Actualitate

Persoanele care s-au vindecat de Covid-19 vor putea dona plasmă. Ministerul Sănătăţii a făcut anunţul

Publicat: 10 aug. 2020
Persoanele care s-au vindecat de Covid-19 vor putea dona plasmă. Ministerul Sănătăţii a făcut anunţul
Persoanele care s-au vindecat de Covid-19 vor putea dona plasmă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut un anunţ de ultima oră. A fost aprobat Ordinul referitor la modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 ce face referire la aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19. De asemenea, și utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Nelu Tătaru a aprobat noile condiţii pentru donarea de plasmă a pacienţilor vindecaţi de Covid-19

Actul normativ ce conține noile schimbări ce fac referire la selecția potenţialilor donatori de sânge total sau plasmă a fost aprobat și publicat. Astfel, sunt precizate clar anumite aspectate, precum persoanele ce pot dovedi faptul că au fost infectate cu SARS CoV-2 și s-au vindecat, chiar dacă nu au fost internați în spital, pot fi donatori.

Totodată, au fost modificate cerințele minime pentru ca o persoană să fie admisă ca donator vindecat de COVID-19. În altă ordine de idei, au fost modificate și documentele necesare. Un exemplu ar fi acela că a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative.

Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 publicate de Ministerul Sănătății

– „semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/său sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

– prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

– încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

– intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.”, potrivit Ministerului Sănătății.

Modificările au ca scop analizarea creșterii numărului persoanelor vindecate de coronavirus care pot să dona sânge sau plasmă. Însă, se mai are în vedere analiza  numărului pacienților critici din secția de Anestezie și Terapie Intensivă care pot să primească plasmă.

Ministerul Sănătății va contribui cu date în platforma de raportare

Ministerul Sănătății a precizat că va contribui cu informații clare în platfomă de raportare a datelor referitoare la recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecați de COVID-19. Aceasta va fi pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database.

Informațiile vor fi exclusiv utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel Uniunii Europene privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

Recoltarea se va face numai cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine. Se vor respecta de asemenea și principiile donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuţia şi utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Doar pacienții infectați care se află într-o stare critică li se va administra plasma. Pacienții trebuie să aibă vârsta de cel puţin 18 ani și să fie de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19. Va fi necesară o semnătuă prin care se va acorda consimțământul.

Potrivit datelor INHT, până în acest moment au fost înregistrați nu mai puțin de 490 donatori. Centrele de transfuzie sanguină au distribuit către unitățile spitalicești un număr de circa 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de coronavirus.

Adauga un comentariu