Actualitate

Peste 200 de transplanturi, realizate în România. Ce a precizat directorul ANT

Publicat: 06 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 200 de transplanturi realizate în România. Ce a precizat directorul ANT
Radu Zamfir, director Agenția Națională de Transplant

Medicul Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, a transmis vineri, 6 noiembrie 2020, faptul că patru transplanturi de cord, 53 hepatice, 152 de transplanturi renale şi unul pulmonar au fost efectuate până în momentul de față, în România, în acest an cu pandemie de coronavirus.

„Au fost 4 transplanturi de cord, unul pulmonar, 53 hepatice din care 47 de la donator în moarte cerebrală, 152 renale din care 102 de la donator în moarte cerebrală”, a declarat, vineri directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Radu Zamfir.

Acesta a ținut să precizeze că, până în momentul de față, au fost înregistrați 56 de donatori, eroi salvatori de vieți. În ultimele patru luni s-a înregistrat un număr mai redus de tranplanturi din cauza ratei de incidență mai mare la mia de locuitori pe teritoriul statului român.

„Pe ultimele patru luni a fost un număr mai redus de transplanturi din cauza pandemiei”, a spus medicul.

Recomandarea ANT către centrele de transplant

Medicul și directorul ANT Radu Zamfir a arătat că recomandarea Agenției Naționale de Transplant către centrele de transplant a fost ca activitatea să nu fie întreruptă atât timp „cât raportul risc – beneficiu este în favoarea pacientului”.

„Recomandarea ANT către centrele de transplant a fost să continue activitatea, să îşi menţină activitatea atât timp cât raportul risc – beneficiu este în favoarea pacientului. Acest lucru a dus la menţinerea deschisă a cel puţin unui centru specific fiecărui transplant de organ solid”, a precizat el.

Conform declarației medicului, au fost testate COVID-19 atât echipele de prelevare, cât şi donatorii şi receptorii. Cu ajutorul testării, din fericire, nu s-au înregistrat decese din cauza noului coronavirus în rândul pacienților transplantați.

„De asemenea, măsurile suplimentare impuse de pandemie, care au constat în testarea echipelor de prelevare, a donatorilor şi a receptorilor, au permis să nu avem mortalitatea prin COVID în rândul pacienţilor transplantaţi”, a subliniat şeful ANT.

De asemenea, dr. Radu Zamfir a precizat, în contextul transplanturilor, că alături de ministrul Educaţiei și Cercetării, Monica Anisie, a semnat un protocol cu privire la derularea campaniei „Transplantul înseamnă viaţă”. Se va face o popularizare în rândul elevilor din clasele terminale, pentru a-i face să înțeleagă ce înseamnă această șansă la viață.

„Este vorba despre un protocol semnat ieri, „Transplantul înseamnă viaţă”, care reprezintă o popularizare în rândul elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a a ideilor de donare, de transplant pentru o mai bună înţelegere a şansei la viaţă care este acordată pacienţilor prin transplantul de organe. În perioada în care se va permite accesul în şcoli al elevilor, vor merge coordonatorii de transplant şi vor participa la ore comune cu cadrele didactice în care elevii vor avea acces la acest tip de informaţii”, a precizat reprezentantul ANT.

35 de tranplanturi la Spitalul Clinic C. I. Parhon Iași

Dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iaşi, a transmis în data de 27 octombrie 2020, faptul că transplantul nr. 35 s-a realizat în Municipiu. Astfel, transplantul renal a fost efectuat la un bărbat de 40 de ani, donatorul fiind chiar socrul acestuia.

„Transplantul numărul 35 a fost efectuat astăzi. Este un transplant de rinichi programat, primitor un tânăr de 40 de ani din județul Iași. Donator a fost socrul pacientului, un bărbat de 62 de ani. Pacientul transplantat era în evidenţă nefrologică din 2009 cu boală de rinichi.

Numărul total de intervenții efectuate este cel mai mare din istoria de 20 de ani de transplant de rinichi la Iași. Din cele 35 de intervenții, 21 de operații au fost efectuate de la donator cadaveric”, a transmis dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iaşi.

Adauga un comentariu