Local

Peste 13 milioane de euro, aruncate pe un câmp, la marginea Iașului! Spitalul mobil de la Lețcani rămâne fără pacienți. Dezvăluiri uluitoare despre defecțiunile din unitatea medicală

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 13 milioane de euro aruncate pe un câmp la marginea Iașului Spitalul mobil de la Lețcani rămâne fără pacienți. Dezvăluiri uluitoare despre defecțiunile din unitatea medicală
Aparatele de aer condiționat de la spitalul mobil de la Lețcani nu reușesc să facă față frigului, iar bolnavii de COVID-19 au fost mutați la unitățile medicale din municipiul Iași

Detalii incredibile din interiorul spitalului mobil de la Lețcani, pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Aparatele de încălzire de la spitalul mobil de la Lețcani au cedat din nou, iar bolnavii internați în containerele medicale au fost transferați la alte unități din Iași. Specialiștii au arătat că aparatele de aer condiționat nu sunt adaptate pentru clima din țara noastră, lucru pe care nimeni nu l-a sesizat de aproape 2 ani. Din primăvara lui 2020 și până în prezent, problemele s-au ținut lanț la spitalul de la Lețcani

Noi probleme la spitalul mobil de la Lețcani, pentru tratarea bolnavilor de COVID-19! Aceste probleme au dus din nou la mutarea pacienților. Din primele informații reieșea că aparatele de încălzire din interiorul containerelor modulare nu ar fi reușit să facă față în această perioadă, ceea ce a făcut ca situația să se complice din nou. Realitatea este, însă, cu totul alta. Aceste aparate de aer condiționat nu au fost niciodată adaptate pentru clima din România, ele fiind destinate în special pentru clădiri sau containere din zone calde, nu unde temperaturile sunt scăzute. Astfel, instalațiile nu au făcut față în perioada în care valorile din termometre au scăzut, iar bolnavii au fost în cele din urmă transferați în altă parte.

Între timp, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, proprietarul spitalului, a încheiat un nou contract cu o firmă din Iași pentru reviziile necesare la instalațiile defecte. Astfel, Euronest îi va plăti 16.800 de lei (3.400 de euro) firmei Clima Therm Center SRL pentru reviziile la instalațiile de la spitalul mobil.

Dezastru în spitalul mobil Lețcani, din cauza aparatelor care nu fac față

Specialiștii ieșeni au arătat că lucrurile sunt mult mai complicate la spitalul mobil de la Lețcani. Aparatele de aer condiționat nu au venit cu nicio carte tehnică de la firma SDI GLobal LLC, furnizorul echipamentelor, ceea ce a făcut imposibilă identificarea unei soluții din start.

„Nu există niciun fel de date tehnice! Tocmai aici este problema: că turcii nu au livrat niciun fel de document. Sunt doar niște aparate de aer condiționat care au o putere mai mare și care nu pot fi folosite pentru sezonul rece. Așa s-a ajuns la improvizații. Acolo nu mai trebuie făcute internări până când nu se găsește o soluție clară. Deocamdată, această soluție nu este nicăieri”, a spus un specialist tehnic care a fost prezent la Lețcani.

Un control desfășurat de inspectorii Ministerului Dezvoltării a scos la iveală o serie de nereguli la spitalul mobil, inclusiv lipsa cărții tehnice pentru astfel de echipamente.

Conducerea ADI Euronest neagă problemele de la spitalul mobil

Pe de altă parte, conducerea ADI Euronest a susținut că aparatele respective au capacitatea de a funcționa până la minus 15 grade Celsius.

„Nu este adevărat, ele funcționează până la minus 15 grade Celsius”, a spus ieri Alina Popa, directorul ADI Euronest.

Totuși, în noaptea anterioară, la o temperatură de minus 3 grade Celsius, aparatele de aer condiționat nu au făcut față și au cedat din nou. Nu este pentru prima oară când cei de la Euronest nu văd problemele evidente cu instalațiile de la spitalul mobil. Unitatea pentru care s-au plătit 13,4 milioane de euro din banii județelor Iași și Neamț a avut probleme de la bun început.

Ieri, 11 noiembrie 2021, zeci de pacienți cu COVID-19, internați la spitalul mobil de la Lețcani, au fost transferați către alte unități medicale ieșene, pentru a putea primi un tratament în condiții adecvate.

Anchetă pentru combinațiile de la spitalul mobil

Procurorii au cerut încă de anul trecut documentele care au stat la baza emiterii hotărârilor de plen pentru spitalul mobil de la Lețcani. Contractul de 13,4 milioane de euro a ridicat prea multe semne de întrebare, iar toate combinațiile orchestrate de Maricel Popa au ajuns acum sub lupa organelor de anchetă. Achiziția făcută de Maricel Popa a ajuns să fie verificată de mai multe instituții, însă, nici până la această oră, nu s-a ajuns la vreo concluzie. Asta, în timp ce sute de bolnavi de COVID-19 au continuat să sufere de frig în interiorul containerelor de la Lețcani.

Mai mult, problemele de la spitalul mobil de la Lețcani au atras și nemulțumirea autorității locale din comună. Primarul Stelian Turcu a susținut că spitalul ar trebui mutat de la Parcul Transagropolis și dus în curtea altor unități medicale ieșene.

„Am spus încă de la început că acest spital este ineficient și că nu este indicat pe acel amplasament. Dacă toate aceste containere erau lângă un spital municipal, atunci totul era mult mai ușor. Containerele ar trebui duse la spitale. Dar, dacă tot îl au acolo, atunci mai bine transformă spațiul de la Transagropolis în spital, pentru că tot iese din monitorizare europeană, are încălzire, are de toate”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Adauga un comentariu