Local

Transplantul numărul 35 a fost efectuat la Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iaşi – FOTO/ VIDEO

Publicat: 27 oct. 2020
Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași
Medicii din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași au efectuat al patrulea transplant din Iași, în mai puțin de o lună

Dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iaşi, a transmis astăzi, 27 octombrie 2020, faptul că transplantul nr. 35 s-a realizat în Municipiu. Astfel, transplantul renal a fost efectuat bărbat de 40 de ani, donatorul fiind chiar socrul acestuia.

„Transplantul numărul 35 a fost efectuat astăzi. Este un transplant de rinichi programat, primitor un tânăr de 40 de ani din județul Iași. Donator a fost socrul pacientului, un bărbat de 62 de ani. Pacientul transplantat era în evidenţă nefrologică din 2009 cu boală de rinichi.

Numărul total de intervenții efectuate este cel mai mare din istoria de 20 de ani de transplant de rinichi la Iași. Din cele 35 de intervenții, 21 de operații au fost efectuate de la donator cadaveric”, a transmis dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iaşi.

Două femei de vârste apropiate au decedat de anevrism cerebral. Alte două transplanturi au avut loc la Iaşi

Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional, a făcut o declarație. Aceasta a transmis faptul că au fost făcute două transplanturi de ficat.

În doar câteva zile s-au făcut două prelevări la Iași. Două femei, de vârste apropiate au decedat printr-un anevrism rupt. Astfel, de la donatoare s-au prelevat ficatul și rinichii. Coordonatorul Centrului de Transplant Regional a susținut că transplantul este o activitate inconstantă și imprevizibilă. Ficatul a fost transplantat în cadrul Spitalului Sfântul Spiridon, iar rinichii la Spitalul Clinic Parhon.

„Este a doua prelevare în mai puţin de o săptămână. Două donatoare de vârsta apropiată de aproximativ 52 de ani. S-au prelevat tot ficatul şi rinichii. Faptul că a fost în tot acest timp scurt dovedeşte că transplantul este o activitate inconstantă şi imprevizibilă. Niciodată nu putem şti când va exista un donator. Ficatul va fi transplant la Spitalul Sfântul Spiridon, la un primitor de vârsta apropiată de 50 de ani, iar rinichii vor fi transplantaţi la Spitalul Parhon.

Deocamdată nu ştiu date suplimentare având în vedere că a fost din scurt. Pacientă care a donat organele a murit de anevrism cerebral rupt. Legea seriilor, vârste apropiate, femei, printr-un anevrism rupt. Primitorul care va primi ficatul suferea de ciroza hepatică. Asta este cel mai frecvent transplant, indicaţie de transplant.”, a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.

De asemenea, medicul Raluca Neagu – Movilă a precizat ce este un anevrism cerebral și de câte tipuri este acesta. Anevrismele cerebrale sunt dilataţii anormale ale arterelor cerebrale, ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial.

„Anevrismul cerebral este o afecţiune cerebrovasculara în care prin slăbiciunea peretelui arterial apar dilataţii anormale ale acestuia. Stratul arterei care se afla în contact direct cu sângele se numeşte intimă. El este acoperit de celule endoteliale. Deasupra lui se află tunica medie. Aceasta tunică este formată din fibre musculare netede şi ţesut elastic. Cel mai extern strat se numeşte adventice şi este format din ţesut conjunctiv.

Anevrismele cerebrale sunt dilataţii anormale ale arterelor cerebrale, ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial. Anevrismele cerebrale sunt de mai multe tipuri: sacular, disecant, micotic și pseudoanevrisme.” , a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.

Adauga un comentariu