac obiectul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Timiş, care, în colaborare cu autorităţile din Republica Moldova, au desfăşurat activităţi pentru identificarea şi depistarea unor persoane care fac parte dintr-un grup infracţional specializat în comiterea infracţiunilor în mediul online, respectiv înşelăciuni ce au ca obiect tranzacţionarea criptomonedelor. În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că faptele ar fi fost comise în perioada 2020-2021, în dauna a 32 de persoane vătămate, prejudiciul total cauzat fiind în valoare de 1.632.000 de lei”, precizează IGPR.

Conturi false pe reţele de socializare, conectate la companii inexistente

Schema infracţională ar fi constat în înşelarea persoanelor, în România, sub pretextul investirii sumelor de bani pe platforme investiţionale online. În acest scop, bănuiţii ar fi creat conturi false pe reţele de socializare, conectate la companii inexistente.

„Bănuiţii le-ar fi promis persoanelor contactate că o să investească sumele de bani încredinţaţi lor de către victime pe burse de vânzare-cumpărare a valutei virtuale, cu obţinerea în maxim două luni a „profitului garantat”. Mai exact, aceştia ar fi lansat promisiuni false precum că profitul s-ar putea cifra uneori până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 de euro, în 72 de ore vor primi dublu”, precizează IGPR.

Ulterior, banii investiţi de către victime ar fi fost transferaţi în conturile din Republica Moldova ale bănuiţilor, unde ar fi fost spălaţi, pentru camuflarea originii lor ilegale. Pentru câştigarea încrederii victimelor, acestea ar fi fost iniţial determinate să transfere sume mici de bani cu titlu de investiţie, iar ulterior le-ar fi fost retrimise sumele de bani transferate, precum şi presupusul profit.

Doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore

În urma probatoriului administrat în cauză, doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, urmând ca în cursul zilei de joi să fie prezentaţi magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Activităţile au beneficiat de sprijinul EUROJUST, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi poliţiştilor de investigaţii criminale din judeţele în care s-au derulat activităţile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`