Local

Peste 1.500 de ieșeni au beneficiat de screening gratuit pentru depistarea tuberculozei

Publicat: 11 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 1.500 de ieșeni au beneficiat de screening gratuit pentru depistarea tuberculozei
În zilele de 14.02.2023 și 16.02.2023, intervalul orar 09.00 – 13.00, se vor efectua testări pulmonare în comuna Țibana

Începând cu data de 5 decembrie 2022, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a desfășurat o acțiune de depistare a tuberculozei. Trebuie precizat că până în momentul de față au fost testate 1.552 de persoane, 5 dintre acestea fiind diagnosticate cu TBC

Programul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” se va desfășura până în luna aprilie a anului 2023. În cadrul acestui program se dorește efectuarea screeningului la aproximativ 3.000 de persoane. Screeningul pentru depistarea tuberculozei este extrem de bine-venit, ținând cont că, în anul 2021, boala a ajuns la o incidență de 48,56 la sută de mii de locuitori. Județul Iași se situează pe locul 12 în țară, ca număr de îmbolnăviri, pe primele locuri aflându-se județele din sudul țării, Teleorman și Olt.

Screening gratuit pentru depistarea tuberculozei! Cinci persoane au fost depistate cu această boală infecțioasă

o ecografie la plamani
Începând cu data de 5 decembrie 2022, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a desfășurat o acțiune de depistare a tuberculozei

Până în data de 9 februarie 2023, 1.552 de persoane au beneficiat de screening pentru depistarea tuberculozei în cadrul programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Cinci dintre acestea au fost confirmate cu tuberculoză.

„S-au efectuat 1.552 de recoltări de sânge și au fost depistate 5 cazuri de tuberculoză”, au reprezentanții DSP Iași.

La începutul lunii decembrie au fost testate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. De aceea, mai multe echipaje mobile de screening s-au deplasat la Spitalul De Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri și la unitățile aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului. În primele luni ale anului 2023, echipajele mobile de screening se vor deplasa în mai multe localități din mediul rural.

Promotorul principal al proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” este Ministerul Sănătății. Proiectul a debutat în luna octombrie a anului 2018, pentru o perioadă de trei ani, fiind finanțat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei. Proiectul va contribui la creșterea eficienței utilizării fondurilor publice pentru servicii de sănătate, prin remodelarea furnizării de servicii de îngrijire a TB și tranziția de la un model centrat pe spital la unul bazat pe servicii ambulatorii și comunitare, centrate pe pacient.

Când vor fi testați locuitorii din comuna Țibana

DSP Iasi
Trebuie precizat că până în momentul de față au fost testate 1552 de persoane, 5 dintre acestea fiind diagnosticate cu tuberculoză

În zilele de 14.02.2023 și 16.02.2023, intervalul orar 09:00 – 13:00,  în comuna Țibana se vor efectua testări pulmonare gratuite în cadrul proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, inițiat de Ministerul Sănătății. Recoltarea de spută se va realiza gratuit, fără bilet de trimitere, doar pe baza actului de identitate, la cabinetul doamnei dr. Ciobanu Camelia.

„Acest program este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat. În vederea recoltării va acționa o echipă mobilă cu personal mixt de la Dispensarul TBC și de la Direcția de Sănătate Publică Iași, iar probele de spută se vor lucra în laboratoarele Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași și Spitalului Municipal Pașcani.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și vor beneficia de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat. Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat.

Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar. Prin realizarea acestui proiect cresc șansele de vindecare și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit, consecințele sociale și economice asociate tuberculozei”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Adauga un comentariu