Stiri medicale

Nivelul scăzut de vitamina D, asociat cu risc crescut de infecție cu COVID-19

Publicat: 29 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nivelul scăzut de vitamina D asociat cu risc crescut de infecție cu COVID-19
Legatura dintre vitamina D si Covid-19

Legatura dintre vitamina D si Covid-19. Vitamina D este recunoscută ca un co-factor important în mai multe procese fiziologice legate de metabolismul osos și al calciului, precum și în diferite rezultate non-scheletice, incluzând boli autoimune, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate, declin cognitiv și infecții. În special, impactul pronunțat al metaboliților cu vitamina D asupra răspunsului sistemului imunitar și asupra dezvoltării infecției cu COVID-19 de către noul virus SARS CoV-2 a fost descris anterior în câteva studii la nivel mondial.

Oamenii de știință de la Leumit Health Services și Facultatea de Medicină Azrieli din cadrul Universității Bar-Ilan și-au propus să determine asociațiile dintre nivelurile scazute de vitamina D si riscul de infecție COVID-19. Folosind datele a 782 pacienți COVID-19 pozitivi și 7.025 pacienți negativi, cercetatorii au identificat că nivelul scăzut de vitamina D din plasmă pare a fi un factor de risc independent pentru infecția cu COVID-19. Cercetarea tocmai a fost publicată în The FEBS Journal, potrivit medicalxpress.com.

Legatura dintre vitamina D si Covid-19

„Principala constatare a studiului nostru a fost asocierea semnificativă a nivelului scăzut de vitamina D din plasmă cu probabilitatea infecției cu COVID-19 în rândul pacienților care au fost testați pentru COVID-19, chiar și după ajustarea pe vârstă, sex, statut socio-economic, tulburări psihice și fizice”, a spus dr. Eugene Merzon, șeful departamentului de îngrijire gestionată și cercetător principal al grupului LHS. „Mai mult, nivelul scăzut de vitamina D a fost asociat cu riscul de spitalizare din cauza infecției cu COVID-19”, a adăugat el. „Constatarea noastra este de acord cu rezultatele studiilor anterioare in domeniu. S-a raportat riscul redus de infectie acuta a tractului respirator in urma suplimentarii cu vitamina D”, a declarat dr. Ilan Green, seful Institutului de Cercetare LHS.

Adauga un comentariu