Prima pagină » Eveniment-Social » Performanță în Europa! USV Iași, proaspăt membru într-o asociație selectă
Performanță în Europa! USV Iași, proaspăt membru într-o asociație selectă

Performanță în Europa! USV Iași, proaspăt membru într-o asociație selectă

10 iun. 2024, 02:00,
Valentin HUȚANU, în Eveniment-Social

Reușită în Europa, pentru USV Iași! Instituția a devenit membru în asociația europeană a Universităților de Științele Vieții. Asta, pe 6 iunie 2024, la Adunarea Generală a Asociației Europene a Universităților de Științele Vieții

Universitatea de Științele Vieții (USV Iași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a participat, pe 6 iunie 2024, la Adunarea Generală a Asociației Europene a Universităților de Științele Vieții (ICA – Association for European Life Sciences Universities). Asta, cu scopul de a prezenta un portofoliu pentru oportunitatea de a fi acceptată, prin vot, ca „full member”, de către membrii celor 42 de instituții care fac parte din acest consorțiu.

Reușită în Europa! USV Iași, membru într-o asociație selectă academică

După desfășurarea alegerilor noului președinte al asociației, Michal Zasada – rector al Warsaw University of Life Sciences, dar și a trezorierului, Jos van Orshoven, decan – Faculty of Bioscience engineering, KU Leuven – Belgia, s-a constituit și votat noul board al ICA.

După aprobarea minutei precedentei Adunări Generale (AG), au fost prezentate realizările mandatului anterior, printre care constituirea Forumului Rectorilor și decanilor ICA, care au elaborat un comunicat privind biodiversitatea; temele „curba biodiversității: provocări și oportunități pentru viață”, „One Health And Generative AI” (trad.: O singură Sănătate  – om – animal – mediu – Inteligența Artificială); parteneriatele asociației în proiecte europene finanțate de Horizon Europe (de exemplu, proiectul „eNablS”, cu participarea a 7 universități din Europa); înființarea Comitetului European de Administrație al ICA, creat pentru a progresa în angajamentele cu Comisia Europeană (CE).

Universitățile de Științele Vieții din Europa pot oferi fermierilor și comunităților rurale o perspectivă de trai la standarde mai bune

Acesta a inclus apartenența ICA la grupurile de conducere ale părților interesate ale Circularelor Europene pe Bioeconomie și Biodiversitate și Climă, precum și interacțiunea cu Grupul de lucru pentru animale. În secțiunea a IX-a a Adunării Generale a fost pe ordinea de zi alegerea de noi membri – Universitatea de Științele Vieții din Iași, reprezentată de rector prof. univ. dr. acad. Gerard Jităreanu, a prezentat un portofoliu bazat pe descrierea universității și a realizărilor în planul educațional, al cercetării și al dezvoltării instituționale.

A avut loc și o sesiune interactivă despre modul cum Universitățile de Științele Vieții din Europa pot oferi fermierilor și comunităților rurale o perspectivă de trai la standarde mai bune. USV Iași participă, ca membru, într-un proiect de 4.400.000 de euro, intitulat „Ruralities – Expertiză și formare rurală inteligentă din punct de vedere climatic, care îmbunătățește ecosistemele și se bazează pe cunoaștere”, finanțarea europeană pentru USV Iași fiind de 134.250 de euro.

De asemenea, la întrebarea „cum putem folosi mai bine oportunitățile imense oferite de cunoaștere și inovație tehnologică”, USV Iași a specificat finanțarea obținută printr-un proiect pentru realizarea unei platforme online pentru implementarea conceptului „Carbon Credits” la nivelul entităților agricole, un proiect cu o valoare de 1.000.000 de lei, care propune dezvoltarea unei aplicații software pentru monitorizarea ciclului carbonului din atmosferă ca efect al proceselor tehnologice agricole, implementat la nivelul exploatațiilor agricole.

Cuantificarea emisiilor de carbon în funcție de lucrările agricole efectuate

Prin acest proiect este oferit sprijin fermierilor în cuantificarea emisiilor de carbon în funcție de lucrările agricole efectuate, recomandări și informații despre aplicarea bunelor practice agricole pentru eficientizarea activității, dar și pentru protecția mediului.

Votul unanim al membrilor Adunării Generale, prezenți la ședința din 6 iunie 2024, a inclus cu titlul de membru deplin Universitatea de Științele Vieții din Iași în Asociația Europeană a Universităților de Științele Vieții. Este încă un pas pe care USV Iași îl face pentru sprijinirea agriculturii europene prin expertiza specialiștilor săi, prin practici care susțin conservarea naturii, încercând să răspundă politicilor europene care abordează temele schimbărilor climatice, dezvoltării durabile sau limitării pierderilor biodiversității. Vorbim de performanță în Europa, prin faptul că USV Iași a devenit proaspăt membru într-o asociație selectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *