Local

Peste 100.000 de euro pentru refacerea statuii de la Super Copou, din Iași! Monumentul istoric a fost lăsat de izbeliște

Publicat: 27 apr. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Peste 100.000 de euro pentru refacerea statuii de la Super Copou din Iași Monumentul istoric a fost lăsat de izbeliște
Refacerea statuii-monument istoric de la Super Copou, din Iași, va costa peste 100.000 de euro, conform municipalității

Reabilitatea statuii din zona Super Copou, municipiul Iași, ce reprezintă Monumentul Eroilor din Divizia a 2-a 1916-1919 – Cavaleristul în Atac, va costa peste 100.000 de euro. Proiectul a fost inclus și în bugetul pe anul 2022, alături de alte investiții în monumentele lăsate în paragină

Un monument istoric din zona Copou, municipiul Iași, va fi reabilitat în perioada următoare. Monumentul Eroilor din Divizia a 2-a 1916-1919 – Cavaleristul în Atac, trecut în lista monumentelor istorice din județul Iași, va costa 515.000 lei (104.000 euro). Investiția derulată de Primăria Iași va fi făcută în termen de 9 luni, conform documentelor emise de autoritatea locală. Proiectul a fost prins în bugetul pe anul în curs, aprobat de Consiliul Local.

Statuia de la Super Copou, din Iași, va fi refăcută cu peste 100.000 de euro

Investiția prevede proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a Monumentului Eroilor din Divizia a 2-a 1916-1919 – Cavaleristul în Atac. Din valoarea de 515.000 de lei, serviciile de proiectare arhitecturală vor costa 70.500 de lei fără TVA. De asemenea, execuţia lucrărilor va costa 429.656 de lei, sumă fără TVA, iar asistența tehnică va costa 15.000 de lei, sumă fără TVA. În plus, suma aferentă cheltuielilor pentru diverse și neprevăzute, de 19.902 lei, nu a fost cuprinsă în valoarea estimată. În urmă cu mai mulți ani, în cadrul Consiliului Local Iași, s-a propus chiar mutarea monumentului istoric într-o altă zonă din municipiu.

Statuia-monument istoric nu a mai fost refăcută

Conform caietului de sarcini, statuia din zona Copou are nevoie de reabilitare urgentă.

”În lista monumentelor istorice, lucrarea este denumită «Statuia ecvestră a Eroilor Cavaleri din Primul Război Mondial». Este cunoscută și sub alte denumiri, printre care Monumentul Eroilor Diviziei II Cavalerie, Șarja cavaleristului în atac, Șarja Prunaru. Inițiativa ridicării acestui monument a fost a ofițerilor Diviziei a II-a Cavalerie, care au luptat în Primul Război Mondial. Soclul este o construcție din piatră pe plan dreptunghic cu colțurile rotunjite. La interior este o criptă în care se poate intra pe o ușă din bronz, amplasată pe fațada principală”, se arată în caietul de sarcini a procedurii.

Pentru un alt monument din zona centrală a orașului, Biserica Talpalari, Direcția Județeană pentru Cultură a emis avizul de reabilitare.

Primăria va schimba zona de la Super Copou

Proiectul cuprinde și alte lucrări suplimentare în jurul statuii din Copou.

”Din punct de vedere arhitectural, se propune reconfigurarea trotuarului existent din beton sub forma unei platforme rectangulare placate cu granit. Se vor reconfigura pantele de dirijare a apelor meteorice dinspre monument spre exterior. Conform expertizei tehnice, din punct de vedere structural nu sunt necesare lucrări de intervenție. În camera mausoleului se va monta un corp de iluminat care să înlocuiască din punct de vedere funcțional rolul candelei. Vandalizarea, cauzată în special de urme de gloanțe, se va face prin acoperirea acestora cu pastă de schemuire ”, se mai arată în caietul de sarcini a procedurii.

Statuia de la Super Copou, din Iași, a fost inclusă pe lista monumentelor istorice actualizată de autoritățile județene.

Comentarii
  • Langa statuie, unde-s scarile din imagine, si-a facut un golanas terasa, cu complicitatea mafiei din primarie, fara licitatie, autorizatie de constructie, fara nimic. Si-a tras cu tupeu podea din lemn pe o „felie” de spatiu public, iar trecatorii sunt invitati sa ocoleasca, sa nu mai treaca printre mese daca nu-i fac consumatie…

Adauga un comentariu