WoW!

Pește recomandat pentru cei cu diabet de tip 2. Rețetă cu pește

Publicat: 17 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pește recomandat pentru cei cu diabet de tip 2. Rețetă cu pește
Macroul și somonul sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3

Persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să aibă un stil de viaţă diferit faţă de cele care nu suferă din cauza acestei boli. Sunt nevoite să-şi monitorizeze zilnic indicele glicemic, nu au voie să consume dulciuri, e necesar să mănânce doar anumite produse şi nu numai. Ştiai însă că se recomandă să mănânci pește dacă ai diabet de tip 2?

Conform Asociaţiei Americane a Inimii, oricine trebuie să consume săptămânal două porţii de peşte. Haideți să aflăm din acest material ce tip de peste e ideal să ai la masă, mai ales dacă ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2.

Sfaturi pentru o viaţă cât mai sănătoasă

Ei bine, cel mai recomandat este peştele cu carnea albă. Bineînţeles, făcut la grătar, fiert, la cuptor sau la aburi. Şi peştele prăjit e foarte bun, mai ales cu mămăligă fierbinte şi mujdei de usturoi, dar nu e recomandat absolut deloc, întrucât presupune prăjire.
De asemenea, pentru persoanele cu diabet de tip 2 nu se recomandă nici peştele cu carnea roz. În schimb, macroul şi somonul sunt ideale, pentru că sunt o sursă excelentă de acizi graşi omega-3.

Iată câteva lucruri despre peste şi diabet de tip 2:

  • peştele cu acizi graşi în abundență poate scădea tensiunea arterială;
  • peştele cu carnea albă nu are multe grăsimi;
  • peştele cu carne albă nu influenţează mult greutatea. Așadar, nu trebuie să apelăm la tot felul de regimuri alimentare hipocalorice, pentru a slăbi. Ideal e să ajustăm stilul de viață și dieta de zi cu zi;
  • peştele trebuie inclus în dieta săptămânala întrucât nu conţin grăsimi saturate sau grăsimi trans.

Având grăsimi sănătoase, nu influenţează colesterolul. Acesta din urmă trebuie să fie la un nivel cât mai mic, pentru a nu stimula apariţia bolilor cardiovasculare.
Se spune că orice nu are zahăr este bun pentru un diabetic. De ce? Pentru că insulina din organism nu poate să transforme zahărul în energie, în cazul persoanelor cu diabet. De ce nu poate să-l transforme? Pentru că sunt probleme de procesare a insulinei. Iar atunci când aceasta nu face față, zahărul se acumulează în sânge, iar pe termen lung se ajunge la boli renale, hepatice, dar şi la leziuni neurologice.

Ştiai că… oricine nu consumă peste în mod regulat este mult mai predispus la a suferi de diabet de tip 2? Se pare ca diabetul este în legătură şi cu obezitatea, aşadar se vede logica.
Ideal este ca peştele să nu fie consumat deloc cu sare, ci cu ierburi, lămâie şi o salată de legume proaspete.

Reţetă de peste gătit special pentru diabetici

Foloseşte această reţetă delicioasă.

Ingrediente:

  • 4 bucăţi pește file
  • coaja de la o lămâie, tăiată fâşii subţiri
  • 2 linguri frunze de mentă proaspete tocate
  • o ceapă roşie mare, tocată
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 dovlecei galbeni medii, feliaţi
  • 3 zucchini medii (sau dovlecei verzi), tăiaţi în bucăţi de 1 cm
  • 1 lingură oțet din vin roşu
  • 1 căţel de usturoi tocat
  • 1 lingură apă

Mod de preparare:

Mă întâi încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Alege o tavă de copt şi pune în ea: o lingură de ulei, coajă de lămâie şi ceapă tocată (păstrează 1 lingură de ceapă tocată). Bagă în cuptor pentru circa 15 minute. Scoate apoi şi adaugă usturoiul, zucchini şi dovleceii galbeni. Bagă înapoi în cuptor. După 10 minute scoate, dă legumele la o parte şi adaugă peştele. Acoperă-l cu legumele din tavă. Bagă încă o dată în cuptor, tot pentru 10-15 minute (depinde de grosimea peştelui).
Cât timp se face peştele în cuptor, amestecă menta cu oţetul, restul de ceapă, lingura de apă şi uleiul de măsline rămas.
Scoate peștele din cuptor, pune-l în farfurie şi acoperă-l cu mixul pregătit anterior.

Adauga un comentariu