Local

Peste 1.000 de autoturisme au fost ridicate în Iași anul trecut. Zeci de mașini au fost abandonate și vor fi radiate de către primărie

Publicat: 03 feb. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Peste 1.000 de autoturisme au fost ridicate în Iași anul trecut. Zeci de mașini au fost abandonate și vor fi radiate de către primărie
Zeci de mașini au fost abandonate în spațiul din cadrul Servicii Publice Iași

Poliția Locală Iași, împreună cu Serviciile Publice Iași, demarează acțiuni de ridicare a tuturor vehiculelor parcate neregulamentar pe raza municipiului. În parcul auto din cadrul Serviciilor Publice Iași sunt zeci de mașini abandonate de proprietarii care nu au mai venit să le revendice

Autoturismele parcate neregulamentar de ieșeni provoacă blocaje tot mai mari în traficul din zona centrală a orașului, dar și în alte zone aglomerate. Pentru că amenzile nu-i mai sperie pe mulți conducători auto, autoritățile locale sunt nevoite să intervină prin ridicarea autoturismelor. Astfel, în parcul auto din cadrul Serviciilor Publice Iași sunt aduse zilnic, pe platformă, mașini care au fost parcate neregulamentar. În urma activităților desfășurate anul trecut în cadrul Serviciilor Publice Iași au fost ridicate 1.082 de autoturisme.

Autoplatforma
Daca masina a fost ridicata este necesară achitarea taxei de 430 de lei pentru a fi revendicată

Zeci de mașini au fost abandonate de proprietari

Parc auto masini ridicate
În parcul auto în care sunt aduse mașinile ridicate, vor sta maxim 6 luni de zile

În spațiul special amenajat pentru depozitarea autovehiculelor ridicate se află zeci de mașini abandonate de proprietari. Acestea au fost ridicate ori din cauza abandonului în parcările din Iași, ori din cauza parcării neregulamentare. De la începutul anului 2023, în luna ianuarie au fost aduse, în spațiul amenajat din cadrul Serviciilor Publice Iași, 121 de autoturisme.

Posesorii acestora sunt nevoiți să achite taxa pentru ridicare și transportare, în valoare de 430 de lei. Ridicarea autovehiculului de pe autoplatforma de transport este în valoare de 290 de lei. În cazul în care mașina staționează mai mult de 24 de ore în cadrul spațiului Serviciilor Publice Iași, proprietarii sunt nevoiți să achite pe lângă taxa de 430 de lei și câte 45 de lei pentru fiecare 24 de ore. În cazul în care posesorul mașinii nu achită taxele și nu se prezintă pentru a prelua autoturismul, după 5-10 zile, Poliția Locală va face o adresă către Poliția Rutieră. Aceasta din urmă va întocmi procedurile necesare pentru a anunța proprietarul.

După aproximativ 6 luni de zile, timp în care autoturismul ridicat nu este revendicat, acesta este considerat abandonat. Astfel, conform procedurilor legale, Primăria Municipiului Iași va demara acțiunile de radiere. În anul 2022 au fost declarate abandonate 5 autoturisme. Iar anul acesta urmează să ajungă la scadență alte 3 ce vor intra în procedura de radiere. Potrivit reprezentanților Serviciilor Publice Iași, cele mai aglomerate luni de pe parcursul anului sunt ianuarie, iulie și noiembrie. În aceste perioade sunt ridicate peste 200 de autoturisme lunar.

În același timp, în perioadele în care în oraș se demarează procesul de curățenie, în perioada primăverii, martie- aprilie, multe dintre autovehicule sunt doar mutate pentru a facilita o mai bună intervenție. Astfel, Laurențiu Ivan, directorul Serviciilor Publice Iași, a precizat faptul că astfel de acțiuni de ridicare nu aduc profit, ci mai degrabă este doar un serviciu necesar de efectuat.

„Noi mutăm multe mașini când sunt șantiere. La fel și când demarăm acțiunile de curățenie din primăvară sau în cazul în care se lucrează la asfaltări, atunci doar le mutăm. Pentru noi, activitatea este una pe care trebuie să o facem, nu este o activitate profitabilă”, a precizat Laurențiu Ivan, directorul Serviciilor Publice Iași.

Masini abandonate
Mașinile abandonate vor fi radiate după 6 luni

Ce amenzi plătesc ieșenii pentru parcarea neregulamentară a autovehiculelor

Ridicare masina parcata neregulamentar
Autoturismele parcate neregulamentar sunt ridicate în Iași

Șoferii care nu respectă regulamentul de parcare pot fi nevoiți să achite sancțiuni și de 10.000 de lei, în cazul în care parchează automobilul pe locul destinat unei persoane cu handicap. Cei care parchează pe un loc rezervat vor suferi sancțiuni între 600 și 1.500 de lei.

În același timp, în cazul în care chiriașul nu se îngrijește de locul de parcare, acesta poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 200 și 400 de lei. Șoferii care blochează căile de acces în parcare vor achita între 600 și 1.500 de lei. De reținut este faptul că persoanele care închiriază locurile de parcare au asigurat acel loc în intervalul 16:00 – 08:00, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminica, dar și în zilele de sărbători legale, atunci când dreptul de utilizare este 24 de ore din 24 de ore.

Ieșenii care amplasează marcaje pe locurile de parcare fără să dețină un contract de închiriere vor plăti amenzi între 600 și 1.000 de lei. În cazul în care cetățenii amplasează orice tip de construcții în parcările de reședință, cum ar fi garaje, țarcuri și altele, vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.

În spațiul amenajat în cadrul Serviciilor Publice Iași, zeci de mașini au fost abandonate și urmează să fie radiate din cauza faptului că niciun proprietar nu a venit să le revendice.

Comentarii
  • Pe Aleea Tudor Neculai, pe partea stanga si cateva pe partea dreapta, pe acolo pe unde au sapat in maluri – se vede foarte usor daca se vrea – si pana la capat aproape de lac, sunt masini abandonate la greu. Pe alea nu le vede nimeni, mai ales ca au depozitul langa cimitirul Sf Vasile.

  • Pe Aleea Vitejilor in Dacia langa punctul de lucru pentru intretinerea spatiilor verzi este un Cielo abandonat de foarte mult timp.

  • In spate la complex Garibaldi sunt abandonate de cativa ani 3 sau 4 masini, parte din ele sunt dezmembrate partial!!! Unele apartin de firma BIG BUR, dar nu au mai fost demult folosite , le tin pentru piese de schimb. Cand le ridicati????

Adauga un comentariu