National

Percheziții la NIS Petrol, companie controlată de Gazprom. Președintele Serbiei spune că nu face parte din scandal

Publicat: 03 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Percheziții la NIS Petrol companie controlată de Gazprom. Președintele Serbiei spune că nu face parte din scandal
Președintele Serbiei acuză România în cazul anchetei „NIS Petrol"

Compania NIS Petrol se află în mijlocul unei anchete penale derulată de procurorii români, în care planează suspiciuni de spionaj în favoarea Gazprom.

Mai multe percheziții au fost derulate luni dimineața în mai multe locaţii din Timişoara şi Bucureşti aparţinând firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft.

Ancheta penală vizează transmiterea ilegală a unor date informatice şi secrete de serviciu, au declarat surse judiciare, citate de Agerpres.

NIS Petrol este o companie petrolieră sârbească cu activităţi în sud-estul Europei

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc la sediul companiei NIS Petrol din Timişoara, puncte de lucru, dar şi locuinţele unor angajaţi. NIS Petrol este o companie petrolieră sârbească cu activităţi în sud-estul Europei, parte a grupului rusesc Gazprom Neft.

Anchetatorii au ridicat mai multe documente şi computere.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de news.ro, percheziţiile ar avea legătură cu un dosar în care s-ar cerceta transmiterea ilegală de date informatice, de informaţii privind zăcămintele de ţiţei din România, precum şi accesarea ilegală a unor sisteme informatice.

Președintele Serbiei acuză România în cazul anchetei „NIS Petrol”. Acesta spune că nu face parte din scandalul energetic.

Au fost făcute 9 percheziții domiciliare

Au fost făcute 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale unei companii multinațională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice, potrivit comunicatului procurorilor.

În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse la audieri.

Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii din Timișoara au formulat acuzații de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.

În calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia, potrivit comunicatului.

Adauga un comentariu