Local

Peste 31 de milioane de lei de la Guvern pentru noi investiții în sistemul centralizat de termoficare din Iași

Publicat: 30 mai 2020

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ștefan, a aprobat Ordinul nr. 2.098 / 27 mai 2020 privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din nouă localități: Bacău, Brad, Braşov, Giurgiu, Iaşi, Motru, Oradea, Sibiu şi Tulcea. Potrivit ordinului, vor fi încheiate contracte de finanţare pentru alocarea din bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), prin Programul Termoficare, a sumei de 75,3 milioane lei pentru anul 2020 şi a sumei de 37,2 milioane lei, programată pentru anul 2021.

Din suma totală, 31.680.757 lei, adică aproape o treime, sunt alocați pentru Municipiul Iași, anume pentru două proiecte: „Refacerea izolaţiei magistralei de legătură 2 x DN1100” şi „Extinderea reţelei termice primare în vederea racordării de noi consumatori la SACET din Municipiul Iaşi”.

„Mulțumesc Guvernului Ludovic Orban și domnului ministru Ion Ștefan, în particular, pentru reluarea acestui important program de investiții care vor contribui atât la reducerea poluării și creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor, cât și la relansarea economiei, în această perioadă dificilă. Cele două proiecte vin să completeze programul de modernizare a sistemului centralizat de termoficare pe care îl susținem cu fonduri europene, naționale și locale. Primul proiect vizează reabilitarea termică a reţelei de transport dintre CET 1 şi CET 2 Iaşi, iar cel de-al doilea se referă la extinderea reţelei termice centralizate în alte cartiere, precum Copoul şi Buciumul, alimentând consumatori importanți, cum ar fi Institutul de Psihiatrie Socola şi Universitatea «Alexandru Ioan Cuza»”, a declarat primarul Mihai Chirica.

„Programul Termoficare” este implementat de MDLPA, fiind o actualizare a vechiului „Program Termoficare 2006-2020 Căldură şi Confort”. Programul este implementat în perioada 2019-2027 şi finanţează proiecte de investiţii noi şi proiecte aflate în derulare, cum este cazul şi celor două obiective în curs de concretizare de la Iaşi. Finanţarea „Programului Termoficare” se realizează din următoarele surse: bugetul MDLPA, bugetul Fondului pentru Mediu și bugetele locale. Unităţile administrativ-teritoriale contribuie cu minimum 15% la cheltuielile eligibile ale proiectelor.

„Extinderea rețelei primare în vederea racordării de noi consumatori la SACET în municipiul Iași” are o valoare totală de 22.497.752 lei, din care cofinanțarea guvernamentală, din Fondul pentru Mediu, este de 18.332.542 lei. Pentru acest an sunt alocate fonduri de 10.999.527 lei, iar pentru 2021 de 7.333.015 lei.

Primăria Municipiului Iași a organizat licitații și a semnat contracte de lucrări pentru ambele proiecte.

Comentarii
 • Si care este beneficiul Iesenilor ca se baga atatia bani in sistemul de termoficare din Iasi daca tot Veolia tot mareste pretul si umfla facturile primite de consumatori.
  Acum este si distribuitor de gaz metam si are oferta pentru populatie
  Pai cum dracu sa nu se bage toti in fata daca in hubul din Austria pretul gazului este 25 lei si in romania dublu.
  Deci Romania este producatoare de gaz metan si romanii au ajuns sa plateasca gazul metan dublu decat tari care nu au gaz metan si-l importa dar la ei gazul este in jumatate decat in Romania.
  Dormiti Romani, dormiti si va mai plangeti de mila ca suntati saraci si nu va ajung banii.
  Cum sa aveti bani daca sunteti furati de toti si voi DORMITI.

Adauga un comentariu