Eveniment-Social

Petardele au fost interzise definitiv

Publicat: 07 dec. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:75557;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Legea 406 / 2006 interzice comercializarea si folosirea petardelor, precum si a artificiilor care au un continut pirotehnic mai mare de 3 grame • Cu alte cuvinte, iesenii vor putea folosi de Anul Nou pentru distractie numai artificiile subtiri de brad • Incalcarea legii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni, la un an

Incepand din acest an, nu vor fi cumparate si nici folosite pentru distractii nici un fel de produse pirotehnice care puteau fi achizitionate in anii trecuti de pe piata. Singurele elemente pirotehnice care vor mai putea fi achizitionate de cetateni vor fi artificiile de brad si alte cateva artificii care contin maximum trei grame de amestec pirotehnic. In cazul in care sunt identificate de politisti persoane care folosesc sau care vand altfel de artificii decat cele mentionate, acestia risca sa se aleaga cu dosare de cercetari penale si pedepse de la 3 luni, la un an de inchisoare. „Aceasta lege a fost data pentru a creste siguranta cetateanului. Anul trecut au fost ranite 21 de persoane din cauza folosirii necorespunzatoare a petardelor si a artificiilor de putere mare. Pe langa aceste persoane ranite, au mai fost trei distrugeri materiale cauzate tot de petarde. Pentru acest motiv, anul acesta vom sanctiona pe toti cei care sunt prinsi ca vand sau ca folosesc alte materiale pirotehnice decat cele aratate de lege”, a spus comisarul Ioan Scripniciuc, adjunctul Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi.
Vor fi interzise toate artificiile si petardele care fac parte din clasa II, III si IV de putere si vor fi restrictionate si o parte dintre cele care fac parte din categoria I de putere. „Nu pot fi folosite obiectele artizanale care produc zgomot sau care se pot desprinde de la sol. Orice incalcare a legii se va pedepsi cu dosar penal. Nu este loc de intors. Persoanelor juridice le este interzisa comercializarea, iar persoanelor fizice le este interzisa folosirea artificiilor si a petardelor”, a spus comisarul sef Gheorghe Fotea, seful Serviciului Arme, Explozibili, Substante Toxice Iasi. Chiar daca nu toate persoanele care vor fi prinse comercializand sau folosind petarde interzise se vor alege cu dosare penale, nimeni nu va scapa de amenda administrativa de la 10 la 75 milioane lei (1.000 – 7.500 RON).

Comentarii
 • Partea buna a pocnitorilor folosite in preajma anului nou era ca toti ciinii vagabonzi se ascundeau si ca puteai sa mergi mai linistit cu uratul – din acest punct de. vedere. Acum cu ce ii mai alungam – spray-ul nu este eficace cind bate vintul , alte dispozitive sint scumpe, iar ciinii vagabonzi sint din ce mai multi …
  Despre petarde si pocnitori se tot vorbeste dar despre problema ciinilor vagabonnzi nu.

  • Ce logică de om bolnav, adică nu te gândești că de fiecare revelion suferă câinii din cauza zgomotelor puternice și ajung să se ascundă în locuri aiurea de unde nu mai pot ieși (subsoluri, canale, etc,) punând pompierii la treabă, pe tine te interesează ca atunci când îți afișezi hoitul de rrom în fața ușii în timpul „colindatului” să nu te latre. Ha!

 • foarte bine nici nu puteai sa mergi pe strada din cauza pocnitorilo
  sarbatorile de iarna era sarbatoarea pocnitorilo
  bravo celor care au fost cu ideia

  • Se explica dece nu gandesti , unu ca esti femeie si doi pt ca esti batrana , nu stii ce e aia sarbatoare !!
   La 16 ani erai inchisa in beciul de la tara , #beciul vecinului
   Deci daca nu sti ce e aia viata te rog punei capat si ne vedem niciodata

   • Normal, pentru balcanici manelele sârbești, zgomotul de artificii, înjurăturile, sticlele sparte în cap constituie un moment unic de sărbătoare. Nu cumva să le iei bucuria, că mi știi cum se sfârșește.

 • este foarte bine interyicerea petardelor pentru ca era un risc foarte mare sa poti ramane nevayator sau sa se dea foc la case si sa ramana pe drumuri

  TRAIASCA POLITIA ROMANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Cati ani ai ? cred ca 60+ pt ca esti un ignorant care nu stie ce e ala Revelion sau ce era pt ca niste prosti care nu gandesc au stricat-o !!!

   • Ma bucur ca sunt interzise , ca nu mai are orice fraier acces la ele . Eu in fiecare an folosesc petarde si artificii ilegale , le procur de pe piata neagra. Daca erau legale si astazi , mucosi de adolescenti cu teribilismul lor in ****** , punea in pericol vieti omenesti sau locuinte . Cum a fost cazul acum cativa ani , un derbedeu a aruncat intr-un tren cu o petarda si a explodat trenul . Asa va trebuie .

 • Mie persomal mi se pare o prostie interzicerea materialelor pirotehnice,deoarece numai intr-un singur mod te poti distra de revelion,adica jocurile de artificii intrucat si a petarzilor. Dupa parerea mea tineri ar trebui lasati sa se distreze dupa bunul plac,iar daca Politia Romana ar vrea sa aresteze sa se ocupe personal de cei care au furat si fura in comtinuoare din bogatia Tarii…….., (PARLAMENTARI).

 • fmm de petarde cu puscaria si amenzile voastre omg Romania . nu mai poate omu sa faca un pic de zgomot pe strada ca gata te ia garda ca era sa omori nustu ce motociclist care nici nu stiai ca e la 50 metri de tine

  • Adevărat! Din cauza prostiei românilor nostrii ,,dragi” au fost alungate sărbătorile de iarnă în curând vor fii interzise și sucurile acidulate ca și ele fac zgomot! Nașpa legea!!!

 • Bun venit la prostia parlamentarilor , stirea de azi este ca sau interzis petardele
  Cea mai mare prostie facute de parlamentari, acum ca ati interzis petardele oameni vor fi mai atrasi sa cumpere ca sa se distreze sau comercializeze pt ca acum logic ca o sa se vanda cu un pret mai mare
  Deci bravo tocmai ai transformat cacatul in pisat , mai pe scurt ati crescut veniturile producatorilor de petarde BrAVo
  Asa ca daca un prost isi pune o petarda in chiloti voi sariti in aparare , sunt si prosti in lume deci nu ii puteti impiedica sa dea cu petarde , asa ca opriti prostia asta
  Inca mai e timp , ganditiva cu ultimul neuron furat al vostru , TREBUIE SCOASA ACEASTA LEGE

  Ps: daca vreti sa faceti ceva pt oameni atunci interziceti petardele peste 80g , va zic de ani trecuti ca cele sub 80g nu iti fac nici un rau doar te doar un pic ochi si urechile ( daca stati langa ele )
  CITITI COMENTARIUl!!!

 • Au trecut 13 ani de la interzicerea petardelor și tot văd dubioși pe stradă care vând rahaturi chinezești. În cazul artificiilor e și mai aiurea, cică doar pirotehnicienii au voie cu cele din categoriile II, III, IV, T1, T2, P1 și P2, dar nu se ia în calcul efectul poluării sonore asupra oamenilor și animalelor.

Adauga un comentariu