Coronavirus

Peste 38% dintre români spun că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 – Sondaj

Publicat: 12 nov. 2020
o persoană este vaccinată
Documentul arată că în ultima etapă va fi vaccinată populația generală

Dacă un astfel de tratament ar apărea în perioada care urmează, aproape 40% dintre românii care au răspuns la un sondaj, au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19.

În acest fel, 38, 6% dintre respondenții la sondaj anunță că ar refuza să se vaccineze, dacă ar exista acest tratament dezvoltat pentru lupta cu pandemia, 19. 30% au arătat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina, doar ăn cazul în care ar auzi că persoanele care şi-au administrat deja acest tratament nu au avut probleme. 21,8% au precizat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar oferi mai multe informații.

Peste 46% au fost de părere că marile puteri (SUA; Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franţa, Japonia) investesc cel mai mult în descoperirea unui vaccin împotriva Sars-CoV-2, în timp ce 16,78% au indicat companiile multinaţionale producătoare de vaccinuri.

Totodată, 44,2% au opinat că vaccinarea ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte. Peste 26% au apreciat că riscurile vaccinării sunt mai mari decât avantajele, în timp ce 25,5% au considerat că avantajele vaccinării sunt mult mai mari decât riscurile.

Dintre respondenţi, 55,24% au arătat că, în general, sunt de acord cu vaccinurile şi vaccinarea; 35,46% au apreciat că aceasta este potrivită doar în anumite cazuri, iar 8,49% au precizat că nu sunt de acord cu un astfel de tratament.

Peste 68% dintre români spun că nu s-au vaccinat în ultimii 5 ani
Totodată, 68,5% au declarat că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani. Peste 11% au spus că în acest interval de timp le-a fost administrat un singur vaccin recomandat adulţilor, în timp ce 9,1% s-au vaccinat de două-trei ori, iar 8% s-au vaccinat în fiecare an.

În 74,9% dintre cazuri această vaccinare a fost recomandată de medicul de familie, în 12,7% de medicul specialist, iar în 7,4% de rude sau prieteni.

Peste 23% au menţionat că intenţionează să se vaccineze împotriva gripei în această toamnă, în condiţiile în care anul trecut s-au vaccinat 17,5% dintre cei chestionaţi.

Peste 43% au apreciat că vaccinurile din ziua de azi sunt eficiente, dar că nu se ştie cât de sigure sunt, 33,7% au spus că acestea sunt eficiente şi sigure; 14,5% au fost de părere că vaccinurile nu sunt nici atât de eficiente, nici atât de sigure cum se spune iar 4,5% au apreciat că acestea nu sunt bune din niciun punct de vedere.

Peste 68% au fost de părere că un vaccin este cel mai bine să fie administrat în cabinetul medicului de familie, 18,5% au indicat policlinica sau spitalul, 7% au apreciat că nu este important locul, în timp ce 1,7% au ales locul de muncă sau şcoală, iar 1,7% au opinat că acesta ar trebui administrat acasă.

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 septembrie – 16 octombrie, de către Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române. Volumul eşantionului a fost de 1.000 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor a fost de +/- 3%. Metoda folosită a fost ce a chestionarului aplicat telefonic.

Studiu: Dezinformarea i-ar putea face pe oameni să refuze vaccinul

Teoriile conspiraţioniste şi dezinformarea alimentează neîncrederea în vaccinuri şi ar putea duce la o scădere a nivelurilor de administrare a vaccinurilor anti-COVID-19 în SUA şi Marea Britanie, sub ratele necesare pentru a proteja comunităţile umane împotriva acestei boli, potrivit unui studiu publicat joi şi citat de Reuters.

Autorii unui studiu realizat pe 8.000 de persoane din ţările menţionate au descoperit că mai puţini oameni ar accepta „în mod categoric” să fie inoculaţi cu un vaccin anti-COVID-19 decât procentul de 55% din populaţia globală despre care oamenii de ştiinţă sunt de părere că ar fi necesar pentru a asigura „imunitatea de turmă”, conform Agerpres.

„Vaccinurile funcţionează doar dacă oamenii le folosesc. Dezinformarea stimulează anxietăţile şi incertitudinile existente legate de noile vaccinuri anti-COVID-19, precum şi de noile platforme care sunt folosite pentru a le dezvolta”, a declarat Heidi Larson, profesoară la London School of Hygiene & Tropical Medicine, coautoare a studiului. „Acest aspect ameninţă să submineze nivelurile de acceptare a vaccinurilor anti-COVID-19”, a adăugat Heidi Larson, care este şi directoarea iniţiativei internaţionale Vaccine Confidence Project.

Adauga un comentariu