Actualitate

Peste 1,5 milioane de români sunt eligibili pentru etapa a doua de vaccinare

Publicat: 14 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 15 milioane de români sunt eligibili pentru etapa a doua de vaccinare
Vaccinare anti-COVID-19

Peste 1,5 milioane de români sunt eligibili pentru etapa a doua de vaccinare. Administraţia centrală, învăţământul şi industria alimentară au cea mai mare pondere ca număr de angajaţi dintre domeniile „cheie”.

Aproape 1,5 milioane de angajaţi români din domeniile considerate „esenţiale“ pot să primească vaccinul împotriva COVID-19 din totalul de 5,6 milioane de angajaţi activi la nivel naţional, potrivit cifrelor publice de la Statistică şi Ministerul de Finanţe.

Etapa a doua de vaccinare, care cuprinde şi această categorie de angajaţi începe vineri, 15 ianuarie, iar angajatorii vor încărca listele cu persoanele din companie care vor să se imunizeze.

Valeriu Gheorghiță vorbește despre un milion de persoane din activităţile esenţiale

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că nu sunt mai mult de 1 milion de persoane din activităţile esenţiale care să se încadreze în criteriile din această fază.

„Am identificat categoriile de boli cronice. Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de 3,8 milioane, dacă asociem şi persoanele cu boli cronice, probabil că depăşim circa 5 milioane de persoane. Dacă ne uităm la tipul activităţilor esenţiale, cred că nu depăşim 1 milion de persoane eligibile“, a spus marţi Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că se aşteaptă ca jumătate dintre persoanele eligibile să îşi dorească să facă vaccinul, adică circa 3 milioane de oameni.

Numărul acestor angajaţi este mai mare cu 500.000 de persoane. Un număr mai mare de persoane implică totodată mai multe doze de vaccin.

Administrația centrală are peste 600.000 de angajați

Domeniul cu cele mai multe persoane angajate dintre cele stabilite prin strategia de vaccinare este cel al administraţiei centrale, de la parlamentari, miniştri, preşedinţie, guvern şi instituţii subordonate. Aproape 600.000 de persoane lucrează în acest domeniu, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Al doilea sector ca pondere în numărul de angajaţi este învăţământul, unde lucrează peste 350.000 de oameni, iar ulterior vine industria alimentară, cu circa 160.000 de oameni.

Ca domenii de activitate mai sunt incluse şi persoanele din apărare, din transportul şi distribuţia de curent electric, gaze, apă, transporturi, comunicaţii şi curieri.

Antreprenorii şi şefii companiilor din România au avut ca termen 8 ianuarie pentru a trimite către autorităţile locale din judeţul de unde îşi desfăşoară activitatea numărul persoanelor angajate care îşi doresc să facă vaccinul în etapa a doua.

Listele cu cadrele didactice, predate la inspectoratele școlare

În ceea ce priveşte învăţământul, lista cu numărul de persoane, de la profesori, la personal auxiliar, a fost transmisă către inspectorat.

„S-a cerut o centralizare de către inspectoratul şcolar de la toate unităţile de învăţământ privind numărul de angajaţi, pe categorii, de la ca­dre didactice, categoria didactică auxiliară. S-au transmis listele, vom vedea concret când va fi disponibilă platforma pentru înregistrare cum vom proceda. Cei care lucrează în do­me­niul învăţământului trebuie să înţeleagă că dacă nu vom face acest pas, nu vom putea redeschide învăţământul“, a spus Adina Stoenescu, reprezentanta Asociaţiei Şcolilor Particulare.

19 puncte de vaccinare anti-Covid-19, pregătite în județul Iași pentru etapa a doua

Autoritățile ieșene au pregătit pentru cea de-a doua etapă de imunizare 19 puncte de vaccinare anti-Covid-19. Vineri, 15 ianuarie, va ajunge o nouă tranșă de doze de vaccin Pfizer, iar duminică, 17 ianuarie, vor fi distribuite în centrele fixe din județul Iași.

De pe data de 27 decembrie 2020 și până pe 13 ianuarie 2021 au fost vaccinați anti-Covid-19 un număr de 7.558 de persoane. În cea de-a doua etapă sunt incluse persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului.

Începând cu data de 15 ianuarie, persoanele se pot planifica pentru vaccinare prin intermediul platformei online. Circa 330.000 de persoane din categoria celor peste 65 de ani și/sau cu boli cronice din județul Iași sunt vizate pentru cea de-a doua etapă de vaccinare anti-Covid-19.

Adauga un comentariu